TEST PLAY
Overwatch 2
Marko VASILJEVIĆ
1. novembar 2022.

Nova iteracija Blizzardove najmlađe franšize konačno je live. Svet igre više nije svež, kao kada je predstavljen pre šest godina, a ni konkurencija nije spavala. Bilo je krajnje vreme da se uradi nešto dok još uvek postoji potencijal oko heroja koji su ušli u pop kulturu i dok može da se navuče publika na servere. Nastavak je bio očekivan, koliko i neophodan. Većina izdavača bi pri stvaranju nastavka pratila provereni recept: novi engine, bolja grafika, još heroja, još mapa, broj „2” u naslovu... Blizzard nije pratio taj šablon - oni su samo na istu igru dodali dvojku...

Ovo je blaga izmena originalne igre, bez revolucionarnih (i inovativnih) ideja

Najvažnija promena je prelazak na free-to-play model koji je, zapravo, trebalo odavno da se sprovede u delo. OW se agresivno oslanjao i na mikrotransakcije od samog starta i to na one najbezobraznije, random loot box nagrade što bi trebalo da se kvalifikuje kao kockanje (što i jeste slučaj u nekim zemljama). To je sada stvar prošlosti i umesto „zlih loot boxova” sada imamo „pošteni” sistem battle passa, sa garantovanim nagradama koje morate da platite. Svi oni koji su igru kupili ranije, nisu dobili nikakve bonuse niti nagrade, osim što im je milosrdno božanstvo blizzardovsko dozvolilo da prenesu progres i drangulije koje su ostvarili u osnovnoj verziji igre. Tog originala na battle.netu VIŠE NEMA, postoji samo OW2. Stara igra koju ste kupili pre x godina više ne postoji. To je možda moglo malo manje podlo da se izvede, ali šta je, tu je. Nažalost, brojni korisnici imaju „bag” sa prenošenjem sve originalne kozmetike, tako da pored problema sa serverima i balansom heroja, tim za podršku trenutno majstori i na tom problemu.

Velika promena je prelazak u format 5v5 (umesto 6v6), a dirigovan sastav tima je sada: jedan tenk, dva hilera i dva DPS-a. Mečevi su, zbog toga, nešto drugačiji, ali, efektivno, samo su jedne uobičajene taktike i kombinacije zamenile nove. Igračima koji vole da igraju kao „tenkovi” sada je istovremeno i teže, ali i zanimljivije, jer je njihova uloga naglašenija. Prostora za dodatni balans svakako ima, jer pojedini heroji zaista deluju OP (Orisa, na primer) dok su drugi gotovo beskorisni. Efektivno, meta i dalje postoji i menjaće se sa vremenom i patchevima.

Dobili smo i tri nova heroja. Sojourn je varijacija na temu Soldiera 76, Kiriko je healer sa mehanikom u stilu Genjija, a Junker Queen je novi tenk koji zna dobro da otkine protivnike i ima super zabavnu „moć” u vidu bumerang sečiva. Sva tri heroja su potpuno u skladu sa atmosferom igre i deluje kao da su oduvek tu. Blizz planira da u redovnim intervalima (sa novim battle pass sezonama) dodaje još novih likova.

Mape smo već komentarisali kada smo igrali beta verziju (SK 6/22, i.sk.rs/31144). Novi režim push je varijanta „navlačenja konopca”, bez limita u sastavu heroja, gde uživate u sveopštem haosu dok se mlatite oko velikog robota koji će gurati nekakav teret malo ka vama i, nadajmo se, malo više ka protivničkoj ekipi. Popularnost ovog režima se vidi i u činjenici da se na partiju čeka par sekundi, za razliku od ranked mečeva, gde bude i po tri minuta, ukoliko niste healer.

I, to je to. Lagana tranzicija bez revolucionarnih ideja i promena. Od toga da li vam tako nešto smeta ili ne, zavisi i kako ćete doživeti sadržaj koji besplatno možete preuzeti i vrteti na svom PC-u (čak i solidno matorom i slabašnom), konzoli prethodne generacije ili Switchu. Ostajanje na staroj platformi ima svojih prednosti, ako gađate najšire moguće igračko telo. I dalje sve izgleda pristojno, a i teče veoma glatko. Sem na Switchu, tu se muči pomalo, ali dobro, nisu oni krivi. Ko je kupio keca, malo će se ljutiti, a ko je dočekao keca u vidu dvojke for free - nema šta da se ljuti. Ovo je stvarno dobra igra i ako je do sada niste igrali, biće vam skroz super. Ako ste veteran, par dana mrmljanja u bradu i idemo dalje. Barem je nisu skroz ugasili, što bi svakako bilo šteta.

Potrebno: Core i3 / Phenom X3 8650, 6 GB RAM, GeForce GTX 650 / Radeon HD 7750, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i7 / Ryzen 5, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon R9 380, Windows 10 64-bit

Ova igra je: „nastavak” Blizzardovog hero-shootera

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 50 GB

Studio: Blizzard Entertainment

Izdavač: Blizzard Entertainment

Adresa: playoverwatch.com

PEGI: 12

76


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama