TEST PLAY<>
042009<><>

Guitar Hero: World Tour

Da pođemo od očiglednih stvari – Guitar Hero je konačno postao poliinstrumentalna igra! Jeeee! Jedan od glavnih razloga zbog čega je Harmonix napustio okrilje Activisiona i rešio da se samostalno okuša u izradi muzičko-ritmičkih igara upravo je nagomilano nerazumevanje na koje je naletao kod bossova kada je implementiranje dodatnih instrumenata u pitanju. Dve godine nakon „razvoda” i vrtoglavog uspeha Rock Banda, u Activisionu su po kratkom postupku odlučili da je sasvim logično da se i oni oprobaju u band on the road režimu. E, vala, dobro ste se setili...

Super Bundle pakovanje koje smo imali na testu sadrži sve što jedan virtuelni roker može poželeti. Tu su gitara, bubnjevi i mikrofon (izuzimajući bas gitaru), dakle kompletna oprema za osnivanje benda. Instrumenti se sa konzolom povezuju bežičnim putem (sem mikrofona, beh) i potrebno ih je „napojiti” parom AA baterija (dolaze u kompletu) da bi radili. Iako po otvaranju kutije prvo uočavate gitaru, pažnja kao magnetom biva privučena drum setom. Tri „doboša”, dve gumene činele, papučica za bas, prilično masivno, plastično „teleskopsko” postolje i drvene udaraljke ulivaju prilično veliku dozu poverenja.

Što se gitare tiče, ona je znatno uvećana u odnosu na Les Paul model iz prošlog nastavka (barata se cifrom od 25 procenata), ali to nije jedini novitet. Naime, osim fret tastera, na vratu se nalazi i svojevrsni touch pad, naročit, ravan panel po kojem je potrebno „kliziti” prstima u pojedinim pesmama da bi se odsvirale vezane note. Dalje, Star Power se sad može pozivati pritiskom na posebno dugme (naravno, može i na stari način podizanjem vrata gitare uvis), a primećuje se i znatno veći strum bar (dodaćemo, i tiši), odnosno produžena vibrato ručica. Na prvi pogled ni gitara ne izgleda nimalo loše. Isto se može konstatovati i za mikrofon, koji je masivan i koji ima sjajnu završnu obradu, a jedino ga „kolje” to što dolazi sa naramkom kabla.

Kako sve „hoda” u praksi? Kao što verovatno znate, još od svetske premijere igre (sredina novembra prošle godine) počele su da pristužu pritužbe igrača koji su bili ogorčeni očajnim kvalitetom instrumenata. Nije baš sve tako crno, mada to očigledno dosta zavisi i od primerka igre (čitaj: seta instrumenata) koji vam je dopao šaka. Nakon dvonedeljnog testiranja, bubnjevi su izgledali identično kao prvog dana, nikakvih vidljivih oštećenja nije bilo, a ne treba zaboraviti ni to da oni trpe najveće opterećenje. Gitaru nismo uspeli da „slomijemo” iako smo se trudili, dok je mikrofon izdržao sve marifetluke „pevača”, koji su se smenjivali tokom sesija. E, sad, ovo ne znači da smo oduševljeni kvalitetom, naprotiv, neke stvari prilično su nas razočarale. Pre svega mislimo da bubnjevi (pogotovu činele) nisu dovoljno osetljivi. Ponekad se udarac registruje bez problema, a ponekad je potrebno primeniti znatno veću silu da bi se odsvirala „nota”. Gitara je posebna priča... Star Power je znao da se uključi samo zato što je pritisnut fret, dok povremeno strum bar uopšte nije aktivirao „odsvirane” note. Jedino na mikrofon nemamo nikakvih zamerki, osim što ima toliko kabla da njime možete da onesposobite krdo goveda.

Na softverskom planu mogu tek tu i tamo da se uoče neke izmene. Najveći novitet je postojanje studija, gde sami možete izvršiti komponovanje numera i kasnije ih podeliti sa ostatkom online komune. Sve bi bilo super da postupak izrade nije vraški komplikovan i zaguljen. Lepo je to što su se autori konačno smilovali i donekle smanjili nivo težine – sada je na raspolaganju čitavih pet težinskih nivoa, ali je igra i dalje zahtevnija od Rock Banda. Do Mediuma još i ide nekako, nakon toga je Their Way or Highway! Vežba... Kampanja je dosadna i podrazumeva putovanje s tezge na tezgu i sviranje unapred određenog seta pesama. Logično, uvek se možete prešaltati na Quick Play ili odjuriti na Internet da biste koplja ukrstili sa igračima sa Mreže.

Igre iz serijala Guitar Hero oduvek je krasio sjajan izbor pesama, a tako je i ovog puta. Na raspolaganju je više od 80 pažljivo selektovanih numera. Nirvana (About a Girl), The Guess Who (American Woman), Lenny Krawitz (Are You Gonna Go My Way), Michael Jackson (Beat It), Eagles (Hotel California), Los Lobos (La Bamba), Bon Jovi (Livin’ on a Prayer), The Doors (Love Me Two Times), R.E.M. (The One I Love), Jimi Hendrix (Purple Haze), Billy Idol (Rebel Yell), Oasis (Some Might Say), No Doubt (Spiderwebs), Linkin Park (What I’ve Done)... Ako možemo da odaberemo nešto što izdvaja Guitar Hero iz ostatka čopora, onda je to svakako izbor pesama. Zaista je sve sjajno uklopljeno!

Bez obzira na to što na polju gameplaya ne donosi puno toga novog i što definitivno ima određenih tehničkih problema sa instrumentima, Guitar Hero: World Tour nam je držao pažnju. Sjajno smo se zabavljali što vrišteći u mikrofon, što izigravajući Zver za bubnjevima ili Santanu sa gitarom! Ako želite da provedete kvalitetne sate sa društvom, ovo je jedan od najboljih načina, naravno ako možete da ga platite, pošto ceo set nimalo nije jeftin. Ako se pitate da li je bolje kupiti Guitar Hero ili Rock Band, možda će vam pomoći podatak da su instrumenti sada kompatibilni, pa se mogu koristiti respektivno u obe igre.

Na kraju još da kažemo i to da igru možete kupiti i samo sa gitarom, te da je za to zadovoljstvo potrebno izdvojiti 9999 dinara.

Vladimir PISODOROV

 
Empire: Total War
World in Conflict: Soviet Assault
Command & Conquer: Red Alert 3: Uprising
Men of War
Warhammer 40.000: Dawn of War II
Necrovision
Tom Clancy’s: EndWar
Perimeter 2
Tom Clancy’s: HAWX
Grey’s Anatomy: The Video Game
Drakensang: The Dark Eye
Ceville
Watchmen: The End is Nigh – Part 1
Grand Ages: Rome
Halo Wars
Resident Evil 5
Guitar Hero: World Tour
Šta mislite o ovom tekstu?
Killzone 2
SimAnimals
Ultimate Band

Platforma:
PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation 2
Veličina:
1 BRD
Cena:
19.999 dinara
Adresa:
worldtour .guitarhero .com
Kontakt:
GMC-YU

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera