TEST PLAY
Last Stop
Bojan JOVANOVIĆ
1. septembar 2021.

Otkako je Telltale Games postavio temelje komercijalnih narativnih igara (neki bi rekli interaktivnih filmova), bilo je zanimljivo videti kako će se drugi developeri uhvatiti u koštac s tim trendom. U slučaju Paralel Lines, studija koji stoji iza avanture Virginia, išlo se linijom manjeg otpora.

Igra je izvedena kao TV serija, čak ima i „gledali ste” segmente

Last Stop počinje jurnjavom, panikom i misterijom. U tunelima londonskog metroa, duboko ispod zemlje, otvorio se portal ka drugoj dimenziji. Bežeći od policije, momak i devojka trče ka vratima, cura nestaje u portalu, a dečka ukebaju „plavci”. I onda, igra stane. Odjednom ta priča nije više bitna, već birate između tri potpuno drugačije persone i njihovih, naizgled, nepovezanih priča. Igra je definitivno zamišljena kao serija - odigrate po delić svake od tri priče, a onda kreće novo poglavlje. Kasnije epizode imaju i „gledali ste” odlomak na početku, mada njihovo trajanje nije jednako i varira od svega nekoliko minuta do pola sata.

Moćni trojac čine samohrani otac Džon, tinejdžerka Dona i misteriozna Mina. Svako od njih troje će se, na različite načine, uplesti sa paranormalnim dešavanjima u Londonu, ali i rvati sa sopstvenim problemima. Džonova priča, Paper Dolls, klasični je scenario zamene uma/tela, gde je upleten komšija Džek. Mina je zaposlena u tehno-špijunskoj agenciji, ali istovremeno ima i aferu, kritikuje svog oca koji u „mladim danima” otkriva esid i njena priča nema paranormalni element sve do samog kraja. Poslednja, Dona, vrlo rano se upliće u paranormalno, jureći misterioznog čoveka sa prijateljima, a onda se postavlja u obrnutu, stokholmski sindrom poziciju. Od ovih priča, Džonova je najviše razrađena, likovi su realistično napisani i brinućete o njima. Čak će vas i zasmejati u par navrata. Mina i Dona su, sa druge strane, potpuno neprijatne osobe koje stalno čine sve gore i gore stvari i do kraja nećete videti razlog da im oprostite. Igra se upinje da vam, prekasno, izazove empatiju prema njima i sažaljenje, ali sve do tog trenutka je poprilično odbojno voditi ih. Niko nije baš toliko zao, a da se ne zove Džef Bezos.

Vrlo brzo, shvatićete i da vas igra ozbiljno vuče za nos. Iako vam stalno nudi po tri opcije u dijalozima, sve sa tajmerom koji otkucava kako bi se napravila panika, ovo nije ni blizu onoga što ste viđali u Telltaleovim i Dontnodovim naslovima. Štaviše, nije uopšte nelinearno ili makar razgranato, već je čist tunel prepun fatamorgane. Neretko su izbori potpuno ista stvar sročena na blago drugačiji način, a uvek dovode do identičnog ishoda. Nema onog čuvenog „Klementina će to upamtiti”, jer Klementina nema ni šta da zapamti kada je sve isto. Jedini pravi izbor u ovoj igri je na samom kraju i to po jednom za svaki od likova. To znači da se ni stavovi likova, koliko god neodgovarajući situaciji i odbojni bili, ne menjaju vašim igranjem, već isključivo kako scenario nalaže. Dobrim delom šestosatne kampanje nemate kontrolu nad likovima, već pratite fabulu kroz međuanimacije. Gameplay, čak i kad ga ima, svodi se na malo hodanja, bez mogućnosti istraživanja i svima nam „omiljene” quick time event mehanike. A znate šta je još smešnije? Nebitno je to da li se trudite oko pomenutog QTE ili ne, vaš lik ih uvek uspešno izvede. Na primer, u jednoj sekvenci je potrebno da se šunjate kao Džon i uvek ćete biti primećeni, čak i ako sve izvedete savršeno. Ali, zato je bitno zavrteti analognu palicu da se srkne kafa. Čemu ovakvo mazanje očiju i direktno laganje igrača? Ovo nije čak ni interaktivna serija, već radio-drama, ispraćena simpatičnom grafikom. Makar je glasovna gluma odlična, a i artstyle izgleda pristojno, iako su animacije prepune gličeva.

Avantura sa prividnim izborima, priča koja je prežvakana sto puta, postavka likova gde samo prema jednom postoji empatija, video-igra gde je gameplay poslednja rupa na svirali. Last Stop je sve to, ali veoma retko nešto što zavređuje pažnju i daleko od naslova koji će ostaviti trag na industriji van fusnote na Game Pass listi.

Potrebno: Core i3-2100 / Phenom II X4 965, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 / Radeon R7 250

Poželjno: Core i7-3770 / AMD FX-8350, 4 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon HD 7970

Ova igra je: avantura u kojoj vodite troje likova tokom kriznog, natprirodnog događaja

Platforma: Windows, PS4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 7 GB

Studio: Variable State

Izdavač: Annapurna Interactive

Adresa: i.sk.rs/358100

PEGI: 16

48

Naš video: i.sk.rs/358101


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama