TEST PLAY
Partisans 1941
Aleksandar DINIĆ
1. novembar 2020.

Četiri meseca nakon prvih utisaka ranom verzijom Partisansa 1941 (SK 07/2020), sredinom meseca oktobra, stigla nam je i kompletirana igra. Koncept kombinovanja Commandosolikog upravljanja pojedincima sa specijalnim veštinama i njihovog punog borbenog angažmana kada prikradanje, distrakcija i zavrtanje vratova iz senke ne urode plodom, odisala je solidnim potencijalom koji se ne viđa tako često. Finalna verzija igre donela nam je još nekoliko uspelih novina u svom izvođenju, ali i pojedine neispravljene boljke i propuste odranije.

Proverenoj mehanici, u stilu Commandosa, Partisans 1941 dodaje taktičko napucavanje i menadžment baze

Za razliku od svojih kolega po oružju iz pomenute Commandos sage, koji su mrsili konce Trećem Rajhu i Imperijalnom Japanu na mnogo širem i eksplozivnijem planu, Partisans 1941 donosi svedeniju i setniju odiseju nekolicine nepokorivih boraca Istočnog fronta, koji će kroz niz taktičkih (i par ličnih) misija pokušati da ublaže nacistički stisak širom ratom razrovane Rusije. Poređenja sa pomenutim serijalom i sličnim ostvarenjima (Shadow Tactics, Desperados 3 i slično) opravdana su tačno jednom trećinom, jer Partizani u svoj lonac kao dodatne sastojke ubacuju pomenuto taktičko napucavanje, odnosno, interesantan menadžment baze između misija, koji nismo imali prilike da onomad probamo u demo verziji.

Prikradanje protivnicima iz više pravaca, po različitim vrstama šiblja, visoke trave i drugih terenskih elemenata koji vas skrivaju, protivničko vidno polja koje treba izbegavati, par specijalnih veština za dodatnu distrakciju (bacanje kamenčića i flaša sa alkoholnim sadržajem, maskiranje, slobodna šetnja između stražara i odvraćanje njihove pažnje), tu su, pre svega, radi izdvajanja i tihe eliminacije usamljenih protivnika (nožem, hloroformom ili prigušenim naoružanjem).

Jednom kada proređivanje više nije moguće, na scenu stupa robustan i funkcionalan borbeni modul koji podseća na Warhammer 40K Dawn of War 2 i Company of Heroes igre. Zauzimanje terenskih zaklona iz različitih pravaca, radi pokrivanja što šireg radijusa „dejstva”, pravljenje zaseda, korigovanje taktike u hodu (sa mogućnošću usporavanja protoka vremena), bacanje granata, korišćenje različitih ofanzivnih specijalki (zajedničkih ili unikatnih za pojedince) rezultuje brzim, dinamičnim i surovim razmenama vatre iz kojih ćete, uz određenu dozu sreće, izlaziti kao pobednici, nakon što štektanja utihnu i dim se raziđe. Pored linija zdravlja, za borbe su presudne i trajno zarađene povrede, koje negativno utiču na različite atribute likova sve dok se ne saniraju, kao i skala morala trenutne ekipe koju obarate prečestim povredama i partizanskom „akvizicijom” dobara po zaseocima i farmama koja vam ne pripadaju, odnosno, povećavate uspešnim obavljanjem zadataka.

Predah između nivoa koristićete za ograničeno vođenje vaše male, ali stamene baze, iz koje unapređujete svoj strateški potencijal u borbi protiv okupatora, kako kroz izgradnju sijaset objekata raznih namena, tako i slanjem odabranih pitomaca na opasne, ali i potencijalno unosne zadatke sa predefinisanim nagradama (iskustveni poeni, municija, oružje i oprema). Na sličan način (pecanjem, radom u stolarskoj radionici, kuvanjem i slično), kampu obezbeđujete preko potrebnu hranu, koja se troši po jednom poteznom danu, odnosno, materijal za izradu različite opreme ili apgrejd oružja koje nosite u misije.

Na terenu sve ovo solidno funkcioniše, ali sa pripadajućim kljakavostima koje su, očigledno, rezultat manjeg budžeta i nedovoljnog poliranja. Osećaj tokom igranja je nekako trom i inertan (naročito u šunjalačkim segmentima), a isto važi i za zamorno pozicioniranje kamere. Sve vrste zaklone igra tretira na identičan način (!?), dok najveći problem predstavlja neprecizno i naporno nabadanje ikonica na ekranu za razne operacije (obijanje ormarića, pelješenje i podizanje leševa npr.), kao i bagovi sa prolaskom kroz mnogobrojna vrata. Nivoi, takođe, pate i od vizuelne jednoličnosti i akutnog odsustva identiteta koji bi doneo preko potrebnu svežinu igranju, na šta se treba spremiti, ukoliko igri nameravate da pružite šansu.

Potrebno: Intel Core i3-8100 / AMD Ryzen 3 2200G, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7790, Windows 10

Poželjno: Intel Core i7-7800K / AMD Ryzen 7 3700X, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 6GB / Radeon RX 590, Windows 10

Ova igra je: squad-based taktičko nadmudrivanje sa Vermahtom na Istočnom frontu

Platforma: Windows

Veličina: 10 GB

Studio: Alter Games

Izdavač: Daedalic Entertainment

Adresa: partisans-game.com

Pegi: nema

68


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama