TEST RUN<>
042017<><>

Lightworks 14.0 Beta

Audio-video doživljaj

Prosto je neverovatno da je program poput Lightworksa besplatan, jer sasvim zadovoljava potrebe i zahteve bilo koje vrste profesionalnog rada. Ako napomenemo da je upravo ovaj softver korišćen za editovanje filmova koji su višestruko nagrađivani, kao što su Vuk sa Volstrita (The Wolf of Wallstreet) i Kraljev govor (The King’s Speech), jasno vam je da govorimo o ozbiljnom profesionalnom radu.

Naravno da postoji „kvaka” – Pro verzija nije besplatna, a ona nudi neke dodatne opcije, naročito kada je eksportovanje u pitanju. Uprkos tome, ostajemo pri stavu da je i besplatna verzija odlična i da nam je bilo zadovoljstvo testirati je.

Iako je najavljivano da će full verzija Lightworksa izaći u januaru, to se nije desilo. Ipak, Lightworks 14 Beta je na raspolaganju i možete je downloadovati i nesmetano koristiti. Kreatori su, sa verzije 12.6, elegantno prešli na 14.0, da li zbog sujeverja ili nečeg drugog – ne znamo. Bilo kako bilo, nova verzija nam donosi drugačije iskustvo u radu.

Velika promena se vidi odmah po pokretanju programa – Lightworks 14 ima novi interfejs. Sve je smešteno u jedan prozor i ceo interfejs je „upeglaniji” i elegantniji, a nadasve funkcionalniji.

Pre svega, dobrodošlicu će vam poželeti vaši prethodni projekti, na kojima možete nastaviti rad. Ukoliko to ne želite, izaberite novi projekat i framerate s kojim želite da radite. U ponudi su svi od 24 FPS do 60 FPS, ali postoji i opcija Auto, pomoću koje Lightworks sam otkriva framerate materijala koji koristite. Nakon toga otvara se prozor sa prostorom za rad, a od vas se, naravno, očekuje da ubacite video i audio-materijal koji ćete obrađivati. U tome vam Lightworks 14 nudi pomoć. Naime, sem što kao izvor za import materijala možete uzeti vaš snimljeni materijal, Lightworks 14 je direktno povezan sa dve platforme sa kojih možete preuzeti materijal. AudioNetwork i Pond 5 su direktno inkorporirani u interfejs. Možete kliknuti na karticu Audio Network, gde se otvara biblioteka sa preko 100.000 originalnih audio-fajlova, koji nažalost nisu besplatni, a cena zavisi od vaše pretplate. Kada je video-materijal u pitanju, Lightworks je na drugu karticu smestio biblioteku sa materijalom iz Pond5 prodavnice. Opet pogađajte – teško ćete pronaći nešto besplatno. Ipak, izbor je jako veliki i raznovrstan, dostupni su svi detalji o svakom pojedinačnom klipu i možete ga isprobati, tako da je vrlo lako odlučiti se i na kupovinu.

Naravno, najbitniji deo je sama obrada – isecanje, kombinovanje i menjanje video-materijala, dodavanje audio-pozadine, naslova, teksta koji će pratiti video-klip i tako dalje. Rad u Lightworksu se nije mnogo promenio, ipak, skrenuli bismo pažnju na organizaciju radnog prostora. Novi interfejs se zove Fixed i stvarno bismo pohvalili način na koji je organizovan, ali ako ima korisnika kojima više odgovara stari, Flexible interfejs, ostavljena je mogućnost da se i on aktivira.

Novi, fiksirani interfejs je podeljen na četiri kartice, odnosno četiri radnje koje su uvek vidljive i prisutne u radu. To su redom: Log, sa pregledom importovanog materijala; Edit, mesto gde se uređuje timeline; VFX – dijalog u kome možete menjati izgled dodavanjem efekata na video-materijal i Audio, gde se uređuju audio-sekvence. Ove kartice smeštene su uredno kao delovi jednog prozora, što i jeste glavna izmena, kako vizuelna, tako i funkcionalna u odnosu na verziju 12.6.

U Edit dijalogu ćete verovatno provoditi najviše vremena. To je mesto za ubacivanje video-materijala, dodavanje tekstualnih delova ili prelaza, trimovanje i generalno praćenje toka rada i rezultata.

Najkorisnija novina je mogućnost da se u timeline ne dodaje ceo klip, da biste, zatim, isecali delove koji vam nisu potrebni, već u preview prozoru možete odabrati samo onaj delić koji vam je potreban i dodati ga već trimovanog u timeline.

Pomenuli smo VFX i Audio dijaloge, koji su takođe novina i idu u prilog tvrdnji da Lightworks više nije samo video-editor, već nudi mnogo više. U VFX dijalogu možete dodavati efekte video-materijalu, poput doterivanja kontrasta, boje ili teksta preko videa, a možete sve to dodatno obogatiti i željenim plug-inovima. Audio dijalog nudi set podešavanja, filtere i mogućnost dodavanja efekata koji će se odnositi na zvučni deo obrađivanog materijala. Nova sjajna stvar kojom se može pohvaliti verzija 14 je Voice-over opcija, koju možete snimiti direktno u Lightworksu.

Što se tiče razlike između besplatne i profesionalne verzije, ona se uglavnom ogleda u mogućnostima koje imate nakon što završite sa editoringom. Dok besplatna verzija uglavnom nudi čuvanje videa u rezoluciji do 1080p, Pro verzija nudi čuvanje u 4K, kao i veći broj formata u kojima možete sačuvati svoje remek-delo. Što se tiče editorskog dela posla, sve opcije su dostupne u obe verzije u istoj meri. Dakle, ukoliko vam izlazni materijal nije potreban u velikim rezolucijama i zadovoljava vas Full HD rezolucija, nema realne potrebe da je kupujete – besplatna verzija će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Mi nismo naišli ni na kakve probleme u radu, program je brz, glatko radi i stabilan je, iako je tek Beta verzija u pitanju. Import i Export se odvijao bez ikakvih problema, i to iznenađujuće brzo, tako da je ovaj program po svemu udoban za rad. Činjenica je da Lightworks zahteva minimum i7 procesor i bar tri gigabajta radne memorije, ali mi nismo stekli nikakav utisak opterećenosti tokom rada. Kreatori skreću pažnju i na to da sve zavisi od kompresije materijala koji editujete. Pri velikim kompresijama i vaša mašina će osetiti veće opterećenje.

Na kraju nam samo ostaje da vam kažemo da, ukoliko se bavite video-obradom, morate da probate Lightworks 14. Ako ste koristili ranije verzije, probajte novi interfejs, jer se nama jako dopao, a ako tek sada prvi put čujete za Lightworks, odmah bacajte sve iz ruku i skidajte instalaciju.

Gordana RADOVIĆ

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
Šta mislite o ovom tekstu?
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
video-editor
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
86 MB, 351,2 na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .lwks .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera