TEST JOY
Razer Death Adder V2 X Hyperspeed
Zmija sa sto lica
Danilo LUKINOVIĆ
1. jul 2022.

Već smo postali dosadni ponavljajući da je Microsoft sa Intellimouse „uboo” oblik miša koji „leži” većini ljudi. Takođe, i sa konstatacijom da je Razerova verzija oličena u mišu nazvanom DeathAdder jedna od najboljih izvedbi ovog osnovnog oblika. Taman kad smo pomislili da smo probali sve moguće varijante „svoga imena”, Razer je predstavio još jedan model. Pred nama je DeathAdder V2 X Hyperspeed. Na osnovu godina iskustva u prevođenju marketinškog narečja i Razerove nomenklature, zaključujemo da je ovo bežična verzija modela V2 koja podržava novu „najbržu” bežičnu vezu (sami sebi aplaudiramo).

Telo je, blago rečeno, poznatog oblika i dimenzija. Plastika od koje je miš izrađen visokog je kvaliteta, sa modernom mat-hrapavim gornjom površinom, koja ne iritira šaku, ne izaziva prekomerno znojenje i ne bavi se harvestovanjem mikročestica i genetskog materijala. Ispod gornje maske nalazi se prostor za jednu AA i jednu AAA bateriju. Miš radi sa samo jednom baterijom, ali je ovako korisniku ostavljena mogućnost da u slučaju nužde posegne za baterijom koja se nalazi u blizini. Ispod „grbe” se nalazi i minijaturni Hyperspeed risiver.

Ispod osnovnih tastera nalaze se Razerovi mehanički prekidači druge generacije. Brzi su i odzivni, sa jasnim hodom i klikom. Skrol je odličan, sa jasnim, ali malo „labavijim” hodom (tipično za DA miševe), presvučen je poprečno izrezbarenom gumom i neće „bežati” prstu. Umesto uobičajene „šaltalice” iza skrola, DeathAdder V2 X Hyperspeed ima dva mala tastera uz samu ivicu levog klika. Tu si i dva bočna, poznatog položaja i oblika.

Teflonske stope raspoređene po uglovima i oko sočiva senzora omogućavaju najnovijem predstavniku DA porodice lako klizanje po većini podloga. Za mapiranje podloge i precizno pretvaranje skeniranih sličica u glatke pokrete na ekranu, zadužen je 5G optički senzor, maksimalne rezolucije 14 hiljada tačaka po inču, brzine 300 inča u sekundi, sa ubrzanjem od 35 G. Ovo nije „najjača pucaljka” u Razerovom arsenalu, ali je moderan, te i dalje veoma sposoban.

Osim brzom bežičnom vezom u opsegu od 2,4 gigaherca, miš može da se poveže i putem Bluetooth veze. Naravno, u tom slučaju nema eliminacije latencija i interferencija, ali je trajanje baterije duže. Proizvođač obećava 235 radnih časova sa alkalnom baterijom na bežičnoj vezi, odnosno, 615 putem Bluetootha.

Kako bi se produžilo korisno trajanje baterije, ovaj model ne podržava Chroma šareniš. Sa druge strane, sveobuhvatni komandni centar Synapse 3.0 jeste podržan i u njemu možete da podešavate parametre do mile volje i snimite ih u beskonačno profila u oblaku. Sam miš može da sačuva jedan profil u internoj memoriji. Moramo da pomenemo da Razer, kao i svi veći proizvođači, ignoriše verzije Windowsa starije od „Desetke”. Miš će raditi, ali ništa od podešavanja.

Razer DeathAdder V2 X Hyperspeed je odličan igrački miš, sa oblikom koji ne treba menjati, oplemenjen dodatnim bočnim tasterima, modernim senzorom, mogućnošću korišćenja punjivih, alkalnih ili običnih baterija u dva najpopularnija formata. Sve to ovenčano je modernom bežičnom vezom, koja, zaista može da se meri sa kablovima. Ne radi se o najboljem i najjačem modelu, ali se u tom segmentu tržišta i ne pozicionira. Na sajtu proizvođača, ovaj model košta 60 dolara, što je za sve navedeno odlična cena. Na našem tržištu, „običan” V2 košta 10 hiljada din. Nismo svesni koliko nam je dobro.

Senzor: optički, maks. rezolucija 14000 tpi

Broj tastera: 7 + scroll

Ostalo: Razer mehanički prekidači druge generacije sa planiranim radnim vekom od 60 miliona klikova, mogućnost izmene funkcije tastera, podešavanja odziva, rezolucije, brzine skrola, Hypershift, Razer HyperSpeed Wireless/Bluetooth veza

Proizvođač:
Razer (www.razer.com)

Kontakt: ComputerLand (computerlandshop.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama