TEST PLAY
The Great Ace Attorney Chronicles
Bojan JOVANOVIĆ
1. septembar 2021.

Legendarni advokat Phoenix Wright poznat je svakome ko se ikad latio interneta. Lik iz istoimenih video-igara najviše je poznat po mimu sa urlikom: „Objection!”, kojim je odzvanjala ova predivna papazjanija opičenog humora, simulacije mesta zločina i sudske drame. Da li vas je onda zanimalo kako je to sve izgledalo na početku, pre Feniksa Ispravnog i njegovih ludorija? Kako je uopšte počela priča o pravosudnom sistemu Japana?

Autori igre se beskrajno zezaju sa prevodom na engleski, imenima i poštapalicama - upoznajte Herloka Šolmsa!

Odgovor na to nalazi se u naslovu The Great Ace Attorney Chronicles, duologiji igara o mladoj, usijanoj glavi po imenu Rjunosuke Naruhodo. Po prvi put objavljene van zemlje izlazećeg sunca, igre su, takođe, dobile HD/4K tretman prelaskom sa Nintendo 3DS ekrana na ekrane kompjutera i kućnih konzola. Priča nas vodi na kraj 19. veka, kada su se viktorijanska Britanija i Japan rukovali, grlili i sklapali ekonomsko-političke sporazume. Japancima je sudnica još uvek zvučala jednako čudno kao bakšiš, a i suđenja su lako mogla da se „odrade” iza zatvorenih vrata. Pogađate, upravo na takvom suđenju završava i naš pomenuti junoša.

Vatreno krštenje nesrećnoga Rjunosukea počinje zločinom u kome on, ni kriv ni dužan, postaje glavni osumnjičeni, da bi se to kasnije razvilo u čitavu dramu i, konačno, punokrvnu advokatsku karijeru. Kao i u originalnoj trilogiji, sve je to spakovano u svojevrsnu vizuelnu novelu. Format koji je oduvek dobro funkcionisao, na kraju krajeva. Načitaćete se vi, tako, dijaloga i svakakvih tlapnji, ali imati i priliku da brstite po dokazima i u ključnim trenucima zaustavite suđenje i predstavite krunski dokaz. Todovodi da onesvešćivanja u sudnici, dramatične muzike, još dramatičnijih pogleda... znate već šta vas očekuje ukoliko ste se već susretali sa ovim igrama. Međutim, ovde se radnja vrlo brzo prebacuje iz Japana u Englesku, uz plejadu likova među kojima definitivno briljira Herlok Šolms. Da, još jednom je prisutno beskrajno zezanje sa imenima i poštapalicama. Prisutan je i dodatni sloj sprdnje sa Britancima: igranje na poznate stereotipe i potpuni „Benny Hill” vajb. Zbog znatno bogatije prezentacije u odnosu na prethodne igre (3D modeli umesto ručno crtanih i polu-statičnih), sve je to još življe, dinamičnije i urnebesnije.

Ne treba naglašavati da je prethodno iskustvo sa serijalom Ace Attorney nepotrebno, jer su u pitanju potpuno nezavisne igre, ali ćete svakako imati prednost barem po pitanju razmišljanja i dinamike suđenja. Svaki slučaj na kom budete radili biće ne samo velika priča koja će se umrsiti sa ostatkom i tako graditi uverljivi svet, već i dobar izazov za vijuge. Igra vas, pritom, nimalo ne štedi. Već u prvom slučaju prve igre može se desiti da imate osećaj da ste se zaglavili kada vas vrlo stabilna svedočenja i, naizgled, nedostatak dokaza sateraju u ćošak. Vredi podsetiti, radnja je smeštena u period pre mnogih forenzičkih tehnika, tako da će rešavanje slučaja biti znatno drugačije od onoga što očekujete, naročito ako ste fan modernih serija. Srećom, igre ne vrše presiju na igrača, te imate sve vreme ovoga sveta da izvrtite dokaze i svedočenja dok vam konačno ne klikne rešenje. Kada je Šolms sa vama, imaćete priliku da odigrate mini-igru kroz koju ćete pregledati scene i tražiti što više mogućih dokaza. U tipičnom maniru, developeri su i ovde morali da ubace sprdnju i gomila ačivmenta vezana je samo za čačkanje gluposti po ovim scenama.

Ima tu i mana, nažalost. Suđenja nekada mogu da deluju kao da treba da previše ispipavate situaciju, te je takozvani „save scumming” i dalje poželjan, naročito kada ste pred porotom u Britaniji koja ume da bude ćudljiva i naglo prekine suđenje. Dijalozi su, takođe, neretko previše razvučeni. Likovi će ponavljati ono što je već rečeno i što igrač zna, te već ogromna duologija od ukupno 69 sati trajanja (najs!) deluje još duže i tromije. Takođe, preporuka je igranje na kontroleru čak i u PC verziji, jer inače sve zahteva previše kliktanja.

Summa summarum, ovo su odlični nastavci kultnog serijala. Nebitno da li ste već fan ili se tek upoznajete sa ovim igrama, The Great Ace Attorney Chronicles je sjajan način da odigrate svojevrsnu seriju i promrdate vijuge.

Potrebno: Core i5-6300U, 4 GB RAM, Intel HD 520

Poželjno: Core i5-6500, 4 GB RAM, GeForce GTX 960

Ova igra je: dve Capcomove sudske avanture pod jednim naslovom

Platforma: Windows,
PS4, Switch

Veličina: 7 GB

Studio: Capcom

Izdavač: Capcom

Adresa: ace-attorney.com
/great1-2

PEGI: 12

83

Naš video: i.sk.rs/358114


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama