JA, IGRAČ
Minut do ponoći
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. oktobar 2022.

Treći svetski rat se već sasvim fino zakuvava, što razumne ljude tera na mentalnu gimnastiku i kombinatoriku u pogledu opcija za preživljavanje. Dok sam bio mlad i porodicaless, prospektu opšteg haosa radovao sam se kao Zavulon u sceni na mostu iz filma „Ночной Дозор”. Kalašnjikov, korenje i kuća na Kosmaju, šta hajduku više treba za prosečan Fallout? Danas sam u potpuno drugačijoj situaciji, tako da razmatram opcije za ekspresnu evakuaciju iz našeg istorijskog epicentra nevolje. Čak i onaj ko je imao dvojku iz istorije svestan je da smo uvek igrali značajnu ulogu u poteznim strategijama besnih imperija. Sa našeg dela mape uvek se dimilo i čulo se zapomaganje, što je već odavno izgubilo faktor uzbudljivog noviteta. Ne znam za vas, ali Kuzmanovići bi baš mogli da preskoče jedan rat u poslednjih tri stotine godina, šta bi im falilo.

Ovaj pregled, posledica dužeg razmišljanja, ima smisla za pripadnike laptop klase koji mogu da rade i sa Meseca, ali i za električare i majstore svih vrsta, koji su bukvalno svima potrebni.

Nemačka. Ako imate priliku za život u ruralnijem delu velikih konurbacija, nalik na osovinu Bon-Keln-Dizeldorf, Rajh nije loš izbor za skućiti se. Imaju odličan internet i vrlo razvijenu mrežu lokalnih vozova, tako da život na selu, van turskih ili somalijskih kvartova u velikim gradovima, može biti udoban i relativno bezbedan. Nemci će rešiti problem sa energentima u srednjem ili dužem periodu, tako da se ne treba bojati nekog prolongiranog haosa. Faktor nuklearnog preživljavanja (FNP) u slučaju opšteg rata je, nažalost, minimalan.

Francuska i Velika Britanija. Obe zemlje su, praktično, retardirane verzije Nemačke, sa mnogo manje reda, a više neizvesnosti i random faktora, ali sa identično malim FNP-om. Izbegavati.

Mađarska. Dobar izbor, mada život u potpunoj ravnici može da vas otera u kliničku depresiju. Tamo može da vas usmeri i činjenica da su Mađari vrlo zatvoreno društvo. FNP - mali.

Danska. Ravna kao Mađarska, ali opasnost od depresije ne postoji zbog fantastičnog, pitoresknog priobalja koje je svojevremeno oduševilo i Miloša Crnjanskog. Društvo je super-zatvoreno, doduše, manje nego u Norveškoj ili Finskoj. Dobra zemlja ako volite da gledate svoja posla. FNP - mali.

Švedska. Ne.

Sjedinjene Američke Države. U ovim okolnostima, emigraciju u SAD mogu da uporedim samo sa odlaskom u ustaše kasne 1944. godine. Odselite se tamo ako želite da napravite vrlo glup eksperiment sa sopstvenom budućnošću. FNP - manji od minimalnog.

Čile/Argentina. Obe zemlje su možda najbolji izbor ako u finalnu ocenu ukalkulišemo sve faktore, od ekonomije, preko pristupačnosti društva do FNP-a. Civilizovane demokratije, koje u opštem pičvajzu niko neće gađati nuklearkama, sa muzikom i kulturom fascinantnijim od svega što istok i zapad mogu da ponude. Njihove severne, siromašne komšije treba izbegavati u vrlo širokom luku.

Rusija. Veliki gradovi u evropskom delu nisu idealna opcija, ali neka tiha Burjatija ili centralni Sibir mogu da budu solidan izbor za prvih par godina nakon nuklearne razmene. Stanovnici Irkutska ili Norliska verovatno ne bi ni primetili razliku između obične i nuklearne zime, a uz malo votke, svaka zima brzo prođe.

Indonezija. Realno, ne, osim ako niste vijernik muhamedanske provenijencije.

Indija/Pakistan/Kina. LOL nikako, osim ako ne želite da budete aktivni statista u potencijalno najvećem pičvajzu u sunčevom sistemu.

Australija/Novi Zeland. Ponašanje njihovih vlasti tokom pandemije bilo je sumanuto - obe države su se preko noći transformisale u dobro organizovane nacističke brloge. Šta očekivati od neke krupnije krize? Ne zaboravimo ni činjenicu da AUS, iz nepoznatih razloga, misli da je super-sila koja može da čačka Kinu bez posledica.

Japan. Nah. Anime.

Kipar. Preblizu Bliskog istoka, a tu je i sitan problem turske okupacije severnog dela ostrva. Vožnja levom stranom, užasno britansko nasleđe, takođe je snažan odvraćajući faktor.

Ex-Yu. Hahahaha.

Grčka. Krit, preciznije, gradić Hanja (Chania) na severnom delu ostrva predstavlja opciju koja mi se, pored Čilea i Argentine, najviše sviđa. Doduše, ovde postoje dva gadna strateška problema. Prvi je velika NATO luka, koja prosto mami da je Rusi nukuju, a drugi je blizina Turske, kojima svašta može da padne na pamet. Kritski Grci su, inače, najbolji Grci, tako da bih možda i rizikovao.

Jesam li preskočio neku bitnu zemlju? Komentarišite u mejlovima.


PRETHODNI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama