TEST PLAY
The Survivalists
Darko MIHOKOVIĆ
1. novembar 2020.

Iako bi se po naslovu reklo da The Survivalists prati popularni survival trend, u igri, zapravo, nema ni „p” od preživljavanja. Istina, može se desiti da umrete od gladi (ako se baš potrudite, jer hrane ima u izobilju) ili da vas tigar smaže kao hladno predjelo (uz lagani respawn u bazi bez ikakvih penala), ali igra je u potpunosti fokusirana na, naizgled, sporedne aktere u priči i pravo je čudo da se vaši dugorepi pomoćnici ne kriju makar u nekom domišljatom podnaslovu.

Majmuni jesu simpatični, ali je Team17 preterao sa majmunizacijom gotovo svakog aspekta igre

The Survivalists funkcioniše po principu „smislili smo jednu mnogo dobru foru, pa ćemo oko nje da napravimo igru”, a ta fora su majmuni. Kao što ste u Autonautsima (SK 11/2019) programirali robote da vam pomažu u repetitivnim zadacima, ovde tu ulogu preuzima čopor primata. Linije kôda zamenjene su bananama, a majmunčići će lako naučiti da oponašaju radnje koje im pokažete, bilo da je u pitanju cepanje drva i kopanje rude, raznošenje resursa ili krafting predmeta. Naravno, ako im obezbedite odgovarajući alat.

Majmuni jesu simpatični, ali je Team17 preterao sa majmunizacijom gotovo svakog aspekta igre. Zašto je igraču potrebno više od minuta za pravljenje samo jednog predmeta? Zato što će majmun to dosta brže uraditi. Zašto imate svega desetak slotova u inventaru? Zato što majmun obučen da nosi kovčeg izigrava pokretni magacin. Uz to je i sistem manipulacije majmunima prilično pipav i često se dešava da za obuku selektujete i one koje niste želeli i time obrišete prethodna zaduženja, što je posebno izraženo ako igrate na džojpedu.

Isprva se čini da je krafting sistem bogat i razgranat, ali svega par predmeta ima neku upotrebnu vrednost, dok većina ima ulogu prekurzora ili služe kao ukras (na primer, sto i stolice u bazi). Nema mnogo mudrovanja ni sa otkrivanjem novih recepata - dovoljno je napraviti jednu kopiju predmeta da bi otključali sledeći na krafting drvcetu.

Igra se ne odvija samo na jednom ostrvu, već je pred vama čitav arhipelag. Kako je početno ostrvo siromašno rudama, uz udoban krevet koji služi za snimanje pozicije, sklapanje splava jedan je od prioriteta. Susedna ostrva obično imaju negostoljubive biome, pa će vam za šetnju po užarenoj lavi dobro doći flašice čiste vode, dok se od rojeva otrovnih insekata u močvarama štitite upotrebom eliksira.

Neprijatelj, u ovom slučaju orkovska plemena koja nastanjuju arhipelag, ne miruje dok se vi naokolo smucate. Svakih nekoliko dana rulja će se ustremiti na vašu bazu u nameri da razvali pokućstvo, opljačka resurse i isprepada majmune koje ste ostavili da dirinče. Kako nije moguće dresirati naoružane pomoćnike da patroliraju oko baze, jedini vid odbrane od nasrtljivaca je izgradnja zidova i jaraka sa šiljcima.

Četiri predmeta neophodna za popravku broda i povratak u civilizaciju skrivena su u podzemnim lavirintima, krcatim neprijateljima i zagonetkama. Nažalost, zagonetke su banalne i svode se na kombinaciju istovremenog pritiskanja tastera i okretanja zupčanika, što se lako rešava, pod uslovom da ste poveli dovoljno majmuna sa sobom.

Sistem borbe u potpunosti je preslikan iz serijala The Escapists. Ali, dok je mehanika „udarim dvaput i baldis’o sam” pila vodu u igri u kojoj se u fizičke obračune upuštate samo u krajnjoj nuždi, ovde to nije slučaj. To znači da ćete sa sobom uvek voditi najmanje jednog majmuna pod oružjem, jer oni nemaju problem sa kondicijom i očas posla će samleti sve orkove i nemrtve gusare na koje naletite. Multiplayer režim, koji je u prethodnim igrama bio od velike pomoći, ovde je potpuno suvišan jer sve probleme možete rešiti angažovanjem majmuna.

Količina sadržaja koju igra donosi sramotno je mala. I pored veštačkog rastezanja korišćenjem trivijalnih fetch zadataka u poslednjoj trećini, već za dva popodneva ćete pronaći način da pobegnete sa ostrva, a replay vrednost je gotovo nikakva. The Survivalists predstavlja korak unazad u odnosu na The Escapists serijal i nije ništa drugo do jedan poveći tematski scenario nafilovan majmunima.

Potrebno: Intel Core 2 Duo E8400 / AMD Phenom II X2 550, 2 GB RAM, integrisana grafička kartica

Poželjno: Intel Core i5-2300 / AMD FX 4350, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GS 450/ AMD Radeon HD 5770, 1 GB VRAM

Ova igra je: simulator dresure majmuna pod plaštom survival igre

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 540 MB

Studio: Team17

Izdavač: Team17

Adresa: i.sk.rs/357718

Pegi: nema

60


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama