Događaji
Vesti
Završen „Merkle Female Hackathon”
Svet kompjutera
14. decembar 2023.

Maša Grubor i Sara Sapundžija iz tima „Aalen”, te Jovana Urošević, Lana Matić i Anja Milutinović iz tima „bananice00”, pobedile su na ovogodišnjem takmičenju namenjenom ženama programerima koje nosi naziv „Merkle Female Hackathon”.

U velikoj konkurenciji dodeljena su dva prva mesta


Pobednice iz tima „Aalen” su osmislile platformu koja povezuje pojedince koji su voljni da pruže pomoć deci kojoj je potrebna, sa posebnim fokusom na njihovo obrazovanje, dok su se dame iz tima „bananice00” opredelile za rešenje za zaštitu životne sredine sa elementima solidarnosti.


„Jedan od najuticajnijih aspekata Merkle Female Hackathon-a bila je inkluzivna atmosfera koja nam je omogućila da se osećamo prijatno, da postavljamo pitanja i dala nam samopouzdanje da eksperimentišemo. Mentorke su bile tu da nam pruže smernice i podstaknu nas da kreativno razmišljamo i proširujemo naše veštine. Ovo je bilo jedno veoma pozitivno iskustvo i nesumnjivo je doprinelo razvoju naše karijere, ostavljajući nas inspirisanim i sigurnijim u svoje sposobnosti”, objašnjava Maša Grubor, članica tima „Aalen” i dodaje: „Kada je u pitanju naša platforma, korisnici mogu da pristupe listi dece zajedno sa njihovim listama želja, koja sadrži stavke neophodne za dečije obrazovanje i dobrobit. Za one koji ne žele direktno da kupuju i pakuju pakete, postoji i opcija za novčanu donaciju, osiguravajući da svako dete dobije podršku koja mu je potrebna.”


Jovana Urošević, iz drugog pobedničkog tima ističe da je sam dan hakatona prošao u pozitivnom raspoloženju, da su takmičarke stekle mnogo novih znanja i naučile kako je raditi u timu. „Želele smo da podignemo svest o zaštiti životne sredine i da podstaknemo ljude da, malim individualnim koracima, pomognu u rešavanju ovih problema. Ideja je da na zabavan način, stvaranjem novih izazova, korisnici sakupljaju drveće i tako grade šume. Izazovi predstavljaju male zadatke koji mogu da se urade tokom jednog dana, a prihvatanjem izazova generiše se novo drvo. Pored izazova, korisnici mogu da, na osnovu bar-kodova proizvoda, saznaju u koju kantu za reciklažu treba da bace taj proizvod”, opisala je Jovana Urošević ideju svog tima.


Programerski timovi su, uz pomoć mentorki iz Merklea, razvijale prototipe rešenja koja su odgovarala na zadate teme a tiču se zaštite životne sredine, bezbednost žena i solidarnosti.


Milica Marjanović, jedna od organizatorki hakatona, napominje da je cilj ovog takmičenja da osnaži poziciju žena u softverskoj industriji i dodaje: „U Srbiji se već godinama kroz razna mentorstva, edukativne programe, inicijative i projekte radi na osvešćivanju i približavanju žena IT industriji i STEM naukama. Jedan od takvih projekata je upravo i ’Merkle Female Hackathon’, koji se održava već sedmu godinu i svojim kontinuitetom predstavlja skromni doprinos srpskoj IT zajednici i ekosistemu. Podatak da je u prethodnih pet godina broj žena u IT sektoru povećan 23 odsto jeste pokazatelj da idemo u dobrom pravcu i da imamo sve više žena koje za svoj profesionalan put biraju IT industriju”.


Kao i prethodnih godina, takmičarke su imale 10 sati da razviju prototip rešenja, a najbolje je odabrano na osnovu tri parametra – upotrebljivost u stvarnom okruženju, autentičnost u odnosu na postojeća rešenja, te softverski deo kôda.


Marjanović kaže: „Svake godine takmičarke predstave izuzetna rešenja, a ova 2023. nije izuzetak. Takmičarke su na veoma interesantne načine odgovorile na zadate teme i osmislile aplikacije i platforme koje ćemo, nadam se, imati prilike da koristimo u budućnosti”.


Takmičenje namenjenom ženama programerima pod nazivom „Merkle Female Hackathon 2023” održano je ove godine sedmi put, a u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.


Organizator hakatona, kompanija Merkle, pruža softverska rešenja za korisničko iskustvo. U Srbiji je prisutna od 2021. godine i deo je globalne Dentsu International grupe.

Merkle
hakaton
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
FEBRUAR 2024
Prince of Persia: The Lost Crown
Punokrvna moderna metroidvania, nalik na Metroid Dread, Hollow Knight ili oba nastavka Oria. Predivan i predobar naslov koji gađa najširi spektar ig...
CES 2024, Las Vegas, 8-12. januar
AI u svemu!
74. izdanje najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike prošlo je u znaku veštačke inteligencije...
Asus GeForce RTX 4070 Super Dual i GeForce ROG Strix RTX 4070 Ti Super Gaming OC
Super, sa zakašnjenjem
Nvidia je odlučila da je došlo vreme za intergeneracijsku „smenu generacija”, pa je predstavila tri modela sa sufiksom Super...
Lenovo IdeaPad Pro 5 (14APH8-83AM)
Moćan i svestran saputnik
Moćan i svestran laptop kojem je zaista nemoguće naći manu... ako možete sebi da ga priuštite...
Microsoft Windows 11: Sedam trikova za Windows 11
Nova godina - novi „ fazoni ”
Dolaskom Jedanestke na tržište neke stvari su se promenile, neke se i dalje menjaju, a dobili smo i nove funkcije...
Samsung Galaxy S24 Ultra i S24+
Pametni , lepi i skupi
Najveća novina serije S24 je Galaxy AI, skup servisa i optimizacija koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju...
PDF Candy • Smallpdf • PDFescape • Simple PDF • PDF2Go • Sejda
Online Adobe Acrobat Reader alternative
Odlučili smo da pretresemo onlajn džunglu i vidimo šta nam se to nudi kada je u pitanju baratanje PDF sadržajem...
Eksplozija veštačke inteligencije
Da li preterujemo?
Impuls koji je veštačka inteligencija dobila u protekloj godini je neverovatan, ali trezvenost nam nalaže da upliv veštačke inteligencije u naše...
PlayStation Portal
PS5 za poneti
Ovo nije prenosna konzola, već nešto što Sony naziva „daljinskim plejerom”. Uređaj izgleda kao da je DualSense kontroler prepolovljen na pola,...
Eternal Paradox
„Uf, što bi mi lepo legla neka igra za mobilni koja ima kapacitet da mi pojede apsolutno sve slobodno vreme,” –odgovor vaših želja pojavio se...
Sovereign Syndicate
Veoma lepo, a i povoljno indie ostvarenje za prave fanove cRPG naslova...
Amiga 500
Po ceni koja odgovara današnjoj od 1800 „zelenih novčanica”, kompanija Commodore je aprila 1987. godine igračkoj javnosti predstavila Amigu 500...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama