TEST PLAY
Carrier Command 2
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2021.

Sećate li se one legendarne epizode „X-Filesa” o mutantu koji provodi decenije u hibernaciji, a iz koje se nakratko budi da bi ubijao ljude i jeo im jetre, pa se ponovo vraća na spavanje? Moj odnos sa Carrier Commandom upravo je takav - nakon legendarnog originala iz 1988, za koji sam bio suviše mali da bih ga pravilno shvatio, svake naredne decenije i kusur desio se po jedan rimejk koji sam glodao kao džigericu i zauvek ostavljao po strani, čekajući sledeću dekadu i novi nastavak. Hostile Waters: Antaeus Rising (2001.) i Carrier Command: Gaea Mission (2012.) utrli su put za Carrier Command 2 (2021.), čijeg se izdavanja prihvatio revitalizovani Microprose. Od svih rimejkova, rebootova i „inspired by” igara, ovaj je, nažalost, najgori.

Složena, hard-core simulacija čiji banalno smešan i kratak tutorijal objašnjava samo pet odsto potrebnih stvari

Daleka budućnost, nenaseljena off-world kolonija, ostrvski arhipelag i teroristi koji su oteli gigantski nosač dronova da bi zajazili ostrva, minirali ih i time sprečili rudnu eksploataciju koja vlastima na Zemlji obezbeđuje neophodne resurse za rat... Carrier Command 2 vraća se minimalističkim korenima, jer za razliku od, recimo, Hostile Watersa, nema sinematične likove, dijaloge i razrađen zaplet. Igrate ulogu kapetana drugog nosača, koji kreće sa suprotne strane arhipelaga i ima zadatak da spreči teroriste, bilo osvajanjem svih ostrva, bilo uništenjem protivničkog carriera.

Pošto ste jedina živa osoba na metalnom gigantu načičkanom oružjem i dronovima, moraćete da se starate o svemu, ali, bukvalno o svemu. Navigacija, naoružavanje, lansiranje i usmeravanje amfibijskih i letećih dronova, izviđanje i definisanje ciljeva, otvaranje vatre iz brodskih topova i lansera krstarećih raketa, naručivanje rezervnih delova, municije i goriva zarad popunjavanja borbenih gubitaka, uključivanje i isključivanje brodskih sistema zarad uštede goriva, manuelno definisanje segmenta za prioritetne popravke, pa čak i lansiranje protivavionskih raketa, sve će to pasti na vaša uboga pleća. Automatizacije nema, ako ne računamo dronove koji se grubo drže smera i plana akcije i po ovom pitanju igra se dosledno drži postulata originala iz 1988. godine. U prošlom broju sam blago kudio HighFleet zbog nedostatka automatizacije, ali u poređenju sa ovim Duškom Dugouškom koji mora da svira dvadeset instrumenata odjednom, HF je superudoban.

Sve akcije sprovodite premeštajući se s jedne na drugu konzolu na komandnom mostu, sudarajući se sa stolicama i nameštajem. Kompromis koji kompenzuje manuelnu neefikasnost jeste opšta sporost svega, od palubnih operacija i lansiranja dronova u akciju, do njihovog kretanja i borbe. Igra je sama sebi napravila medveđu uslugu, pokušavajući da reši jedan problem uvođenjem drugog problema, pojačanog činjenicom da ubrzavanje vremena ne postoji. Van borbene tenzije, provodićete sate i sate gledajući u blipove na radaru i vrteći prste dok čekate da se nešto desi. Ja sve mogu da oprostim, ali kada mi neko arči dragoceno vreme, postajem jedač jetri.

Lista zamerki se ovim ne završava, naprotiv, ali većina igrača neće ni stići da iskusi dublje probleme, jer uopšte neće imati predstavu šta se dešava. Carrier Command 2 je složena, hard-core simulacija, koja ima banalno smešan i kratak tutorijal koji vam objašnjava možda pet odsto stvari koje morate da znate. Ako nemate strpljenja da satima isprobavate brodske sisteme i da paralelno konsultujete in-game manual i Youtube, bićete izgubljeni kao Džo Bajden na pres-konferenciji. Ozbiljnosti izazova postaćete svesni kada prvi put podignete helikoptere i pošaljete ih na ostrvo koje niste osmotrili iz blizine, pa vam ih turele skrivene u šumi poobaraju za nekoliko sekundi. Izbor pravog oruđa u pravom trenutku esencijalan je za dugotrajni opstanak, a blagovremeno snabdevanje gorivom i resursima još bitnije od toga.

Carrier Command 2 razočarava na svim poljima - negde oko 2030, nakon novog ciklusa hibernacije, možda budemo bolje sreće.

Potrebno: Core i5-4440 / Ryzen 3 1200, 4 GB RAM, Intel HD 6000 / GeForce 550 / Radeon HD 7750 / R7 250

Poželjno: Core i5-6440 / Ryzen 5 2400, 8 GB RAM, GeForce 780 Ti / Radeon RX 550

Ova igra je: rimejk strateške simulacije iz 1988. godine

Platforma: Windows

Veličina: 500 MB

Studio: Geometa

Izdavač: MicroProse Software

Adresa: i.sk.rs/358106

PEGI: nema

51

Naš video: i.sk.rs/358107


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama