TEST PLAY
Jupiter Hell
Marko NEŠOVIĆ
1. septembar 2021.

Tačno dve godine trebalo je igri Jupiter Hell da izađe iz early access faze, koja je potrajala duže nego što je bilo ko očekivao. Oslonjena na Doom roguelike, izuzetnu izometrijsku pucačinu, čiji je spiritualni naslednik, Jupiter Hell predstavlja tehnički našminkanu, doteranu i utegnutu mladu sve sa lepo zasoljenim svadbarskim kupusom. Taman da mljacnete nepcima i pre nego što zarijete zube u ovaj naslov.

Na Jupiterovim mesecima borite se sa demonima, zombijima i sličnim čudovištima

Poput serijala Doom, plot twist baca vas u bazu na Jupiterovom mesecu Callisto, na kom se dogodio neki ozbiljan kurcšlus koji vi morate da razrešite, ovako ili onako. Igra je potezna pucačina na koju gledate iz izometrijske, ptičje perspektive i za nju vam nije potreban miš. Ako vam se iz grla otelo: „ŠTAAAA? Bez miša u 2021. godini? Ko se to usudio? Blasfemija!” - potpuno vas razumemo. Međutim, nakon par minuta sa tastaturom ili džojpedom, sve leže na svoje mesto.

Interfejs je takav da podseća na Duke Nukem 3D eru i CRT monitore, za one koji se sećaju tih vremena. Sve je prilagođeno strelicama, ’Enter’ i ’Esc’ tasterima, sa pokojim dodatnim ’D’, ’G’ ili ’K’ i, što je najbolje, sve funkcioniše odlično. Kriva učenja je eksponencijalna, kao i zabava.

Igru započinjete u liftu baze kao Marinac, Skaut ili Tehničar, svaki sa svojim prednostima i manama. Zatim redom čistite nivoe baze, dok se mapa, korak po korak, otvara. Od bazičnog oružja, dok iza prvog ćoška ne sporečkate s nekim, ili nečim, i pokupite oružje koje ostane iza njih. Od „duge devetke” i .44 magnuma, do railguna, gatlinga i lansera raketa. Municija je jednako bitna kao i oružje, ali je većina neprijatelja ostavlja kao drop. Ipak, s obzirom na ograničen broj slotova, ponekad ćete morati da pravite taktičke odluke koje vam se neće mnogo svideti. Pored oružja i municije skupljaćete kartice za prolaz do zaključanih prostorija, razne modulatore za unapređenje oružja ili pancira/šlema, te alatke ili dodaci.

Atmosfera u igri je mračna, sa nivoima u kojima često nema struje, ali i odličnom hevi metal muzičkom podlogom i masnim opaskama glavnog lika a la Džon Meklejn iz serijala „Umri muški”.

Demoni i zombiji na koje nailazite često će biti pojačani robotskim neprijateljima sa kojima ćete ozbiljno morati da se pošibate. Da stvar bude gora, kada poginete, igra se završava. Bukvalno. Nema respawn opcije, sačuvane pozicije i nastavka, već samo mogućnost da krenete ispočetka.

Sistem kretanja je korak po korak, po zamišljenim poljima, što važi za vas i za neprijatelje. Uvek možete stati između dva koraka, da osmislite šta ćete dalje: da li se suočiti čelom u čelo sa hordom neprijatelja (nikad nije dobra opcija) ili pobeći u zaklon i odatle ih skidati jednog po jednog. Imajte na umu i da su reload i promena oružja jedan korak, za koji vas neprijatelji mogu raščerečiti ili spržiti. Zidovi i prepreke su esencijalni alat u borbi sa neprijateljima, jer pružaju zaštitu.

Napomenućemo i da ćete, s vremena na vreme, naići na nivoe u kojima imate tajmer koji odbrojava vreme dok se ne pojave roboti čistači sa samo jednom namerom: da eliminišu sve što se kreće na tom nivou. U tim situacijama run&gun je taktika koju morate da primenite hteli ili ne.

Kada počistite nivo, dobićete perkove kojima bustujete pasivne veštine koje mogu biti ključne za dalje napredovanje, ali ne računajte da ćete stići da ih otvorite previše, jer je igra brutalna na svakom nivou osim najlakšeg.

Topla preporuka je da krenete sa scout klasom koja ima bolje vidno polje na mapi, što vam omogućava bolju preglednost i tamanjenje iz daljine, taman dok ne dođete do malo boljeg naoružanja. Kao i sve u igri, tako se i oružje koje dobijate potpuno nasumično stvara, a neprijatelji postaju progresivno jači, kako i vi jačate, fino balansirajući između vašeg oružja i njihove količine health poena. Naravno, kada počistite neke od baza na Jupiterovim mesecima i pređete na novi, sačekaće vas boss kog je potrebno preći, bez šanse na grešku.

Iako deluje surovo, Jupiter Hell je odlično osmišljena Dan mrmota potezna pucačina, koja po rečima kreatora podseća na partiju šaha sa sačmaricom. Od vas se zahteva da planirate svoje korake i ubijate sve pred sobom dok ne pronađete lift za novi nivo, gde će vas, gotovo sigurno, sačekati nešto što nećete preživeti.

Možda ćete pomisliti da će samo surovi mazohisti imati snage da besomučno kreću sa pištoljem nakon nabudženog epic railguna i legendary oklopa, ali nije tako. Jupiter Hell će vas držati prikovane za ekran iznova i iznova i terati vas da budete bolji i bolji, sa fokusom i koncentracijom streljačkih disciplina na Olimpijskim igrama.

Potrebno: 64-bitni procesor, 8 GB RAM, OpenGL 4.3 grafička kartica sa 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: 64-bitni procesor, 8 GB RAM, GeForce GTX 960, Windows 10

Ova igra je: potezna roguelike RPG pucačina

Platforma: Windows (Steam, GOG, HumbleBundle)

Veličina: 2 GB

Studio: ChaosForge

Izdavač: Hyperstrange

Adresa: www.jupiterhell.com

PEGI: 18

90


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama