TEST PLAY
Watch Dogs: Legion
Bojan JOVANOVIĆ
1. novembar 2020.

London je pao. To jest, pala je vesela grupica hakera-hipstera pod nazivom DedSec. Serija bombaških napada i veliki znak „mi smo to uradili” učinio je da cela Britanija upire prstom na anti-establišment grupu koja je do tog momenta bila pravi pank umesto panka. Od boraca za pravdu & slobodu do, pa, ucmekanih na sred ulice u svega nekoliko sati. Nevladine organizacije dobijaju vetar u leđa i London, praktično, postaje policijska država, sve sa dronovima koji prekrivaju nebo. DedSec sakuplja zube sa poda i povijenog repa vraća se u podzemlje.

Više ne postoji protagonista igre, jer sada gotovo svaki NPC na koga naletite može da bude igriv lik

Upravo ta postavka razlog je najveće promene koju je Watch Dogs: Legion uveo u formulu. Više ne postoji protagonista igre, jer sada gotovo svaki NPC na koga naletite može da bude igriv lik. Na početku samo birate jednu od osoba koje je DedSec namirisao kao najbolje kandidate, doduše, bez mogućnosti da stvorite lik, a nadalje je na vama da odlučite ko sme, a ko ne sme da se igra sa vama u kućici na drvetu. Profilisanje usputnih prolaznika znatno je prošireno zbog toga i skeniranjem NPC-ova saznaćete koje su im specijalke, rutine i mogući prestupi. Okupljanje ekipe većinski je okosnica treće Watch Dogs igre, što je možda i previše u odnosu na ono što smo svi očekivali. Usput ćete praviti pometnju, krasti podatke sa servera i koješta, ali je regrutacija u prvoj polovini igre gotovo sve što će vam biti bitno. Priča jeste tanka i treba joj podosta vremena dok se zaleti ka prvoj građanskoj revoluciji, ali vas igra barem ne zatrpava sporednim glupostima (kojih, normalno, ima na izvoz) i ne zaključava vam pristup lokacijama zbog nižeg nivoa ili takvih gluposti. Legion je čisto akciono-šunjačka igra, a jedini sistem unapređivanja jeste otključavanje gedžeta čipovima, zbog kojih je potrebno podosta skrenuti sa puta da biste ih pronašli.

Virtuelni London je prezabavan za istraživanje, iako će vam biti potrebno solidno vremena da naučite da vozite „pogrešnom stranom ulice”. Svaka četvrt je vizuelno jako upečatljiva i uz autentičnu londonsku arhitekturu osećaćete se kao da ste otišli na ekskurziju. Da, naravno da često pada kiša. Vožnja je konačno dobra i sva vozila lepo reaguju na komande, a možete uključiti i autodrive i zavaliti se uz radio. Muzički je igra veoma fino potkovana sa, logično, dominantno britanskom scenom u soundtracku. Fatboy Slim, Pendulum, The Chemical Brothers, Jamiroquai, Gorillaz... Vidno je da je Ubisoft svojski odrešio kesu za muziku ovog puta. Tu je i neizbežna stanica Classic FM za sofisticirano gaženje i bežanje od „bobija”.

Kada već pominjemo momke u plavom sa čudnim šeširima, primetno je da je AI dotičnih vrlo nekonzistentan. Nekada se može desiti da vam wanted nivo skoči za lagano čukanje na raskrsnici, dok odmah potom možete napraviti lančani sudar i pokositi motociklistu i nikom ništa. Da li je to Ubi potajno usvojio poznatu pasivnu agresivnost koju Britanci imaju u saobraćaju prema svemu što ima manje od četiri točka? Elem, AI je baš veliki problem igre i na normal nivou težine ne predstavlja naročit izazov, čak i ako vam stealth ne ide od ruke. Kako vam igra daje dosta slobode prilikom pristupa misijama, AI jednostavno to ne može da isprati.

Kako je, ipak, Ubisoft u pitanju, tokom pokretanja igre pitali smo se kada će iskočiti naplaćivanje svakakvih kerefeka. Tačno kao sat, reklama za plaćeni sadržaj je izmilela nakon pauziranja igre tokom jedne misije, kada nam je ponuđeno da kupimo „iconic” kostim Ejdena Pirsa, protagoniste prve igre. Vrlo brzo dobijate pristup čitavoj prodavnici, gde se mogu pazariti razne krpice, ali i operativci, otključati skrivene stvari na mapi i čak i regularna valuta igre - ETO. Premium valuta prodavaće se po ceni od jednog evra za 100 WD kredita, a većina predmeta je koštala oko 1000. Sve to ozbiljno miriše na kopiranje modela koji ima GTA 5. Da naglasimo, ovo je pored season pass, za koji treba izdvojiti dodatnih 40 evrića.

Dok je u nekim sferama Watch Dogs: Legion premašio sve prethodne igre iz serijala, poneka stvar i dalje škripi. Do sada je najzabavniji sandbox iz ovog serijala, sa interesantnom pričom kada je ima i hrpom mogućnosti da igrate na svoj način. Kvalitativno, ovo je na nivou Watch Dogs 2, pa u skladu s time i ovakva ocena.

Potrebno: Intel Core i5-4460 / AMD Ryzen 5 1400, 8 GB RAM, GeForce GTX 970

Poželjno: Intel i7-4790 / AMD Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, GeForce GTX 1660 Super

Ova igra je: treći deo serijala hakerskih akcionih avantura u otvorenom svetu

Platforma: PC, PS4, Xbox One, Xbox Series S/X, PS5

Veličina: 45 GB

Studio: Ubisoft Toronto

Izdavač: Ubisoft

Adresa: i.sk.rs/357741

PEGI: 18

80

Naš video: i.sk.rs/357742


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama