TEST PLAY
Crash Bandicoot 4: It’s About Time
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Mnogi su otišli toliko daleko da su It’s About Time proglasili najboljim poglavljem čuvenog serijala Crash. Da li zbog nostalgije ili zbog činjenice da pune 22 godine čekamo nastavak, tek Crash Bandicoot 4 je najbolja platformska igra koju smo imali prilike da igramo u poslednje vreme. To možemo da tvrdimo sa sigurnošću.

Crash Bandicoot 4 može da se igra u klasičnom režimu, sa ograničenim brojem života, i u modernom, sa checkpointima

It’s About Time nastavlja se na događaje iz igre Crash Bandicoot: Warped. Uz pomoć Uka Uke koji otvara dimenzionalnu kapiju, doktori Neo Cortex i N. Tropy uspevaju da se oslobode iz ozloglašenog zatvora. Nisu još ni osetili ukus slobode, a plan o porobljavanju multiverzuma već je skovan. Naravno da je na Crashu i Cocou da spasu „vremensku liniju” i brojne svetove, a to čine tako što putuju kroz dimenzije vremena i prostora, koristeći Kvantne Maske. One našim junacima daju specifične moći, na primer, da prebacuju predmete iz dimenzije u dimenziju ili da, koristeći moć crne materije, ubrizgaju steroide „tornado spinovanju” i učine ga toliko moćnim da kratko vreme mogu i da lete.

Nivoe možete da igrate vodeći Crasha ili Coco, ali na raspolaganju su još tri lika uz čiju pomoć ćete biti u prilici da odmotavanje akcije posmatrate iz drugog ugla. Tu je Crashova bivša devojka iz alternativne dimenzije - Tawna, koja uz klasičan dijapazon poteza uz sebe uvek ima kuku na konopcu uz čiju pomoć može da dohvati udaljene predmete, ali i da se prebaci na platforme do kojih u redovnim situacijama ne bi bila u mogućnosti da stigne. Bićete u prilici čak da upravljate i Neo Cortexom i Dingodileom, kog pamtimo kao doktorovog saveznika. Nažalost, akcija sa dodatnim likovima ograničena je isključivo na pojedine nivoe, nakon kojih obavezno sledi klasičan nivo koji ponovo morate da pređete. Korišćenje maski ograničeno je na unapred označene oblasti u nivoima i njihovu moć ne možete da „pozivate” po volji. Međutim, to uopšte nije toliko strašno, pošto su autori obavili fantastičan posao kada je dizajn nivoa u pitanju.

Ekran se skroluje gotovo u svim pravcima, a nije nikakvo čudo što se dešava i česta promena perspektive, to jest, položaja kamere. Svaki svet dolazi sa brigadama unikatnih neprijatelja i okolišem koji kao da su izašli iz crtanog-filma. Igra zaista izgleda fantastično, zategnuta po celoj površini i ispeglana do maksimuma. Borbe sa šefovima oblasti posebne su poslastice, a nivoi nude toliko razloga da ih ponovo pređete da ćete iznova i iznova pokušavati da otkrijete sve njihove tajne i pokupite sve dostupne Wumpa voćkice. Kao nagradu, dobićete pristup različitim skinovima koji ponekad u potpunosti transformišu izgled glavnih likova.

Crash Bandicoot 4 može da se igra na dva načina. Klasični podrazumeva ograničen broj života, dok moderni funkcioniše po principu checkpointa. Kod njega je „caka” u tome što je na raspolaganju ograničen broj pokušaja za prelazak oblasti, koji ako premašite, ostaćete bez masne nagrade u vidu kristala (ne i mogućnosti da nastavite dalje). Manje kristala znači smanjenu šansu da se dokopate dodatnih skinova. Inače, igra zna da bude bogovski teška, u nekim slučajevima i zbog nekonzistentnog upravljačkog sistema. Kretanje i izvođenje skokova pod navalom adrenalina je nedovoljno precizno, dok smo kod obračuna sa šefovima oblasti iskusili svojevrsni lag i zakasnele reakcije vođenih likova na ekranu.

Igre iz Crash serijala nikad se nisu izdvajale po bogzna kakvoj priči, niti načinu po kom je njeno odmotavanje predstavljeno igračima. Tako je i ovog puta, pa ćete ređe nego što želite biti u prilici da uživate u filmskim sekvencama. Na neki način, igri je to sačuvalo retro šmek, ali ponekad su međuscene toliko smešne da je prava šteta što ih nema više.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time jeste najbolja igra iz Crash serijala, ali stigla je prekasno. Bar sa pet godina zakašnjenja i samo mesec dana pred predstavljanje igračkih konzola nove generacije. Ko zna koji su razlozi za ovoliki delay, ali franšizu je odavno trebalo restartovati i to je sada i više nego očigledno.

Potrebno: PlayStation 4 / Xbox One

Ova igra je: nastavak igre Crash Bandicoot: Warped iz 1998. godine

Platforma: PlayStation 4, Xbox One

Veličina: 45,32 GB

Studio: Toys for Bob

Izdavač: Activision

Adresa: www.crashbandicoot.com/crash4

Pegi: 12

85

Naš video: i.sk.rs/357720


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama