TEST PLAY<>
112009<><>

Brütal Legend

„This is not The Greatest Song in the World, No
This is just a tribute”
Tenacious D

Razdrljenih prsa, na vrhu planine, odlučnim pokretom kidate ogrlicu sa zubom velosiraptora i gurate je u šaku devojci koja vam sedi pod nogama, prateći pogledom horizont koji se guši u gromovima... Ovakav ili sličan rafalni fleš misli ostaće vam u umu nakon završne klape Brütal Legenda, igre koja predstavlja najbolju stvar koja se desila hevi metalu u tekućem veku, naslova u krstaškom pohodu ukazivanja na kül faktor elekrične gitare omladini ogrezloj u ništavilo moderne muzike. Dakle, reč je o igri čija je sudbina visila o koncu nakon spajanja Activisiona i Blizzarda, biseru koji je spasen posle intervencije Electronic Artsa, kompanije o kojoj se globalna percepcija s razlogom menja nabolje.

Ovaj masterpis legendarnog Tima Šejfera (Secret of Monkey Island, Full Throttle, Psychonauts) predstavlja jedinstvenu kombinaciju akcione sandbox igre, real-time strategije i fenomenalne pripovedačke tehnike, autorovog dvodecenijskog trejdmarka. Oh, i fenomalne hevi metal muzike, prezentovane kroz 108 legendarnih HM pesama koje čine integralni deo igre. Sastavni deo brutalnog iskustva Brutalne Legende jesu i glumački selebritizi i rok zvezde koje tumače glavne uloge u igri: pored Džeka Bleka u naslovnoj roli, u igri igraju i Ozi Ozborn, Lemi Kilmister („Mötorhead”), Rob Halford („Judas Priest”), Lita Ford („Runaways”) i Kajl Gas, deblja polovina „Tenacious D” i Blekov dugogodišnji prijatelj. Ako vam ova imena znače koliko i statistika proizvodnje kobalta u Belorusiji, tačnije ukoliko tokom puberteta niste uspeli da se otrgnete kakofoniji Granda, trensa ili drum’n’bassa, sada imate priliku da razbijete okove te disonantne tamnice i operete uši i mozak rifovima teškog metala, muzike koja je preteška za konformiste, ali laka poput pera za nas ostale.

Edi Rigs (Džek Blek), scenski tehničar/tonac (roadie) beznadežnog glem metal benda, sanja o danima kada su autori i bendovi bili autentični i opaki. Nesreća na bini, tokom koje Ediju na glavu pada konstrukcija bine a kap krvi pljucne na metalnu kopču njegovog kaiša, transportuje našeg junaka u paralelni hevi metal svet, zemlju u kojoj ljude, potomke Titana koji su doneli metal čovečanstvu, teroriše demonska bratija na čelu sa imperatorom Dovilicusom. Za pripadnike pokreta otpora Edi je spasitelj sa nebesa za koga je prorečeno da će doći da ih izbavi. Za demone i ljudske kolaboracioniste on je samo još jedan neobuzdani duh koga valja podjarmiti. Za sebe samog on je roadie, koji uvek ostaje po strani i daje sve od sebe da mašinerija šou-biznisa teče glatko, što je talenat koji će se pokazati presudnim u organizovanju pobunjenika u borbi za slobodu...

Dalja razrada zapleta koji inspiraciju crpi iz „Alise u Zemlji čuda”, filmova „Čarobnjak iz Oza” i „Tenacious D and the Pick of Destiny”, kao i iz vibrantne mašte Tima Šejfera, jeste nešto što se novinskim sumarizovanjem jednostavno ne da prepričati već se mora iskusiti dobovanjem po kontroleru Xboxa 360 ili Playstationa 3 (ne i PC-a, nažalost, mada nikad ne treba reći nikad). Edijeva avantura u hevi metal dimenziji na prvi pogled podseća na bilo koji moderan GTA-liki sandbox: obavezne misije koje odmotavaju priču, gomila opcionih misija rašrtkanih po okolišu, milion bonusa i zavrzlamica koje pronalazite i otključavate špartanjem ili vožnjom u sedištu hot-roda, hevi metal bagija koji dobijate na početku igre. Kohezija žanrova koje smo maločas nabrojali obogaćena je i mini-ritam deonicama koje parafraziraju Guitar Hero i čine bitan elemenat igre u sferi borbe, kontrole i „buffovanja” trupa u RTS deonicama igre i istraživanja. Edijev talenat da prepozna i probudi zaboravljene artefakte Titana prašenjem po žicama donosiće vam nove borbene rifove, otključavati concept art i nove pesme. Akcija, istraživanje i povremena gitarska ritmika, dominantni modovi igre van „story” misija, dobijaju i RTS element tokom „scenskih bitaka”, tačnije finalnih sukoba sa boss zlotvorima igre. Skladna strateška mehanika u kojoj ćete komandovati najurnebesnijim jedinicama koje su ikad statirale u nekoj konzolnoj igri nije dominantni deo single player kampanje, ali predstavlja osnovicu odličnog multiplayera za koji će vam, naravno, biti potrebne košer kopije igre i odgovarajući nalozi na Xbox Live i PSN servisima.

„Judas Priest”, „Black Sabbath”, „Megadeth”, „Mötley Crüe”, „Whitesnake”, „Ministry”, „Saxon”, pa čak i diskutabilni „Skid Row” i „Scorpionsi” (ali bez „Iron Maidena” i „Metallice”) predstavljaju najpoznatije bendove prisutne u igri, sa plejlistom za koju Šejfer kaže da je njegov lični „best of” i koju ćete slušati tokom vožnje hot-rodom. Dobar deo „stvari” nije prisutan na početku igre, već ih morate otključavati pronalaženjem posebnih „HM relikata” koje ćete aktivirati sviranjem gitarskog rifa, što će vas motivisati na to da zavirite u svaki ćošak živopisnog sveta igre i nakon kompletiranja kampanje.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Borderlands
Machinarium
Flock!
Tropico 3
Order of War
Operation Flashpoint: Dragon Rising
Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes
Cloudy with a Chance of Meatballs
Risen
Dreamkiller
NBA 2K10
Football Manager 2010
Pro Evolution Soccer 2010
FIFA 10
Wet
Brütal Legend
Šta mislite o ovom tekstu?
Aion

Platforma:
Xbox 360, PS/3
Cena:
5999 dinara
Adresa:
www .brutallegend .com
Kontakt:
Extreme CC

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera