TEST PLAY
The Excavation of Hob’s Barrow
Aleksandar ĐURIĆ
1. novembar 2022.

Članovi malog razvojnog tima Cloak and Dagger Games iz Engleske, od 2014. godine proizvode avanture sa point & click izvođenjem i pokazuju veliki nivo pripovedačkog umeća. The Excavation of Hob’s Barrow je njihova četvrta „dugometražna” igra, posle odlične avanture o preživljavanju u prašumi - Sumatra: Fate of Yandi, iz 2019. godine. Ovaj razvojni tim ima i tri avanture kratkog trajanja, a na Steamu, primera radi, možete da preuzmete njihovu besplatnu adaptaciju kratke priče „The Terrible Old Man” H.F. Lavkrafta. Ovog puta, za izdavača, imaju trenutno vodeću kompaniju kada je reč o kvalitetu avantura koje objavljuju konzistentnim ritmom i medijskom prisustvu - njujorški Wadjet Eye Games. Njih smo više puta hvalili na stranicama ove rubrike zbog, može se reći, klasika, kao što su serijal Blackwell od pet avantura, Gemini Rue, Primordia i Unawoved. Rezultat saradnje ovih studija prevazišao je ionako visoka očekivanja.

Zlokobna atmosfera jeze i strpljivog građenja napetosti

Generalno, igre ovog izdavača ne karakteriše visok stepen težine, a Hob’s Barrow spada u njihove lakše avanture. Koristite jednostavan interfejs, kombinacije predmeta koje bi, mahom, funkcionisale i u stvarnom životu su zdravorazumske, kroz igru dobijate puno smernica za rešavanje zagonetki i nikad ne raspolažete sa mnogo predmeta. Tu su i standardne quality of life olakšice: trenutna promena lokacije dvoklikom na izlaz, taster za obeležavanje svih hot-spotova, spisak zadataka sa kratkim objašnjenjima, kao i „teleport” na neku od važnih lokacija. Dosta je kreativnosti ušlo u izradu, ipak, zabavnih zagonetki, ali retko ćete se zaglavljivati i radnju odmotavati bez dužih zastoja.

Razlog zašto je ova igra toliko dobra je, pak, visok kvalitet priče o gospođici Thomasini Bateman, koja se bavi arheologijom u viktorijanskom dobu, a za potrebe pisanja knjige o mogilama Engleske, u kojima su u drevna vremena sahranjivani mrtvi, dolazi u izolovano mestašce Bewlay, kako bi istražila mogilu iz naslova igre koja se nalazi negde u blizini. Međutim, suočiće se sa nizom poteškoća, od sumnjičavih i tajnovitih meštana, preko čudnih snova, do glasina da se u Hob’s Barrowu krije hobgoblin, a da zločeste vile naseljavaju okolnu zemlju. Radnja se isprva odvija polako, dok se upoznajete sa selom i njegovim stanovnicima, koji su oživljeni uverljivim ličnostima, šarmantnim dosetkama, i odličnom glumom, a koji kao da ne žele da pronađete i otkopate Hob’s Barrow. Kako se navikavate na maglovite i vetrovite predele neplodne zemlje kojom provejavaju zvuci ptica, stoke i domaćih životinja, a koja je „lik za sebe” i ubedljivo je audio-vizuelno predstavljena, tako natprirodne pojave sve više prodiru kroz veo između našeg sveta i onog iz britanskog folklora. Zastrašujuće vizije sa one strane kolebaju stavove i ubeđenja naše junakinje u ovoj priči o sukobu nauke i magije, materijalnog i duhovnog. Iako je ovo, pre svega, atmosfera tihe jeze i postepenog građenja napetosti, scene užasa i efektnih krupnih kadrova su maštovite i slasno zlokobne.

Pored intrigantne misterije sa meštanima, mogilom i neobjašnjivim pojavama, dodatan sloj narativu daje to što je sve uokvireno pismom koje Thomasina počinje da piše na početku igre, a hronološki, nakon tragičnih događaja iz same igre, što je čini nepouzdanim naratorom, a dalje navodi da se zapitamo je li ono što se desilo (ili „desilo”) samo plod njene poremećene psihe. Ekspertski suptilno razrađeno psihopatološko stanje junakinje je oslikano kroz odnos prema ocu koji se pojavljuje u učestalim flešbekovima iz njenog detinjstva. On se, takođe, bavio antikvarstvom, a sad se nalazi u komi nakon nesreće koja se dogodila, otkriva se, upravo u Bewlayu pre 25 godina, gde je istraživao baš Hob’s Barrow! Da li će otkopavanjem mogile uspeti da spase oca koga i dalje redovno posećuje u bolnici i od kog je naučila sve što zna, proverite sami u ovoj potresnoj priči u kojoj autentičan horor više potiče od glavnog lika, nego od spoljnih užasa. Sve u svemu, kapa dole za talentovane pripovedače iz Cloak and Dagger Gamesa.

Potrebno: Pentium 4, 1 GB RAM, DirectX 5 grafička kartica, Windows XP

Poželjno: dvojezgarni procesor na 2,7 GHz, 2 GB RAM, DirectX 5 grafička kartica, Windows 7

Ova igra je: folk-horor avantura smeštena u viktorijanski period

Platforma: Windows, Linux, Mac

Veličina: 810 MB

Studio: Cloak and Dagger Games

Izdavač: Wadjet Eye Games

Adresa: i.sk.rs/358773

PEGI: nema

87


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama