Događaji
Vesti
Završen „Merkle Female Hackathon”
Svet kompjutera
14. decembar 2023.

Maša Grubor i Sara Sapundžija iz tima „Aalen”, te Jovana Urošević, Lana Matić i Anja Milutinović iz tima „bananice00”, pobedile su na ovogodišnjem takmičenju namenjenom ženama programerima koje nosi naziv „Merkle Female Hackathon”.

U velikoj konkurenciji dodeljena su dva prva mesta


Pobednice iz tima „Aalen” su osmislile platformu koja povezuje pojedince koji su voljni da pruže pomoć deci kojoj je potrebna, sa posebnim fokusom na njihovo obrazovanje, dok su se dame iz tima „bananice00” opredelile za rešenje za zaštitu životne sredine sa elementima solidarnosti.


„Jedan od najuticajnijih aspekata Merkle Female Hackathon-a bila je inkluzivna atmosfera koja nam je omogućila da se osećamo prijatno, da postavljamo pitanja i dala nam samopouzdanje da eksperimentišemo. Mentorke su bile tu da nam pruže smernice i podstaknu nas da kreativno razmišljamo i proširujemo naše veštine. Ovo je bilo jedno veoma pozitivno iskustvo i nesumnjivo je doprinelo razvoju naše karijere, ostavljajući nas inspirisanim i sigurnijim u svoje sposobnosti”, objašnjava Maša Grubor, članica tima „Aalen” i dodaje: „Kada je u pitanju naša platforma, korisnici mogu da pristupe listi dece zajedno sa njihovim listama želja, koja sadrži stavke neophodne za dečije obrazovanje i dobrobit. Za one koji ne žele direktno da kupuju i pakuju pakete, postoji i opcija za novčanu donaciju, osiguravajući da svako dete dobije podršku koja mu je potrebna.”


Jovana Urošević, iz drugog pobedničkog tima ističe da je sam dan hakatona prošao u pozitivnom raspoloženju, da su takmičarke stekle mnogo novih znanja i naučile kako je raditi u timu. „Želele smo da podignemo svest o zaštiti životne sredine i da podstaknemo ljude da, malim individualnim koracima, pomognu u rešavanju ovih problema. Ideja je da na zabavan način, stvaranjem novih izazova, korisnici sakupljaju drveće i tako grade šume. Izazovi predstavljaju male zadatke koji mogu da se urade tokom jednog dana, a prihvatanjem izazova generiše se novo drvo. Pored izazova, korisnici mogu da, na osnovu bar-kodova proizvoda, saznaju u koju kantu za reciklažu treba da bace taj proizvod”, opisala je Jovana Urošević ideju svog tima.


Programerski timovi su, uz pomoć mentorki iz Merklea, razvijale prototipe rešenja koja su odgovarala na zadate teme a tiču se zaštite životne sredine, bezbednost žena i solidarnosti.


Milica Marjanović, jedna od organizatorki hakatona, napominje da je cilj ovog takmičenja da osnaži poziciju žena u softverskoj industriji i dodaje: „U Srbiji se već godinama kroz razna mentorstva, edukativne programe, inicijative i projekte radi na osvešćivanju i približavanju žena IT industriji i STEM naukama. Jedan od takvih projekata je upravo i ’Merkle Female Hackathon’, koji se održava već sedmu godinu i svojim kontinuitetom predstavlja skromni doprinos srpskoj IT zajednici i ekosistemu. Podatak da je u prethodnih pet godina broj žena u IT sektoru povećan 23 odsto jeste pokazatelj da idemo u dobrom pravcu i da imamo sve više žena koje za svoj profesionalan put biraju IT industriju”.


Kao i prethodnih godina, takmičarke su imale 10 sati da razviju prototip rešenja, a najbolje je odabrano na osnovu tri parametra – upotrebljivost u stvarnom okruženju, autentičnost u odnosu na postojeća rešenja, te softverski deo kôda.


Marjanović kaže: „Svake godine takmičarke predstave izuzetna rešenja, a ova 2023. nije izuzetak. Takmičarke su na veoma interesantne načine odgovorile na zadate teme i osmislile aplikacije i platforme koje ćemo, nadam se, imati prilike da koristimo u budućnosti”.


Takmičenje namenjenom ženama programerima pod nazivom „Merkle Female Hackathon 2023” održano je ove godine sedmi put, a u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.


Organizator hakatona, kompanija Merkle, pruža softverska rešenja za korisničko iskustvo. U Srbiji je prisutna od 2021. godine i deo je globalne Dentsu International grupe.

Merkle
hakaton
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama