TEST PLAY
Final Fantasy Pixel Remaster / I-VI Bundle
Bojan JOVANOVIĆ
1. jun 2023.

Japanski izdavač Square Enix očigledno je odlučio da Final Fantasy, na jedan ili drugi način, obeleži svaku moguću godinu. Nakon igranja osveženog i ispeglanog FF7 kroz rimejk, prvo na konzolama, a zatim PC-u, red je da se publika podseti onoga „šta je bilo pre”, odnosno, prvih šest igara iz serijala.

Najbolji način da se ponovo družite sa kultnim igrama od pre par decenija

Final Fantasy Pixel Remaster je kolekcija čija je tema jasna iz samog naslova. Sve „glavne” igre iz serijala koje su svojevremeno bile ovenčane pikselastom grafikom, optimizovane da rade na novim gejming mašinama u velikim rezolucijama. Dakle, nova tura preprodaje nostalgije. Interesantno je, inače, da je ova kolekcija tek sada stigla na konzole. Na PC-u su svi ovi remasteri dostupni poslednjih godinu i kusur dana, da ne pričamo tek o mogućnostima emulacije. Međutim, PC izdanje je svojevremeno naišlo na drvlje i kamenje igračke publike zbog raznih nedostataka i, začuđujuće, poprilične nestabilnosti. Druga šansa za Square je „nazovi-ultimativno” izdanje ovih igara (srećom, PC verzije su zakrpljene dok ovo čitate).

Glavni razlog za igranje ove kolekcije, koja sadrži naslove stare i po trideset godina, jeste interesovanje za istoriju jednog od najuticajnijih predstavnika RPG žanra. Originalno, igre su kreirane za 8-bitne i 16-bitne konzole, uglavnom one iz Nintendovog tabora, dok nije unajmljen studio Tose koji je ovo sve prepakivao za prvi PlayStation. Igre u kolekciji poređane su po originalnom, japanskom redosledu. Stariji igrači se sećaju, Final Fantasy 6 je na zapadu bio „trojka” i slične konfuzije su postojale sve do kultnog, sedmog dela sage. Ovako ćete lepo moći da prođete sve igre hronološkim redosledom i tako ispratite evoluciju franšize.

Logično, ove igre su proizvod svog vremena, kreirane za uređaje koji su imali ograničene kapacitete memorije, pa opet izvlačile iz njih suvu drenovinu. Druženje sa svakom od igara trajaće, tako, „samo” dvadesetak do trideset sati, što je sa modernog stanovišta možda polovina trajanja prosečne Final Fantasy igre. Tu su, takođe, i relativno nezgrapni meniji i klasični, potezni sistem borbe. Međutim, Square Enix je sa godinama i reizdanjima ovih igara natenane modernizovao i peglao neke sisteme, te je u ovoj kolekciji balans doterao do nekog optimuma.

Najveće unapređenje koje Pixel Remaster donosi je po pitanju oštrine prikaza i interfejsa. Zvučaće glupavo, ali oštriji font i dodatna optimizacija, kako za velike 4K televizore, tako i za ekran Switcha, jako znače da vam oči ne ispadnu od gledanja u poprilično jarke boje na ekranu. Barem nema čkiljenja. Square je implementirao i nekoliko načina da ubrzate progresiju kroz ove igre, poznate po grindu. Tako možete uključiti bustere za sticanje iskustva i gila (novca), ali ih isto tako i umanjiti ukoliko osetite da vam je igra prelaka. Muzika u orkestarskom izvođenju zvuči fantastično, a moguće je vratiti se i na originalne chiptune partiture. Nažalost, to je to što se tiče novotarija. Štaviše, dodaci koji su postojali u ranijim reizdanjima ovih igara (nove klase i protivnici) odsutni su iz remastera.

Cena ovog komada nostalgije nije mala. Dok smo poslednjih godina viđali razne kolekcije prepakovanih igara i njihovih remastera po fer cenama (ispod 60 evra), Square Enix je odlučio da istrese svaki dukat iz gaća svoje lojalne baze igrača. Kao kolekcija, Final Fantasy Pixel Remaster će vas koštati 75 evra, dakle, pet evra manje od ovogodišnjeg „hita” Forspoken. Van kompleta, igre koštaju između 12 i 18 evra. Ako je za utehu, ovde makar imate šest igara za koje se zna da su kvalitetne. I, da, ova kolekcija je kompletno digitalna. Ograničena količina fizičkih primeraka za Nintendo Switch očekivano je insta-razgrabljena, da bi se, zatim, našla na eBayu po za nekoliko stotina evra višim cenama.

Finalna Fantazija u ovom izdanju je najbolji način da se ponovo družite sa kultnim igrama od pre par decenija, a i da se upoznate sa serijalom ukoliko vas je zanimalo šta je bilo pre fantastičnog rimejka koji smo nedavno igrali. Doduše, ovo je, bar do letnjih rasprodaja, skupa zabava.

Potrebno: Intel Core i3-2105, 4 GB RAM, Intel HD 3000

Poželjno: Intel Core i3-3225, 4 GB RAM, AMD Radeon R7 / Intel HD 4000

Ova igra je: remaster prvih 6 Final Fantasy igara

Platforma: Windows, PS4, Switch, Android, iOS

Veličina: 1 GB

Studio: Square Enix

Izdavač: Square Enix

Adresa: i.sk.rs/359082

PEGI: 7

75

Naš video: i.sk.rs/359083


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama