TEST PLAY
Aquanox: Deep Descent
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2020.

Impozantne dubine vojvođanske akvatorije inspirisale su novosadski studio Digital Arrow da napravi prvu Aquanox igru nakon skoro dve decenije hijatusa. Tog serijala se sećam u magli. Znam da sam kasnih devedesetih igrao drevni prvi deo, koji se nije čak ni zvao Aquanox, već Archimedean Dynasty, i da mi se svidela ideja Wing Commandera pod vodom. AquaNox iz 2001. mi se nije naročito dopao, jer je vidljivo imao ambiciju da bude poster igra za GeForce 3 Ti i njegove T&L rutine koje su tada bile ono što je RTX danas. Lepi mehurići, isprazan gejmplej, a to je isto važilo i za AquaNox 2: Revelation. U poređenju sa FreeSpace 2, svi AquaNoxovi bili su smešni, a razlika između vode i vakuuma tu nije igrala veliku ulogu.

Osim moderne grafike, ovo je praktično ista igra kao i stari nastavci, podvodna pucačina s linearnom kampanjom

Razlog za renesansu Aquanoxa, ovoga puta s malim „n” u sredini, verovatno je faktor koji se zove „nemački gejmer”, što indikuje i izbor izdavača (THQ Nordic). Neki naslovi iz nepoznatih razloga opčine nemačku publiku, koja je dovoljno velika za ciljanu investiciju u AA igru. Tako se (verovatno) rodila ideja za Aquanox: Deep Descent, koji je posle šest godina razvoja konačno isplivao na tržište.

Ne znam da li je Aquanox: Deep Descent namerno ili silom prilika konzervativan do bola, ali smatram da je osamnaest godina dovoljno da se smisle i implementiraju nekakve nove gameplay ideje. Osim moderne grafike, ovo je praktično ista igra kao i stari nastavci, podvodna pucačina s linearnom kampanjom i blagom iluzijom slobode u prostranim, podvodnim okruženjima. Pesimista bi je nazvao mlaćenjem prazne slame radi profitiranja na nostalgičarima, dok bi optimista potegao nekakav argument plemenite tradicije. Moj stav je da se radi o mehanički solidnoj igri prevaziđene forme, s dosadnom kampanjom i povremenim interesantnim narativnim momentima. Ipak, za jednu podvodnu igru, najviše joj fali osećaj čudesnog i spektakularnog koji se ima kada se igra genijalna Subnautica. Dubine Aquanoxa su mračne i toliko sumorne da ne želite da im se vratite.

Opet sam obrnuo razradu i zaključak, ali preživećete nekako... Aquanox: Deep Descent je postapokaliptična balada o ostacima čovečanstva koji preživljavaju u okeanskim dubinama, prenoseći stare razmirice na morsko dno i boreći se s mutiranom faunom i agresivnim nano-planktonom. U ulozi ste kvarteta sveže probuđenih operativaca, koji su nekoliko stoleća nakon kraja sveta proveli u hibernaciji. Imaju tajnu agendu koje se ne sećaju zbog krioamnezije, a i ljudi koji su ih našli i „rezovali” imaju svoje planove za njih. Četvoro junaka, praktično, funkcioniše kao jedan ako igrate solo, a input ostalih imate samo u konverzacijama vezanim za priču. Igra podržava i co-op single player, a u tom režimu svaki junak dobija svoju mini-podmornicu i aktivno učešće u kampanji.

Okruženje je naoko prostrano, ali je realno svedeno iz dva razloga - sveprisutnog nano-planktona koji oivičava borbenu zonu (lagano vam razjeda plovilo) i same konstrukcije morskog dna, koje je previše agresivno isparcelisano kanjonima, pećinama, kamenim lukovima, potopljenim građevinama i brodovima. Ovo je igra u kojoj, praktično, nema normalnog dna, zato što bi pucačka akcija bila monotona bez prepreka koje prekidaju LoS. Kad se već dotakoh pucanja, vaše mini-podmornice su relativno spore, ali mogu brzo da dodžuju, što borbe čini delimično histeričnom rabotom, posebno pri kraju kampanje. Dva prsta ćete držati na orozima levog i desnog oružja, a treći će vam lebdeti iznad tastera za HP i shield „napitke”, to jest, servisne dodatke koji vas instant popravljaju u borbi. U sukobu s većinom protivnika nema neke posebne taktike - pucaćete iz najjačeg oružja koje ste otključali dok se jedan od vas ne raspadne. Oponenti najčešće ne manevrišu, već vas čukaju kao da su usidreni, tako da nema govora o bilo kakvom AI-ju.

Ne znam da li je dovoljno jasno iz ove tiradice, ali nisam oduševljen novim Aquanoxom...

Potrebno: Intel Core i7-950 / AMD A8-6600K, 8 GB RAM-a, GeForce GTX 560, Radeon HD 7870

Poželjno: Intel Core i5-6600K / AMD Ryzen 5 1500x, 8 GB RAM-a, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580

Ova igra je: podvodna pucačina made in Novi Sad

Platforma: Windows

Veličina: 30 GB

Studio: Digital Arrow

Izdavač: THQ Nordic

Adresa: www.aquanox.com

PEGI: 12

63

Naš video: i.sk.rs/357724


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama