NA LICU MESTA<>
102014<><>

Promocija superračunara, Intitut za fiziku, 16. septembar

Superračunar u Zemunu

U okviru nabavke kapitalne opreme za potrebe naučne zajednice u Srbiji, preko Jedinice za upravljanje projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Laboratorija za primenu računara u nauci Instituta za fiziku opremljena je superračunarskim postrojenjem Paradox IV, baziranim na platformi kompanija HP i Intel. HP Paradox je postrojenje integrisano u sve regionalne i panevropske superračunarske infrastrukture. Ovom instalacijom laboratorija na Institutu za fiziku postaje vodeća u jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu da je opremljena postrojenjem računara visokih performansi najnovije generacije.

Superračunarski klaster predstavlja integrisano, vodom hlađeno postrojenje, sa ukupno 2500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko 4 terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa. Klaster je ujedno i postrojenje za masivno skladištenje digitalnih podataka sa ukupnim kapacitetom od 200 terabajta.

Prema rečima direktora kompanije Hewlett Packard d.o.o. Miloša Đurkovića, ovo je istorijski trenutak za srpsku nauku jer nabavkom superkompjutera Srbija stupa na svetsku mapu zemalja sa ovim tehnologijama. Primena ovih računara je velika ne samo u nauci nego i u privredi, za dalji razvoj istraživanja i napredak. Sada Srbija ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.

Osnovna ideja ovog projekta je brži razvoj superračunarstva u Srbiji i regionu. Korisnici iz akademske zajednice Srbije mogu pristupiti Paradoxu IV kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu Aegis, a korićenjem superračunarske mreže pristup imaju i istraživači širom Evrope. Instalacija Paradoxa omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoložive istraživačima i na ključan način povećava njihovu međunarodnu kompetitivnost, kako u istraživanju, tako i u razvoju.

S.K.

 
 TRŽIŠTE
IT i avio industrija

 PRIMENA
Računari poslednje tri decenije (1)

 NA LICU MESTA
IFA 2014, Messe Berlin, Nemačka, 5-10. septembar
Samsung Unpacked 2014 Episode 2, Tempodrom, Berlin, 3. septembar
Promocija superračunara, Intitut za fiziku, 16. septembar
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Dracula Untold
Sin City: A Dame to Kill For
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: Microsoft Development Center Serbia

 SERVIS
Popravak oštećenog SATA konektora

 VREMENSKA MAŠINA
Nula, deset, dvadeset...

 PRST NA ČELO
Maljem u lice

 GOST KOLUMNISTA
Zoran MOŠORINSKI
Rodoljub ILIĆ
Ivan ČABRILO
Aleksandar RADOVANOVIĆ
Slobodan POPOVIĆ
Dušan DINGARAC
Anđela TOMIĆ
Predrag BEĆIRIĆ
Slobodan MACEDONIĆ
Jovana KUZMANOVIĆ
Aleksandar „Kojot” AŠKOVIĆ
Gradimir JOKSIMOVIĆ
Predrag MILIĆEVIĆ

SEEBA seminar

Ranije su se mnoge zapadne kompanije okretale Indiji i Dalekom istoku u želji da svoje IT poslove završe sa prihvatljivim troškovima. Sada ne moraju da gledaju tako daleko, jer u neposrednoj blizini imaju Jugoistočnu Evropu.
IT kompanije u ovom uglu Evrope se razvijaju velikom brzinom i mnoge od njih sada nude vrhunske IT i media eksperte, po cenama koje mogu da konkurišu onima na Dalekom istoku, a koje su dosta niže od standarda Zapadne Evrope. I sve to na dva tri sata leta od Skandinavije, u istoj vremenskoj zoni u istom evropskom mentalitetu.
South Eastern European Business Agency (SEEBA) planira za ovu godinu još jedan seminar i priliku za upoznavanje, gde poziva IT/media kompanije iz SEE da upoznaju Nordijske potencijalne kupce u Štokholmu 28. novembra.
Više informacija i registraciju za konferenciju možete pronaći na adresi outsource2.eu.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera