TEST PLAY
Triversal
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2021.

Tokom poslednjih dvanaest godina, kanadski indie studio Phantom Compass napredovao je od zanimljivih naslova koji se igraju u browserima, do kompletnih igara u Steam biblioteci, kao što su akciona vožnja Auto Age: Standoff i Rollers of the Realm, inovativna mešavina RPG-a i flipera. Dok rade na još kompleksnijem i ambicioznijem nastavku Rollersa (koji bi trebalo da se pojavi u prodaji tokom sledeće godine), vrli Kanađani našli su vremena da stvore logičku igru Triversal, čija, naizgled, jednostavna mehanika krije neslućene dubine izazova.

Nije retkost da upravo kada pomislite da ste ušli u fazon, igra vam servira glavolomku koja baš žulja vijuge

Mehanika Triversala je, sama po sebi, toliko zanimljiva i zarazna da autori nisu trošili vreme na pokušaj stvaranja neke okvirne priče, tako da odmah možemo da uskočimo u rešavanje prostornih izazova. Triversal je jedna od onih igara koja počinje prilično lako, sa jednostavnim skupom pravila, ali vremenom sve postaje višestruko kompleksnije i teže. U svojoj najprostijoj formi, nivo ove igre nudi nam statično 2D polje, sa pozadinom zvezdanih dubina kosmosa, na kom se nalaze jedna svetla kugla, jedna „crna rupa”, nekolicina statičnih kvadratnih uporišta, kao i trouglastih „novčića”. Zadatak svakog nivoa je krajnje jednostavan: dovedite kuglu do rupe, stvaranjem elastičnih veza između kugle i uporišta. Ako, pritom, pokupite što više novčića i sve izvedete u što manje poteza, to je veći finalni skor. Izazov u celoj priči proizilazi iz činjenice da u jednom trenutku ne možete da imate više od tri elastične veze između kugle i uporišta, tako da neprestano seckate stare i pravite nove veze, kako biste kuglu prvo preveli preko novčića, a zatim je namestili tačno preko crne rupe. Situacija se dodatno komplikuje kada se u sve upetljaju i šestougaona uporišta, koja nisu fiksirana kao kvadrati, nego su i sama povezana sa njima trajnim elastičnim vezama. Kada na takvim, kompleksnijim nivoima krenete da pravite sopstvene veze i pomerate kuglu po polju, sve kreće da se zateže na čudan način koji nije toliko nepredvidiv koliko vi nemate dovoljno istreniran osećaj šta će da se desi. Takođe, nije retkost da baš kada pomislite da ste ušli u fazon, da igra vam servira glavolomku koja baš žulja vijuge.

Novčići imaju višestruku ulogu u Triversalu. U normalnim nivoima osnovnog režima igre, oni su valuta za kupovinu hintova ili pojednostavljenja određene zagonetke. Sa druge strane, novčići se u okviru posebnih nivoa troše sa svakom napravljenom vezom, što naglašava potrebu za pažljivim i promišljenim planiranjem svakog poteza. Ti posebni nivoi su dnevni izazovi (da, igra nam svaki dan servira novi, kompleksan, ručno kreiran nivo), kao i režim Endurance, gde nam je cilj da izdržimo što duže igrajući beskonačni niz nivoa. Naposletku, novčići igraju značajnu meta-ulogu u okviru gameplaya, jer neprestano primoravaju igrača da na kantar stavi efikasnost prelaženja datog nivoa i želju da se domogne što većeg broja novčića koji će nam kasnije biti od neprocenjive važnosti, bilo kao olakšanja i hintovi, bilo kao dodatni potezi. Balans svih ovih komponenata mehanike zaista je na impresivnom nivou.

Tehnička strana Triversala nije ekstravagantna, ali je veoma prijatna. Sa vizuelne strane sve je jasno i pregledno, dok audio-komponenta kombinuje simpatične efekte i ambijentalnu muziku koja opušta. Zapravo, ništa vas ne sprečava da Triversal igrate ležerno, smireno, dok natenane smišljate sledeći potez. Sva napetost je proizvod želje igrača da neki komplikovan nivo reši što pre. Dok svi treba da igraju omiljene igre na način koji im najviše odgovara, Triversal kao da je najbolji kada se igra u manjim, a redovnim dozama. Lepo, uz kaficu ili čaj, nekoliko regularnih nivoa, pa dnevni izazov i jedna endurance partija i to je dosta za jedan dan. Upravo zbog tog osećaja, da se Triversal organski igra „na kašičicu”, želimo da pohvalimo ljude iz Phantom Compassa što nisu od ove igre napravili neki freemium mobilni timesink, nego naslov koji može da se za deset evra kupi na Steamu, nakon što isprobate besplatni demo. Velika preporuka za svakog fana logičkih igara.

Potrebno: dvojezgarni procesor, 8 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon HD 7870, DirectX 12, Windows10

Ova igra je: prostorno-logički naslov sa širokim spektrom izazova

Platforma: Windows

Veličina: 400 MB

Studio: Phantom Compass

Izdavač: Phantom Compass

Adresa: www.phantomcompass.com/triversal

PEGI: nema

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama