TEST RUN<>
042017<><>

Painnt 1.1.1

Još jedna Prisma...

Namerno ili ne, autori ovog programa korisnike dovode u svojevrsnu zabludu. Painnt nije boostovana verzija Microsoftovog programa za „crtanje”, niti se uopšte radi o programu za crtanje, iako to može da se pomisli na osnovu naziva. „Kvaka” je u sledećem – Painnt od ponuđenih fotografija izrađuje nove kreacije koje nastaju uz pomoć neke od dostupnih slikarskih tehnika. Znači, Painnt je taj koji će da slika/crta, a ne korisnik, pa naziv onda ne dolazi u pitanje. Ehhh...

Na terenu stvari stoje nešto drugačije. Naime, ovaj program je još jedna od mnogobrojnih verzija čuvene Prisme, što samo po sebi nije mana. Painnt ima mobilno nasleđe s obzirom na to da ga je, osim za Windows, moguće koristiti i na Androidu i na iOS-u. U ovom momentu, na raspolaganju je nešto više od 350 grafičkih tehnika (čitaj: filtera), koje, nažalost, ne mogu slobodno da se koriste. Naime, neki filteri su besplatni, neki su na „akciji” i mogu besplatno da se koriste ograničeno vreme, ali se na kraju sve svodi na to da program morate da kupite. Tačnije, program se iznajmljuje na nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou, a u potonjem slučaju ćete morati da izdvojite 989 dinara, što je više nego simbolično.

Ako ne računamo sekciju New, u koju se smeštaju friški filteri, Painnt vrši podelu filtera na osam kategorija. Osim što nagoveštavaju domen primene, kategorije su natankovane thumbnailovima koji služe kao svojevrsni preview onoga što vas čeka. Klikom na izabrani filter, programska rutina preuzima stvari u svoje ruke i na ekranu se za tili čas pojavljuje gotova kreacija. Zanimljivo je da ovde nije kraj i da Painnt nudi mogućnost dalje dorade projekta. Možete da se igrate sa intenzitetom transparencije, toplinom boja, kontrastom, osvetljenjem, da birate format kompozicije, određujete veličinu četkice, pa čak i da aktivirate prikaz „pre i posle”, kako biste lakše uočili načinjene izmene. Slika može i da se izoštrava ili zamućuje, a važno je istaći da se sve izmene apliciraju u realnom vremenu preko naročitih slajdera smeštenih pri desnoj ivici ekrana. Zaista jednostavno i pregledno.

Gotove kreacije snimaju se isključivo u JPG formatu, a downside je što ne dobijate mogućnost podešavanja izlaznog kvaliteta/kompresije. Kada je odabir radne rezolucije u pitanju, tu su vam ruke prilično vezane jer se ista podešava isključivo opisno – Medium, HD, FHD, 4K i Original. Samo prve dve vrednosti možete da koristite u besplatnoj verziji, ali čak i u full verziji programa možete da zaboravite na slobodno resizeovanje materijala. To je prava šteta. Inače, besplatna verzija donosi još jedno ograničenje – automatsko „lupanje” vodenih žigova na sliku. Svidelo nam se što program nudi pomoć pri izboru sličnih filtera, što može da vam pomogne pri odabiru konačnog rešenja, s druge strane nije nam se svidelo što filteri ne mogu da se kombinuju. Takođe, setite se dorade prikaza. Ona je identična za svaki odabrani filter, mada to i nije toliki minus.

Painnt na izlazu daje fenomenalne rezultate. Filteri su kvalitetni i kreacije izgledaju moćno i upečatljivo. Postojanje više od 250 filtera je i najveća prednost programa u odnosu na konkurenciju. Sve je namenjeno instant korišćenju, pa na nedostatke jednostavno mora da se zažmuri. Na kraju krajeva, kada budete videli rezultantu, zaboravićete na sve manjkavosti. Napomenućemo i da nam se nije dopao način licenciranja aplikacije. Jednokratno plaćanje – da, iznajmljivanje na godišnjem ili bilo kom drugom nivou – ne! Šteta je što bez uplaćenog registracionog „harača” program možete da koristite samo za veb/mobilno okruženje.

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
obrada slika
Potrebno:
Windows 10
Veličina:
38,1 MB (demo), 38,7 MB na HD-u
Cena:
989 dinara, godišnja pretplata
Adresa:
moonlighting .io /painnt -browse -effects .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera