TEST PLAY
Psychonauts 2
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2021.

Ako se legije ljubitelja s entuzijazmom sećaju vaše igre nakon decenije i po, to znači da će ta igra uvek zasluživati nastavak, bez obzira na to da li je prošlo šesnaest ili sto šezdeset godina. Nekadašnji Tim Šejfer i Double Fine posvetili su nadljudsku pažnju drugom delu svoje najpoznatije sage, pumpajući u Pshychonauts 2 sumanute količine pažnje i rafinmana, ali i opreznog humora koji svedoči o duhu vremena. Igra počinje disklejmerom o ozbiljnosti mentalnih poremećaja i savetom igračima koji se plaše zuba (!) da odu na link s medicinskim resursima. Tim Šejfer, koji je stvorio Grim Fandango, ovu poruku bi ubacio radi sarkastične sprdnje, ali Tim Šejfer iz 2021. želi da je ozbiljno shvatite. Zaista bih voleo da vidim kako izgleda osoba koja bi se unezverila zbog ove šarmantne, bezazlene platformske avanture ili zbog karikaturalnih zuba. Prvo bih je sagledao sa svih strana, a onda bih je poslao u vojsku da trči uzbrdo s gas-maskom, tri puta dnevno da čisti pušku i kroz znoj izbaci svoje banalne psihoze.

Osim kompleksnijeg gejmpleja i „mekših” fazona, igra se od keca prvenstveno razlikuje po spektakularnoj, modernoj grafici...

Iako je igračima originala prošlo toliko godina, mladi Raspućin „Raz” Akvato, novopečeni pripadnik međunarodne psiho-špijunske organizacije Psihonauta, još nije ni otresao prašinu s pulovera nakon svoje prve avanture. Dvojka se neposredno naslanja na dešavanja iz prvog dela, kojih se možda sećate, a možda i ne, zbog čega intro prikazuje obimnu rekapitulaciju. Uglavnom, kidnapovanje i oslobađanje šefa organizacije nije bio kraj, već početak dublje i krupnije zavere, koju će Raz i ekipa morati da raščivijaju kroz seriju beskrajno maštovitih nivoa s mnogo naracije i ekspozicije, srednjom količinom platformisanja i minimalnom borbom. Pshychonauts 2 je tu da vam ispriča priču, a ne da vas muči neprestanim fajtovima - imajte to u vidu ako mislite da je ovo neki novi Ratchet & Clank. Totalno nije.

Lepota Psychonautsa 2 proizlazi iz činjenice da svaki nivo predstavlja bespuće nečijeg uma, gde je moguće bukvalno sve. Tim i ekipa dali su mašti na volju, kreirajući situacije koje pokrivaju kompletan spektar emocionalnih epiteta, od tužnih i tragičnih, preko komičnih i suludih, pa do bizarnih i onih koji su doslovno pali s Marsa. Teoretski je nemoguće da vam igra dosadi pre nego što, nakon petnaestak sati, stavite tačku na kampanju i posvetite se jurenju trica i ačivmenata koje ste propustili.

Baza operacija vam je Psychonauts HQ, glavni štab prepun opcionih zanimacija, skrivenih sitnica i bizarnih likova koji izgovaraju sumanute rečenice. Tu ćete praviti pauzu nakon svake misije, produbljivati priču i baviti se logistikom, poput kupovine unapređenja kod vendora. Kad se otisnete u misije, opušteno bauljanje zamenićete fokusiranim tokom priče, koji je, kao što malopre rekoh, začinjen s malo manje akcije nego što možda očekujete. Većina stvarčica koje skupljate tokom igre doprinosi budženju parapsiholoških moći, poput telekineze, pirokineze, levitacije i drugih. Što se tiče društva, ekipa iz kampa s kojom ste proveli prvi Psychonauts samo je delimično tu, a pridošlice, nakon odličnog uvoda i razrade odnosa u prvoj misiji, nekako bivaju stavljene na stranu.

Osim kompleksnijeg gejmpleja i „mekših” fazona, Psychonauts 2 se od keca prvenstveno razlikuje po spektakularnoj, modernoj grafici i prebogatoj produkciji u kojoj se nije žalilo para. Ovo je daleko najskuplja igra koju je Double Fine potpisao i ta raskoš je vidljiva na svakom koraku.

Pshychonauts 2, pored verzija za PC i Xbox konzole, dolazi i za PlayStation 4/5, što je prilično neobično s obzirom na to da igru izdaje Microsoft, to jest, Xbox Game Studios. MS je i ranije eksperimentisao s multiplatformnošću (obe Ori igre predstavili su i za Nintendo Switch, recimo), ali, koliko znam, nikada nisu otvoreno podržavali svoju najljuću konkurenciju, Sony. Vremena se menjaju, nekad nagore, ali u ovom slučaju, nabolje.

Potrebno: Core i3-3225 / AMD Phenom II X6 1100T, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050 / Radeon RX 560

Poželjno: Core i7-7700K / Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580

Ova igra je: nastavak legendarne platformske avanture iz 2005.

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 30 GB

Studio: Double Fine

Izdavač: Xbox Game Studios

Adresa: i.sk.rs/358129

PEGI: 7

83

Naš video: i.sk.rs/358130


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama