TEST PLAY
Warframe: Duviri Paradox
Dragan KOSOVAC
1. jun 2023.

Krajem marta, Warframe je navršio deset zvaničnih godina live postojanja. Tokom tog perioda (i prethodne dve godine internog i beta razvoja), ova RPG akcija u trećem licu prošla je kroz više od trideset velikih proširenja igračkog sadržaja i na stotine i stotine manjih updateova. Najnovija ekspanzija za Warframe, ukupno 33. po redu, nosi naslov The Duviri Paradox i predstavlja najveće proširenje igračkog sveta i sadržaja do sada. Sem toga, ovaj dodatak donosi i potpuno novi uvod u igru. Naime, kako se igračka baza ovog, i dalje najboljeg, freemium naslova neprestano menja i širi, neophodno je naći način da se novoj publici olakša da uhvati korak sa kompleksnim mehanizmima koji čine Warframe tako zabavnim i privlačnim. Duviri to radi na veoma zanimljiv način, kombinovanjem borbe u novoj, ogromnoj otvorenoj zoni sa popularnom roguelite oblandom.

Ogromno proširenje Warframea, koje istovremeno donosi jake izazove za veterane i jednostavniji uvod za nove igrače

Warframe je smešten u daleku budućnost Origin sistema (Sunčev sistem, naravno) kojim, nakon raspada moćne Orokin imperije, vlada nekoliko okrutnih frakcija. Nekada davno, čovečanstvo su čuvali Tennoi, ratnici sa nadljudskim moćima u specijalnim biomehaničkim oklopima zvanim warframeovi. Sada, nakon dugog i misterioznog odsustva, Tennoi, poput vas, vraćaju se u Origin sistem.

Intro koji je uvodio igrače u Warframe tokom poslednje decenije i dalje postoji. Novost je to da sada novi igrači mogu da biraju kako žele da se upoznaju sa ovim naslovom. Sa jedne strane je originalni uvod, koji prati povratak Tennoa u Origin sistem i borbu za oslobođenje miroljubivih džepova čovečanstva, uz postepeno odmotavanje dubokog lorea igre i otključavanje njenih raznih, impresivnih zona i dodatnih režima, kao i obilja borbene opreme za vašeg svemirskog nindžu. Sa druge strane, sada je moguće odabrati i Duviri Paradox, misterioznu džepnu dimenziju u Voidu kojom vlada i manipuliše Dominus Thrax, misteriozni humanoid maskiran u Orokina. Ovaj režim igre i njegova ogromna otvorena zona nisu ekskluzivni samo za nove igrače, već i veterani mogu da je posete, ali neće imati nikakvu početnu prednost, već u ovom režimu moraju da otključaju pristup opremi i frameovima baš kao i novi igrači. Storyline quest koji se prelazi za tri do četiri sata funkcioniše kao veoma prijatan tutorijal, koji vas upoznaje sa osnovama Warframea (novo izdanje starog znanca Teshina nam je vodič i učitelj). Osnovna forma u kojoj igrate u Duviriju nisu ni warframe niti operator, nego drifter, kog smo imali priliku da upoznamo tokom ekspanzije New War. Pošto je Duviri zona ogromna i rascepkana, bitna novost je Kaithe, konstrukt nalik konju koji može da poleti. Kako napredujete kroz partiju, otključavate sve veći broj „dekreta”, što je WF naziv za roguelite perkove kojima unapređujete specifične aspekte svog lika i koji se resetuju svaki put kada krenete ispočetka. Sve kulminira bossfightom sa jednim od masivnih Orowyrmova, koji patroliraju nebom iznad Duvirija.

Nakon što pređete priču, možete da igrate još dva režima: Duviri Experience i Circuit. Prvo je otvorena Duviri mapa koja kombinuje priču i sporedne kvestove, gde možete da farmujete nove materijale, neophodne za sklapanje i aktivaciju nove opreme i dodataka. Circuit je (u svojoj jačoj, steel path verziji) mesto gde se nabavljaju incarnate adapteri, trenutno najmoćnija unapređenja oružja i frameova. Ovaj režim nas stavlja ponovo u warframeove i naizmenično nas vodi kroz prepoznatljive WF misije (exterminate, survival, defense, sabotage) dok težina protivnika sa kojima se suočavate raste do sumanutih visina.

The Duviri Paradox je uspešna ekspanzija na oba „bitna fronta”. Sa jedne strane, zaista ostavlja utisak kvalitetnijeg uvoda u igru koji ne deluje zastrašujuće ili komplikovano, kao što to može da bude slučaj sa „klot” igrom. Sa druge, veterani dobijaju novi, veoma izazovan režim, kao i pregršt stvari za farmovanje, što borbene, što kozmetičke prirode. Warframe je i dalje igra koja zaslužuje vaše vreme.

Potrebno: Core 2 Duo E6400 na 2,1 GHz / Athlon 64 X2 4000+, 4 GB RAM, GeForce 8600 GT / Radeon HD 3600, 1 GB VRAM, Windows XP SP3, DirectX 9.0c

Poželjno: Core i3-3240 / Phenom II X4 40, 8 GB RAM, GeForce GT 640 / Radeon R7 250, 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: najnovija i najveća ekspanzija za i dalje najbolju freemium igru

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 35 GB

Studio: Digital Extremes

Izdavač: Digital Extremes

Adresa: warframe.com

PEGI: 18

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama