TEST PLAY
Wildermyth
Dragan KOSOVAC
1. avgust 2021.

Popularnost role play naslova je neosporiva, kako u formi kompjuterskih igara, tako i u obliku tabletop sistema. Dok obe varijante počivaju na jasnom skupu pravila i mehanizama (na koje pazi ili kompjuter ili game master), obe verzije, pored same mehanike, imaju drugu bitnu komponentu - pripovedanje. U stonoj varijanti igre, kvalitet pripovedanja i kao posledica toga sama zabava, zavisi od umešnosti i mašte osobe koja vodi sesiju. U računarskim verzijama, sa druge strane, pripovedanje prati unapred utabane staze manje ili više razgranatih skriptovanih kampanja. Naravno, iako su enormno popularni i rasprostranjeni, roguelike naslovi pretežno ograničavaju sferu nasumično generisanog sadržaja na okruženje i izazove, dok okviri centralne priče ostaju manje-više nepromenjeni. Retki su naslovi koji pokušavaju da igračima pruže kvalitetno pripovedanje, a da je glavnina priče nasumično generisan sadržaj, ali još su ređe igre u kojima je to urađeno kako valja. Wildermyth iz studija Worldwalker Games jedna je od takvih ultraretkih igara, na radost svih fanova RPG naslova.

Dugoročni životni put i razvoj likova istovremeno su izvor zabave i glavna nagrada za igrače

Wildermyth, sam po sebi, ne pokušava da bude klasičan cRPG naslov, nego se više radi o organskom skupu višenamenskog alata za izvršavanje RPG kampanja. Igra, tako, u svojoj najboljoj formi funkcioniše kao prilično maštoviti game master. Wildermyth nam, zatim, nudi editor, pomoću kog bilo koji igrač može da izrazi svoje ideje i maštu konstrukcijom vlastitih avantura. Na kraju, na sve može da se gleda i kao na platformu za pokretanje postojećeg sadržaja izgrađenog u okvirima ovog računarskog RPG sistema.

Osnovna postavka igre nudi nam jedanaest kampanja. Prva funkcioniše kao tutorijal, a zatim se otključava još osam single-player priča i dve multiplayer avanture. U single-player partijama kontrolišete sve likove koje možete da kreirate na licu mesta, bilo prepuštanjem svega slučajnosti ili ručnim lickanjem sitnih detalja. U multiplayeru, naravno, kontrolišete samo jedan, svoj lik. Bez obzira da li igrate solo ili sa drugarima, likove stvarate veoma moćnim i jasnim editorom u kom birate sve, od hiljada kombinacija fizičkog izgleda datog lika, do atributa, veština, perkova i statistika vezanih za njega ili nju. Tri dominantne crte ličnosti svakog od heroja igraju veliku ulogu u njegovim reakcijama na elemente priče i interakciju sa drugim likovima tokom avantura.

Tok igre veoma podseća na stonu RPG sesiju, tokom koje se smenjuju narativni, istraživački i borbeni segmenti. Tokom samog pripovedanja, neretko imate priliku da definišete razvoj svojih likova izborom opreme, veština i odnosa sa drugim članovima družine. Vremenom, razvijene naklonosti ili netrpeljivosti između likova utiču na buduće pripovedanje i tok priča narednih kampanja. Analogno tome, višestruki prolazi istih kampanja sa drugim likovima, čije crte ličnosti i odnosi nisu isti, imaju znatno drukčiji tok.

Borbene deonice igre prikazuju sav šarm njenog vizuelnog dizajna. Naime, Wildermyth je izveden u simpatičnom papercraft stilu, što znači da se sve efektivno odvija u 3D okruženju, ali su likovi i objekti 2D modeli, poput lutkica isečenih od papira. Potezne bitke odvijaju se na kvadratnoj rešetki, a okolina i pozicioniranje uvek utiču na snagu udarca ili verovatnoću uspešnog pogotka. Klasa i oprema pojedinog lika znatno utiču na njegove ili njene borbene mogućnosti, a svaki junak vremenom stiče nove mogućnosti i modifikatore koji ga čine sve jedinstvenijim i definisanijim borcem. Kako avanture teku, likovi stare, da bi se na kraju penzionisali kao legendarni heroji i postali deo lorea budućih prolazaka kroz avanture sa novim likovima. Upravo taj razvoj i napredak likova tokom kampanja predstavlja najveće dostignuće Wildermytha. Tok radnje avantura možda je sazdan od proceduralno generisanih elemenata, ali dugoročni životni put likova istovremeno je izvor zabave i finalna nagrada za igrače.

Ovo je igra koja će razgaliti srce svakog ljubitelja RPG naslova.

Potrebno: Core i3, 3 GB RAM, Open GL 3.2 kompatibilna grafika, Windows 7

Ova igra je: RPG sa poteznim bitkama i proceduralno generisanim pripovedanjem

Platforma: Windows

Veličina: 2 GB

Studio: Worldwalker Games LLC

Izdavač: Worldwalker Games LLC, WhisperGames

Adresa: wildermyth.com

PEGI: nema

88


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama