TEST PLAY
NHL 21
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Ako je neka sportska franšiza zaslužila next-gen ruho, onda je to EA Sportsov NHL. Na ovogodišnjem izdanju vide se bore enginea Ignite, ali to nije jedini razlog za našu tvrdnju. NHL 21 jedna je od najkvalitetnijih i najsveobuhvatnijih sportskih igara koje su trenutno u opticaju, a njeni autori toliko su kvalitetno „uhvatili” esenciju sporta da će se za „šoranje” paka po ledu zainteresovati i oni koje hokej nikad nije grejao.

Esencija hokeja na ledu u digitalnoj formi, ali sa previše arkadnim šmekom

Nažalost, sa prethodno iznetim stavom neće se složiti tvrdokorni ljubitelji hokeja na ledu, prvenstveno zbog arkadne orijentisanosti igre. Korisnicima su na raspolaganju čak tri različita sistema upravljanja, od kojih vas onaj najjednostavniji vraća kroz vreme u doba vladavine NHL 94. U principu, utakmice možete da igrate koristeći „pečurkicu” i dva tastera - za dodavanje i šut. To je jedan od razloga zbog čega igra ima arkadni karakter, ali to nije sve. Tokom odigravanja utakmica, često će vam se činiti da se nalazite u bubnju veš mašine koji se vrti kao da će da sklizne sa osovine. Akcije se smenjuju munjevitom brzinom, dok vi iznova i iznova pokušavate da „zajašete” njihov tok, idući gore-dole od gola do gola. Nama ovo nije toliko smetalo i baš nas je naglašena brzina (što i jeste jedna od glavnih karakteristika hokeja na ledu) držala prikucane za ekran. Inače, podizanju atmosfere doprinosi i „ložački” komentator koji nije viđen u ostvarenjima iz klase. Ruku na srce, mnoštvo dešavanja na terenu autorima igre u velikoj meri olakšali su posao, ali ovaj nivo entuzijazma, te naglašavanja bitnih momenata zaista se retko sreće.

Na teren se izlazi lako, odabirom aktuelnih NHL ili all star timova. Ono što nas je posebno obradovalo jeste to što kampanju možete da počnete i izvan Nacionalne hokejaške lige. Put ka zvezdama možete da utabavate i iz Kanade ili Evrope i to je stvar koju uporno naglašavamo kao nedostatak serijala NBA 2K - vratite nam evroligaške timove! Režim Be A Pro daleko je od savršenog, ali je sada na raspolaganju kudikamo „pitkija” kampanja u kojoj pratite razvoj kreiranog igrača kroz seriju eventova. Što onih interaktivnih, što animiranih, koji služe za naglašavanje bitnih momenata. Od dramatike u Hanter stilu nema ništa, a to će najviše da zasmeta onima koji su uživali u međuscenama podvučenim voiceoverom. Ovde toga u takvom obliku nema, s obziromna to da na početku kreirate potpuno novog igrača. U neku ruku to otežava praćenje kampanje, ali je u svakom slučaju zanimljivije nego ranije. U zavisnosti od odgovora koje dajete, zavisiće način na koji će vas percipirati okruženje. Možete da se odlučite da ganjate karijeru zvezde ili da sve od sebe date kako bi tim prosperirao. Pohvalno je i to što se NHL 21 ne oslanja u tolikoj meri na mikrotransakcije kao srodna ostvarenja. Prisutne su, ali tokom igre niste pritisnuti bremenom odvajanja pravog novca da biste napredovali.

Ukoliko ste više zainteresovani za online okršaje, vreme ćete provoditi u režimu World of Chel. On nudi četiri načina za igranje u kojima možete da učestvujete solo ili kao tim. Novina je sistem rangiranja igrača koji je odvojen za svaki od postojećih režima igranja, a resetuje se nakon kompletiranja svake sezone. S druge strane, HUT Rush je novi režim u kom na scenu stupaju nešto drugačija pravila od uobičajenih. Autori vole da kažu da što lepršavije budete igrali, to će na kraju bonus biti masniji. Ovde su dozvoljene neke otkačene stvari, na primer, ko prvi da gol pobedio je, ko prvi postigne određen broj golova odnosi pobedu, na teren možete da „istrčite” i kao maskota i tako dalje. HUT Rush može da se igra i online i offline, pa čak i na klizalištima na otvorenom. Kao što iz naziva režima možete da zaključite, da biste mogli da igrate, moraćete da kreirate svoj Hockey Ultimate Team.

Ova godina posebno je teška za sve autore sportskih igara. Zbog toga su aktuelna izdanja franšiza nekako bleda, neubedljiva i veoma slična prošlogodišnjim. Takva situacija je i sa NHL 21, igrom koja vuče repove kroz čitav current-gen period. Iako grafička rešenja nisu više upečatljiva kao nekad i iako nam treba reset, NHL 21 biće štivo koje će vam na ovaj ili onaj način držati pažnju do bliskog susreta next-gen vrste.

Potrebno: PlayStation 4, Xbox One

Ova igra je: simulacija hokeja na ledu, namenjena isključivo current-gen konzolama

Platforma: PlayStation 4, Xbox One

Veličina: 39,41 GB

Studio: EA Vancouver

Izdavač: EA Sports

Adresa: i.sk.rs/357726

Pegi: 12

81

Naš video: i.sk.rs/357727


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama