TEST PLAY
Black Book
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2021.

Pošto su Witcheri odškrinuli vrata slovenskom folkloru u igrama, nekoliko puta godišnje imamo priliku da igramo nešto zasnovano na sujeverju koje nam je kulturološki blisko. Početkom godine, imali smo odličnu Yagu, a sada možemo da listamo stranice Crne knjige, narativne RPG avanture koja duboko zadire u mračnu stranu ruskih predanja.

Vrlo simpatična igra jedinstvenog šmeka, koju bi trebalo da proba svako ko je u potrazi za nečim autentičnim

Black Book je priča o mladoj Vasilisi Fjodorovnoj, siročetu koje je odgajio stari koldun Jegor, sedoglava kombinacija vrača, lekara i učitelja lokalnih seljana. Vasilisa, iako talentovana u magijskim stvarima, zaljubljuje se i bira svetovni život, ali joj se planovi ruše kad joj verenik strada pod nerazjašnjenim okolnostima. Očajnici su spremni na sve, pa Vasilisa pristaje da se vrati koldunskoj obuci, jer legenda kaže da raščinjavanje sedam magijskih pečata omogućava ostvarenje bilo kakve želje, pa i voskresenije verenika iz mertvih.

Black Book predstavlja mešavinu nekoliko žanrova i sistemski najviše podseća na Thronebreaker: The Witcher Tales (SK 11/2018). Osnovni sloj je narativna avantura, prepuna veoma lepo napisanih dijaloga s totalnim ruskim šmekom i ruskom glasovnom glumom (po defaultu je engleska, što se lako menja u opcijama). Drugi sloj je kartična borba zagovorima, autentičnim magijama iz ruskog folklora, koje ćete kombinovati i ispaljivati na, takođe autentične, ale i bauke iz iste mitologije. Srbi i Rumuni imaju kukumce, dragudavce, todorce i konjoštipe, a Rusi domovoje, čortoe, ikotnike, obedrihe i banike, zle duhove koji žive u banjama (saunama). Igra ima odlično dočaranu atmosferu oživljene bajke, čija poglavlja otključavate sami, natežući se s demonima i seljacima koje ovi maltretiraju i razvlače.

Treća komponenta je RPG, sa drvetom talenata, inventarom, napredovanjem i otključavanjem novih stranica (čini) za crnu knjigu. Vasilisa stiče XP i nove magije borbom s demonima, ali i dedukcijom i rešavanjem problema. Često ćete biti stavljeni na svojevrsnu „proveru znanja” u vezi sa određenom vrstom duhova i đavolaka, a tačan odgovor podrazumeva influks XP-a. U igri postoji i sistem morala od kog zavisi dalji tok radnje i otvaranje različitih krajeva - nekada se problem lakše rešava nemoralnom prečicom, koja vam broj grehova podiže za jedan. Dobra dela taj broj mogu da smanje, a u kampanji možete da očekujete veliki broj dilema i odluka koje vas lagano profilišu u belu ili crnu vešticu. Svako poglavlje u igri ima jedan glavni quest i jedan ili više opcionih, koje valja obaviti zarad XP-a i resursa koji će vam u kasnijem toku kampanje i te kako zatrebati.

Najbolja stvar u igri su likovi koje ćete sretati na svom putu ka iskupljenju ili prokletstvu. Sretaćete face kakve mogu da se nađu samo u ruskoj literaturi, od sujevernih seljaka, preko veterana iz ratova s Turcima, ukletih devica, jurodivih mistika i inih čudaka. Glasove im je pozajmljivao neko školovan, a dijaloge sricao neko pismen, tako da je uživljavanje u atmosferu zagarantovano. Od opuštenog uživanja vas može odbiti samo kompleksna kartična mehanika, čija su pravila prilično oskudno objašnjena. Ključ pobede u borbama jeste slaganje pojedinačnih čini u niz, ali tako da se magije međusobno ojačavaju i dopunavaju, uz inteligentno „stekovanje” bafova koji se prenose iz poteza u potez. Mada, ako ste savladali tajne modifikovanog Gwenta iz Thronebreakera, stranice Crne knjige vam neće dugo ostati kriptične, jer je fajt ovde suštinski jednostavniji. U borbi se, pored čini, možete osloniti i na lekovite trave, razne pasivne magijske trice koje nosite u inventaru, pa i na pomoć eventualnog pratioca koji deo puta prelazi s vama.

Black Book je vrlo simpatična igra jedinstvenog šmeka, koju bi trebalo da proba svako ko je u potrazi za nečim autentičnim. Nije u pitanju hipsterski stav koji po svaku cenu juri nešto „drugačije” - igra zaista zaslužuje da bude odigrana, zapravo, više doživljena, nego mehanički odrađena. Skuvajte zeleni čaj, namestite se udobno i otplovite u bespuće ruske skaske - isplati se.

Potrebno: Intel Core i3, 4 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon R9 280X
Poželjno: Intel Core i3, 8 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon R9 280X

Ova igra je: narativna RPG avantura zasnovana na ruskoj mitologiji

Platforma: PC (Windows), Xbox One, PlayStation 4, Switch)

Veličina: 2,1 GB

Studio: Morteshka

Izdavač: HypeTrain Digital

Adresa: www.mooseman
.ru/blackbook.html

PEGI: 7

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama