TEST PLAY
Teslagrad 2
Ana KRSTIĆ
1. jun 2023.

Druga iteracija Teslagrada dolazi tačno deset godina nakon što je prva igra puštena u svet iz radionice norveškog studija Rain Games i po svemu prikazanom, ne predstavlja znatan kvalitativni pomak u odnosu na prvu igru.

Nekolicina svetlih momenata koje igra ima da ponudi nisu dovoljni da nadglasaju njene brojne nedostatke

Dvojka konceptualno gotovo nimalo ne odudara od originala. I dalje govorimo o čistokrvnom platformeru sa dosta dinamike, ali bolno malo sadržaja. Puzzle je epitet koji možda i prečesto možemo videti prikačen uz etiketu platformer kada su ovakvi naslovi u pitanju. Ipak, svrstavanje Teslagrada u puzzle platformere pomalo je deplasirano, zato što se igra ne može pohvaliti čak ni generički postavljenim prostornim zagonetkama. Jedina istinska zagonetka u ovoj igri jeste razumevanje pomalo konfuznih kontrola u nedostatku krštenog tutorijala, kao i pokušaj da se sadržaj koji igra nudi uobliči kroz bilo kakav smisleni narativ. Agresivan trade-off priče kao glavnog motivatora igrača u korist gameplaya postaje polako, ali sigurno, zvezda vodilja svim razvojnim timovima, bilo da pričamo o indie ostvarenjima ili o naslovima u čiji je razvoj uložen vagon para.

Sam gameplay Teslagrada 2 izrazito je dinamičan. Ovo je platformer koji od igrača zahteva brze reflekse i neprestani mikro-menadžment sposobnostima koje ima glavna heroina ovog naslova, čije ime je, simbolično, Lumina. Zbog pomalo traljavih kontrola na tastaturi, toplo preporučujemo da igru odigrate na joysticku ili joypadu, ukoliko imate jedan pri ruci. Iako je komande na tastaturi, naravno, moguće mapirati drugačije od unapred definisanih, činjenica da je u pojedinim momentima potrebno izvesti kombinaciju tri ili četiri različita tastera dok drugom rukom navigavate i usmeravate Luminu, koristeći standardne kursorske tastere, može da predstavlja traumatično iskustvo za pojedine igrače. Ako aktivno svirate klavir, verovatno nećete imati problema.

Nesvakidašnje za igre ovakvog tipa i sa izuzetkom retkih boss fightova, u igru je implementirano vrlo malo ili nimalo šibanja sa NPC-ima. Čitav akcenat igre je na rešavanju platformskih „zagonetki”, do čijeg rešenja dolazite korišćenjem jedne ili kombinacijom više Lumininih sposobnosti, sklopljenih u celinu i izvedenih pravovremeno. Nema ih mnogo; Lumina može da se „namagnetiše”, kako bi se zalepila za specifične magnetne površine. Zatim, poseduje sposobnost slidea koja joj omogućava da brže prođe kroz određene šikane i/ili dobije neophodno ubrzanje za kritični skok ili može da dashuje po X-osi, kako bi se brzo i efektno uspela na platforme koje su joj, inače, nedostupne). Rešenja pomenutih platformskih začkoljica su očigledna na prvi pogled (glavni razlog što ovde ne možemo da pričamo o bilo kakvom puzzle platformeru), što dalje implicira da je, zapravo, jedini i glavni izazov u igri pravovremena izvedba kombinacija pomenutih veština, kako bi se prebacili na sledeći deo mape.

Ukoliko ste čitajući prethodni pasus pomislili da je Teslagrad 2 teška igra - varate se. Čak i kod problematičnijih jumpova, verovatno će vam biti potrebno svega nekoliko ponovljenih pokušaja kako bi prešli na sledeću platformu i nastavili svoje putovanje. Dužina igre je još jedna boljka ovog naslova, jer vam za prvi prolaz verovatno neće biti potrebno više od par sati. Za igrače koji jure ačivmente ili mogu da se svrstaju u kategoriju „completionist”, jer generalno vole da završe sve živo što neki naslov može da ponudi, kroz igru su razbacani skriveni artefakti do kojih je moguće doći ako izvedete komplikovanije i, na prvu loptu, ne toliko očigledne skokove, što dužinu igre svakako može produžiti za još nekoliko sati.

Na kraju, nikako ne smemo da zaboravimo da iskomentarišemo vrlo simpatičnu muzičku podlogu koja se provlači kroz igru, a za koju bismo rekli da je inspirisana nordijskim folklorom. Posebno su interesantne i zarazne vokalne deonice. Ipak, nekolicina svetlih momenata koje igra ima da ponudi, ne mogu da izbrišu sve fleke.

Potrebno: FX-4350 / Core i3-3210, 4 GB RAM, Radeon R7 260X / GeForce GTX 750, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Ryzen 5 1700 / Core i7-4770S, 6 GB RAM, Radeon RX 470 / GeForce GTX 1060, Windows 10 64-bit

Ova igra je: hero based co-op looter-shooter

Platforma: Windows, macOS

Veličina: 2 GB

Studio: Rain Games

Izdavač: Modus Games

Adresa: teslagrad2.com

PEGI: 12

64


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama