TEST PLAY
Mario Golf: Super Rush
Marko NARANDŽIĆ
1. avgust 2021.

Iako je po zanimanju vodoinstalater, Mario definitivno ne zaostaje kada je u pitanju sportski talenat. Tako smo ovog, glavnog Nintendovog heroja (za, praktično, sve akcije u kojima je potreban junak) do sada imali priliku da vidimo i u pregršt igara baziranih na raznim sportovima, od fudbala, tenisa, svih mogućih zimskih i letnjih olimpijskih sportova, pa do, pogađate, golfa. Od svih ovih igara, Nintendo je već uveliko napravio čitave franšize sa nekolicinom nastavaka, a konkretno Mario Golf, u verziji za Switch, koja je sada pred nama, efektivno je šesti „nastavak” u serijalu, za šestu različitu konzolu.

Dinamična varijanta golfa sa slavnim Nintendovim likovima i nekoliko interesantnih igračkih režima

Golf, kao igra, zvuči prilično jednostavno: potrebno je sa što manje udaraca dovesti lopticu sa početne tačke do rupe na kraju terena. Međutim, imajući u vidu da Nintendo prestavlja šestu po redu iteraciju na pomenutu temu, jasno je da je razvojni studio Camelot na ovaj osnovni koncept igranja golfa „nabacao” i još pregršt drugih ideja, kako bi serijal ostao svež i interesantan sve ove godine. I dok će neki zlobnici reći da je Nintendu dovoljno samo da na kutiji igre stoje Mario i društvo iz Mushroom Kingdoma kako bi verni fanovi ushićeno otvarali svoje novčanike, kao i uvek, ako zagrebete malo dublje ispod šarene, šljašteće površine, pronaći ćete prilično solidnu igru, dosta lepo razrađene gameplay mehanike.

Mario, Donkey Kong, Peach, Yoshi, Rosalina i drugi popularni likovi (za sada ukupno njih 16) stoje vam na raspolaganju za nadmetanje u partijama sa maksimalno četiri igrača, koji se mogu takmičiti lokalno ili online. Osnovni mode je Standard Golf i svakako preporučujemo da prvo odigrate njega kako biste se upoznali sa igrom, jer je tu, generalno, malo manje haosa u odnosu na ostale režime. Svaki vaš udarac sastoji se od dva pritiska tastera u okviru dve skale udarca. Naravno, tip štapa kojim udarate, teren na kome se nalazi loptica, jačina vetra ili spin koji dodajete prilikom udarca bitan su faktor koji određuje da li će dati udarac ispasti onako kako ste zamislili. Ova osnova igre, dodatno je začinjena u Speed Golf i Battle Golf nadmetanjima, a osim toga, igra nudi i Story Mode.

Speed Golf od vas zahteva da budete brži od ostala tri igrača, pošto nakon izvedenog udarca sledi opšta jurnjava ko će pre doći do svoje loptice i izvesti sledeći udarac. Ovde su se developeri potrudili da implementiraju što više arkadnih momenata, superudaraca, prepreka, skupljanje novčića - sve one prepoznatljive elemente iz drugih Mario igara. Battle Golf takođe je zanimljiv dodatak igri, u kom se četvoro igrača takmiči u areni sa devet rupa i brojnim preprekama. Ovde stvari postaju još dinamičnije, pošto kada igrač ubaci lopticu u rupu, ona nestaje, a pobednik je onaj koji prvi sakupi tri poena. Oba režima zahtevaju strateško planiranje i vešto igranje. Definitivno nude lep izazov, naročito kada igrate protiv drugih ljudi, a iznenađujuće za Nintendo, dostupni su, praktično, svi vidovi lokalnih i online multiplayer nadmetanja za do četiri igrača. Story Mode, sa druge strane, sadrži čak i vrlo lagane RPG elemente: igrate sa svojim Mii karakterom i generalno nije loš za upoznavanje sa mehanikom igranja, a završićete ga za nekih pet-šest sati.

Grafika i muzika donose prepoznatljiv šarm Mario igara, mada, doduše, pojedini predeli deluju praznjikavo i pomalo dosadno. Najveći nedostatak igre u trenutnoj fazi u kojoj se ona nalazi, bez ikakve sumnje je ukupna količina sadržaja za cenu punog first-party naslova. Nintendo obećava da će igra dobijati besplatne nadogradnje, što bi u budućnosti moglo da popravi utisak. Ovako, nakon inicijalnog upoznavanja sa mehanikom i igračkim režimima, nekako brzo se dođe do toga da sve počne da deluje slično i već viđeno, pa se nadamo da će Mario Golf: Super Rush svoj razvoj nastaviti i u mesecima koji su pred nama, što u znatnoj meri može doprineti atraktivnosti i dugovečnosti ovog naslova.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: najnoviji deo serijala Mario Golf, a prvi
za Switch

Platforma: Switch

Veličina: 3,2 GB

Studio: Camelot Software Planning

Izdavač: Nintendo

Adresa: i.sk.rs/358070

PEGI: 3

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama