TEST PLAY
Uncharted:
Aleksandar DINIĆ
1. novembar 2022.

Doktor Ren Belok, arheološki arhi-neprijatelj Indijane Džonsa iz prvog dela legendarnog filmskog serijala, verovatno najbolje opisuje trenutno stanje tranzicije Sonijevih ekskluzivnih naslova na personalne računare replikom: „Again we see there is nothing you can possess which I cannot take away. And you thought I’d given up.” (Ponovo vidimo da ne postoji ništa što ti ne mogu oduzeti, a još si i pomislio da sam odustao). Spisak Sonijevih „teškaša” koji stižu i na PC, uporedo sa ažuriranjem za PS5, nastavlja da raste. Red Dead Redemption 2, Death Stranding, prvi Horizon, Days Gone, God of War i Spider-man su već tu, a prvi The Last of Us i Tsushima su u pripremi. Sada, nakon što je stigla i ova Uncharted kolekcija, samo Bloodborne ostaje kao nedostižni Sveti gral i finalna karika koja nedostaje.

Glavna atrakcija igre je njen protagonista, Nejtan Drejk, stvoren po uzoru na geek ikonu, glumca Nejtana Filiona
Svaki aspekt dizajna ove igre maksimalno je ispoliran

Pre nego što se bacimo na sam opis, malo razjašnjenje (nepreciznog) podnaslova ovog paketa. U „kolekciji” se nalaze dve poslednje izdate glavne Uncharted igre (četvrti deo, A Thief’s End, kao i samostalni DLC manjih gabarita sa izmenjenim protagonistima, pod nazivom The Lost Legacy), dok ćete, ako već niste, prve tri igre morati da „odradite” u svom izvornom obliku, na Playstationu 3, remasterovanim izdanjima na četvorci (u najboljem slučaju) ili, u goroj varijanti, gledanjem video-vodiča na Youtube kanalima.

Uncharted igre, suštinski, predstavljaju fantastični, veći kružok dva medija započet pomenutim Indijana Džons filmovima, koji su, zatim, inspirisali famozne avanture stanovite Lare Kroft, koje su direktno i očigledno uticale ne kreiranje Uncharted serijala, koji je na posletku postao najbolja moguća interaktivno-sinematična zamena za dalje avanture Henrija Džonsa Juniora nakon poslednjeg, trećeg filma. Autorski tandem koji čine Brus Strejli i Nil Drukman iz Naugthy Doga je sa Unchartedom 4 prevazišao i sebe i sva očekivanja vernih fanova serijala, donoseći, kao i u slučaju The Last of Usa, još jedan legendarni naslov i vraški kvalitetan komad popularne kulture, čije gustiranje spada u obaveznu lektiru za svakoga, bez obzira na to koji igrački svetonazor preferira.

Glavna zvezda i atrakcija četvorke je famozni Nejtan Drejk, vagabond-avanturista i lovac na davno izgubljena blaga, kao i instant dopadljiva gejming ikona, što i ne čudi, s obzirom na to da je svojom pojavom, karakterom, pa i imenom maksimalno kreiran po uzoru na, takođe velikog, glumačkog cara Nejtana Filiona, odnosno, njegov lik iz nikad prežaljene TV-serije Firefly. Nakon brojnih zajedničkih avantura, Nejtan i dragana mu Elejna konačno su se skrasili i skućili, vodeći poluperspektivni posao vađenja tovara iz potopljenih olupina, ostavljajući kamare artefakata iz dana visokih avantura da tavore u kartonskim kutijama na tavanu kuće. To jest, sve do trenutka kada na vrata firme ne pokuca Sem, Nejtanov stariji brat, koji se poslednjih deceniju i po smatrao davno izgubljenim nakon (ne)uspešnog bega iz zatvora u zabitima trećeg sveta (što je koliko-toliko elegantan način da se objasni njegovo potpuno odsustvo i nepominjanje u prethodnim igrama). Srećni susret ne završava se, naravno, samo ispijanjem piva na klupi i posmatranjem zalaska Sunca. Sem je, tokom svog izbijanja, pronašao krucijalne dokaze i tragove o postojanju izgubljenog piratskog blaga stanovitog kapetana Ejverija, a Nejtan donosi odluku koju bi svaki pravi, odgovorni i porodični muškarac u istoj situaciji doneo: na brzinu pakuje kofere, masno slaže suprugu i sa batom kreće put avanture koja će svima napuniti kofere ili ih ostaviti na dnu nekog od sedam visokih mora koja ih očekuju.

Momentalna privlačnost igre, čak i više nego ranije, počiva na maksimalnoj izbrušenosti svakog aspekta njenog dizajna, koja odzvanja budžetom i produkcijskim vrednostima najvišeg reda, gde se nije žalilo zlatnika da sve izgleda, zvuči i funkcioniše bogato, izdašno, utegnuto i fluidno. Ovo počiva na besprekornoj sinergiji dva glavna i dva sporedna gradivna elementa igre. Prvi stub ove stamene kuće odnosi se na fantastičan dizajn nivoa, njihovu arhitekturu, raskošnu vizuelnu prezentaciju i opipljivu širinu koja neumorno mami na konstantno istraživanje i zavlačenje u svaki kutak, kako bi se pronašao još jedan skriveni bonus predmet, unos u priručni Nejtov dnevnik ili okinuo dodatni razgovor između likova. Ovo se podjednako odnosi i na njihovu raznovrsnost i pogođeno doziranje po pitanju trajanja i funkcionisanja unutar same priče. Osim prologa u Sjedinjenim Državama, para flešbek nivoa i Latinske Amerike, globtroterisanje svetskom šarom vodiće vas u Italiju, sumorno-prelepe predele škotske obale, savanolike visoravni podno vulkana na Madagaskaru, kao i par egzotičnih lokaliteta opšteg tipa, čije se građevine posejane po prelepom krajoliku jednostavno moraju doživeti i obići igranjem.

Drugi fundamentalni kvalitet tiče se besprekorno prezentovanog narativa igre, pre svega, kroz fenomenalnu glumu svih glavnih i sporednih aktera, interakciju između likova, dinamiku njihovih odnosa i momente u priči koji će vas uvek držati prikovanim za ekran, kako biste saznali u kom pravcu će ići sledeće poglavlje avanture. Gleda vam se ili sluša nešto što bi evociralo majstorski napisane scenarije za neki od Indijana Džounsa, Povratke u Budućnost ili neki drugi besmrtni hit iz 80-ih? Uncharted 4 delivers i van svih očekivanja, sa inteligentnim šalama, cakama, prozivkama i razmenama koje likove čine maksimalno životnim i uverljivim, uz efektne emotivne momente koji dodatno bivaju poentirani znalačkim tajmingom glumaca. Sve ovo ne bi bilo toliko upečatljivo da nije impresivno odrađenih facijalnih animacija i čitavog spektra uverljivo dočaranih raspoloženja na njima, koji su i za današnje standarde u velikoj meri nedostižni igrama najviših produkcija, što je samo testament talentu i posvećenosti tima koji je sve ovo bez ijednog gliča uspevao da postigne pre celih šest i po godina, i to na početku prošle konzolne generacije. Neverovatno i za svaki respekt.

Druga dva dodatna momenta koji sve ovo kvalitetno malterišu i popunjavaju efektnim sporednim sadržajem tiču se sporadičnih i lepo osmišljenih puzli, mehanizama, problema ili terenskih zagonetki koje skladno funkcionišu i u sklopu nivoa i u sklopu priče, odnosno, eksplozivnih akcionih scena i prizora razmene vatre koji se retko kada mogu zaobići strpljivim šunjanjem i zaobilaženjem (što je negde i nemoguće, jer će se prolaz za dalje otključati samo čišćenjem cele regije). Kvalitet pirotehnike u ovim prilikama takođe je spektakularan, sa izvrsno izvedenim prštanjem efekata, uverljivim klobucima dima, vatre i ostalim, uz perfektno dizajniran zvuk šteketanja, pucnjave, detonacija i sličnog.

Jednom kada privedete A Thief’s End kraju, očekuje vas dodatna poslastica u vidu pomenutog drugog dela paketa. The Lost Legacy je prvobitno zamišljen kao manji DLC za originalnu igru. Vremenom se obim ovog dodatka proširio na veće gabarite, koji su do sada prodavani zasebno. Izgubljeno Zaveštanje stavlja vas u kožu Kloe Frejzer, Nejtove bivše polu-cure i sadašnjeg rivala u lovu na blago, koja ne figurira ni u jednom momentu u četvorci, ali je poznata ljubiteljima serijala iz prethodnih naslova. U pratnji Nejdin Ros (negativke iz osnovne igre), Kloe kreće u sopstvenu avanturu (kraćeg trajanja) diljem egzotičnih lokaliteta smeštenim u zabačenim krajevima Indije, kako radi potrage za drevnim artefaktom starih Hindu božanstava, tako i radi sabotiranja planova lokalnog gospodara rata (i kolekcionara drevnih predmeta) da započne i održi nestabilnost u regionutm. Format igre je identičan, donosi devet linearnih nivoa većeg ili manjeg obima, koji u skladu sa time omogućavaju ili ne detaljnije istraživanje, sa (najčešće) ponovljenim stelarnim momentima koji važe i za četvorku, ali uz Nejtanovo potpuno odsustvo koje se i te kako oseća i koje, ipak, predstavlja stalni hendikep koji je teško ignorisati.

Zamerke? Samo dve: obe igre imaju kraj, a pomenuti podnaslov, A Thief’s End, zvuči rogobatno, konfuzno i ne-seksi, dok bi tu daleko bolje stajalo The Malaysia Job, što je momenat koji bolje poentira celu stvar. Što se svega ostalog tiče - shut up and take my money!

Potrebno: Core i5-4330 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 960 4 GB / Radeon R9 290X 4 GB, Windows 10

Poželjno: Core i7-4770 / Ryzen 5 1500X, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 6GB / Radeon RX 570 4GB, Windows 10

Ova igra je: mini-komplet od poslednje dve „glavne” Uncharted igre

Platforma: Windows, PlayStation 5

Veličina: 126 GB

Studio: Naughty Dog LLC, Iron Galaxy Studios

Izdavač: PlayStation PC LLC

Adresa: i.sk.rs/358738

PEGI: 16

91


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama