TEST PLAY<>
112009<><>

FIFA 10

FIFA 10 postala je najbrže prodavana sportska igra u istoriji. FIFA 10 sa prvog mesta na top-listi izgurala je Uncharted 2: Among Thieves i Halo 3: ODST. FIFA 10 je prve nedelje prodaje u Evropi planula u 1,7 miliona primeraka. FIFA 10 je najbolja simulacija fudbala koja se ikada pojavila na tržištu... Ovakvih i sličnih naslova sigurno ste se već nagledali ako ste u poslednjih mesec dana barem jednom posetili neki od popularnih igračkih sajtova. Gungula koja se digla oko nove Fifice je nezapamćena, stvari su otišle toliko daleko da PES 2010 nema nikakvo pravo na reasonable doubt, a svi uglas grakću da je u pitanju pisanje istorije. Da li je baš sve tako?

Ne treba zaboraviti to da se prava revolucija dogodila izlaskom na tržište igre FIFA 08. Skeptici tada nisu mogli da prihvate realno stanje stvari na terenu i PES, koji je ostao zaglavljen negde u PlayStation 2 univerzumu, veličan je kao jedina prava simulacija najpopularnije sporedne stvari na svetu. Pametnice iz EA Sportsa nisu se obazirale na zlurade komentare, nastavili su da rade i ono što je već bila odlična igra uspeli su da podignu na jedan mnogo viši nivo. A onda je došla FIFA 10...

Na prvi pogled, zaista se čini da ne postoji previše važnih unapređenja. Gameplay je gotovo identičan onom u FIFA 09, pa se spisak poboljšanja koji je proizvođač dostavio nekako ne čini istinitim. Doduše, njih i te kako ima, ali FIFA ove godine zainteresovane napada potpuno drugim oružjem – sadržajem! Razvojni tim uspeo je da napakuje toliko stvari na jednom mestu da to do sada još nije viđeno. Pođimo od trivijalnosti kao što je mogućnost kreiranja tzv. Game Facea od sopstvenih fotografija i potom pravljenje 3D modela igrača koji će vas verno reprezentovati na terenu, pa onda mogućnosti da tog istog igrača vodite kroz praktično sve dostupne igračke modove (online i offline). Zatim, tu je izbor arena na kojima možete vežbati u pauzama između utakmica, opcija za odigravanje neobaveznih trening utakmica, brojni igrački modovi... Da, izraz brojni ovde baš dobro „leži” s obzirom na to da je u pitanju gomiletina svega – more opcija i mogućnosti. Igranje egzibicija ili mečeva na brzinu nećemo ni da brojimo, već ćemo odmah da pređemo na Tournament i Lounge mod, pa onda na Be a Pro režim, pa online podršku koja je jača nego sama zemlja (Head to Head mečevi, Team Play, interaktivni World Cup, lige, lobiji...). Najlepše od svega jeste to što su modovi tako „upakovani” da daju potpuno drugačiju perspektivu običnoj partiji fudbala, i to je ono što će igrače držati prikovane uz monitor/TV. Hoćete malo zdravog nadmetanja, eno vam milionska online komuna; mislite da možete bolje nego Murinjo sa „Interom”, tu je menadžerski deo; palo vam je na pamet da istaknete svoje unikatne vrline na terenu, kreirajte virtuelnog sebe i počnite da se borite za mesto u prvom timu i/ili reprezentaciji.

Vratimo se na gameplay. Kao što smo rekli, mnogo je rađeno na detaljima i oni se možda ne mogu odmah uočiti (kretanje, ubacivanje i postavljanje igrača je realnije, pasovi su tačniji...), ali ono što uočava jesu četiri stvari. Prvo, igra je postala izuzetno fizički nastrojena – igrači se bukvalno biju za svaku loptu i ponekad su preterano agresivni; drugo, FIFA 10 koristi tzv. 360 Dribbling sistem koji omogućava usmeravanje igrača u bilo kom smeru (za razliku od dosadašnjih osam smerova); treće, prekidi se mogu izvesti brzo, sa zemlje i bez čekanja da se protivnik konsoliduje; četvrto, izvođenje driblinga znatno je olakšano implementiranjem tehnike Skilled Dribbling koja kopira poteze pravih igrača i prenosi ih na teren. S druge strane, neke stvari ostale su iste – golmani su ponekad tupavi za medalju, gužve ispred kaznenog prostora mogu se porediti sa onima u centru Njujorka, igrači opet prave potez više pri kontaktu sa loptom, umeju da padaju kao pokošeni pri najmanjem okršaju, a ništa novo nije urađeno ni sa izvođenjem slobodnih udaraca. Nešto mora da ostane za sledeću godinu, zar ne?

S tehničke strane, FIFA 10 je blizu savršenstva. Ne mislimo samo na stadione, publiku i animaciju igrača, već i na sveokupnu prezentaciju. Meniji su ostali isti, pa ćete se lako snaći iako se u momentima može učiniti da su opcije vešto sakrivene (jednostavno, mnogo ih je). Zvuk je odličan (komentar posebno), muzika odgovarajuća, a jedina zamerka može se uputiti prevelikom korišćenju filtera za zamućivanje prikaza. Sve kao da je u nekoj izmaglici. Ako imate priliku, preuzmite PES 2010 demo pa uporedite jasnoću prikaza, biće vam jasno o čemu pričamo.

EA Sports je, u želji da preduhitri konkurenciju, malo požurio sa izbacivanjem FIFA 10 na tržište. Igra je natankovana bagovima različitog karaktera, pa programeri danonoćno rade na njihovom otklanjanju. U momentu pisanja teksta već je na pomolu drugi patch, a problemi koji najviše muče igrače ugnezdili su se u menadžer modu (neko je prebrojao da ih ima oko 70) i delu za kreiranje Game Facea. S obzirom na to kakva mašinerija stoji iza imena EA, ne sumnjamo u to da će problemi biti otklonjeni, ali propusti ovakvog tipa izgledaju krajnje neozbiljno.

Vladimir PISODOROV

 
Borderlands
Machinarium
Flock!
Tropico 3
Order of War
Operation Flashpoint: Dragon Rising
Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes
Cloudy with a Chance of Meatballs
Risen
Dreamkiller
NBA 2K10
Football Manager 2010
Pro Evolution Soccer 2010
FIFA 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Wet
Brütal Legend
Aion

Verzija za PC
Dok na konzolskom tržištu žanje same lovorike, FIFA 10 za PC tapka u mestu. Za igru koja godinama nije napravila nijedan kompletan prodor u protivničkom šesnaestercu, koja iz gol šanse redovno izvlači gol-aut i pogrešnom taktikom gubi i dobijene utakmice ni ove jeseni nemamo mnogo lepih reči. Doduše, prezentacija je vrhunska, kao i sve što se oko nje vrti, šminka je bolja nego ikad, sistemski zahtevi još su relativno skromni, a i upravljanje je malo poboljšano. U društvu je čak i igriva, ali to jednostavno nije to. Pravi motiv uporne reinkarnacije tri godine starog zombija više nikome nije jasan, a za ovaj ograničeni update s mrvom duha, novi lek za insomniju, najveća moguća ocena je – 75. Dogodine će valjda biti lepših vesti...gj

Platforma:
PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PC, PS2, PSP, DS
Veličina:
1 BRD
Cena:
5999 dinara
Adresa:
fifa .easports .com
Kontakt:
Extreme CC

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera