TEST PLAY
Tour de France 2021
Vladimir PISODOROV
1. avgust 2021.

Zbog Olimpijskih igara u Tokiju i Evropskog prvenstva u fudbalu, ovogodišnja Trka oko Francuske održana je nešto ranije, od 26. juna do 18. jula. Nakon 21 etape i skoro 83 časova vožnje, titulu najboljeg poneo je Slovenac Tadej Pogačar. Spektakl je i ovog puta propraćen oficijelnom igrom, koju je, kao i prethodnih godina, potpisao Cyanide Studio.

Mešavina strateške i mikro-menadžerske igre u kojoj će uživati ljubitelji biciklizma

Osim što su podržane i updateovane sve etape (ove godine prvi put smo posetili Dansku), osvežen je i roster biciklista i sponzora takmičenja. Ipak, sa žaljenjem moramo da konstatujemo da igra nije pretrpela potrebnu generalku koju smo očekivali. To, naravno, ne znači da noviteta nema, ali da je njihov ukupan zbir jednak prosečnoj „zakrpi” ili pustom DLC-u. Koliko je igra „ostarila” i koliko joj je bila potrebna generalka najviše se vidi na grafičkim rešenjima koja se u poslednjih nekoliko godina uopšte ne menjaju (ili su promene toliko suptilne, da morate da ih tražite lupom). Najgore od svega je to što su modeli biciklista veoma slični i teško ih je razlikovati, a da ne pominjemo da je zbog toga prikaz monoton i utisak o igri dodatno pokvaren.

Jedna od stvari na kojima se u prethodnih godinu dana radilo jeste režim My Tour, koji vam daje mogućnost da organizujete sopstvenu trku. Novi upravljački sistem i meniji omogućavaju da se nešto bolje razmašete nego ranije. Odavde možete da odredite koje će se etape (od njih 89) voziti, koje ekipe, odnosno, nacionalni sastavi će učestvovati, koji dani su rezervisani za odmor i tome slično. Inače, osim u zvaničnim, možete da učestvujete i u nezvaničnim trkama, među kojima su Breizh Cup i Giro di Como. Što se tiče zvaničnih takmičenja, pored pomenutih etapa iz Trke oko Francuske, možete da vozite i destinacije Paris-Nice, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege i Criterium du Dauphine. Od toga, prva i poslednja sa spiska obogaćene su novim etapama. Da ne bude da autori ništa nisu uradili kada su tehnikalije u pitanju, pobrinuo se podatak da su ubačeni dodatni elementi (čitaj: saobraćajni i ostali znaci) koji se nalaze na originalnim deonicama.

Zahvaljujući novoj funkciji - Select Rider, pre trke, biciklistima je ponaosob moguće zadavati zadatke koje tokom trke moraju da ispune. Ukoliko se predomislite, moguće ih je poništiti preko timske komunikacije. Možda najveće unapređenje u ovoj oblasti je način na koji se biciklisti ponašaju za vreme vožnje u grupi. Na primer, favoriti će voziti blizu jedni drugih, u svojevrsnim mini-grupama, nosilac žute majice trudiće se da se nađe na čelu grupe, ukoliko dođe do pokušaja odvajanja od grupe u ranijim stadijumima etape, manje timova će „nasedati” na provokacije i tako dalje. Pomenuto dovodi do toga da su trke unekoliko realističnije. Još jedna stvar koja će uticati na realističnost je sistem oporavka biciklista između etapa, koji se oslanja na takozvani recovery rating svakog bicikliste. Međutim, na oporavljanje biciklista može da utiče i izvršavanje pomenutih zadataka, pa, tako, osvajanje žute majice dovodi do svojevrsne ekstaze koju je potrebno kvalitetno iskoristiti narednog dana.

Tu i tamo, na meniju je još po koje poboljšanje koje će primetiti isključivo zagriženi ljubitelji serijala. Na primer, promenjen je način na koji vetar utiče na bicikliste, ali i kako primate obaveštenja o tome. Sve ostalo je gotovo identično i verzije izdate u prethodnih nekoliko godina međusobno se razlikuju samo u detaljima. Razlog zbog kog igra u ovakvom obliku uspeva da opstane na tržištu je i taj što je Trka oko Francuske treći najgledaniji sportski događaj na svetu. Jašući na toj popularnosti, programerima se uveliko gleda kroz prste, a očigledno je i da ljubiteljima serijala manjkavosti očigledno nisu do te mere dojadile da batale igranje.

Tour de France 2021 još jedna je, nazovimo je tako, mešavina strateške i mikro-menadžerske igre u kojoj će uživati ljubitelji biciklizma. Svi ostali igrači moraće da sačekaju neko od budućih izdanja koje neće zahtevati ulaganje toliko vremena da bi se savladale osnovne stvari i koje će doneti poboljšane tehničke karakteristike i upravljački sistem. Dotle, možete da se držite i ostvarenja iz serijala koji su se na tržištu pojavili tokom prethodnih godina.

Potrebno: Core i5-3470 / FX-6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 650 / Radeon HD 5770, 1 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5-4570 / FX-8350, 4 GB RAM, GeForce GTX 780 / Radeon R9 290X, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: simulacija biciklističke Trke oko Francuske

Platforma: Windows, PlayStation 4/5,
Xbox One/SXS

Veličina: 30 GB

Studio: Cyanide Studio

Izdavač: Nacon

Adresa: tour-de-france-the-game.com

PEGI: 3

75


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama