TEST PLAY
Hades
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2020.

Višegodišnja ljubavna priča između igračke zajednice i tvoraca vrhunskih igara iz studija Supegiant Games nastavlja se njihovim novim trijumfom, roguelite akcionim RPG-om Hades. Zaista, sa gotovo metronomskom preciznošću, ovaj tim iz San Franciska na svake tri godine počasti igrače malim draguljem igračkog dizajna. To je prvo bio Bastion (SK 9/2011), zatim Transistor (SK 7/2014), onda Pyre (SK 9/2017) i sada, eto, Hades. Grafika je još jednom veličanstvena kombinacija ručno crtanih elemenata koji su u savršenoj stilskoj harmoniji - funkcionalno sitnog i prepoznatljivog tokom akcije i kitnjaso detaljnih likova tokom narativnih segmenata igre. Zvuk i muzika ponovo predstavljaju industrijski sistem za dostavu ekstremne količine atmosfere direktno u korteks igrača, a iz glasova glumaca tokom dijaloga se bez greške čuje kako se neviđeno zabavljaju sa tekstom koji tumače. Na kraju, igračka mehanika je nešto sa čime nema šale. Borba je dinamična i zarazna, a sistem za razvoj i meta-napredak lika između akcionih segmenata nije kočnica koja prekida prirodan tok igre kao u brojnim roguelite naslovima, već pokretač želje za daljim igranjem koji ostavlja utisak organskog dela celine i prosto mora da bude tu i takav.

Majstori iz studija Supergiant Games još jednom su pogodili pravo u centar i stvorili jednu od najzabavnijih igara godine

Supergiantovi naslovi poznati su po specifičnim pričama i još karakterističnijem načinu njihovog izlaganja. Ova igra je, tako, smeštena u prepoznatljivi milje grčke mitologije. Protagonista igre i naš alter ego je Zagreus, princ podzemlja, sin naslovnog Hada, koji je rešio da uradi nešto nemoguće - da napusti domen svog oca i domogne se Olimpa. To može da se uradi na jedan jedini način - borbom kroz lavirint podzemnog sveta prepunog opasnih stvorenja.

Borba u igri istovremeno je jednostavna i veličanstvena. Koristimo kombinaciju klasičnog izometrijskog kretanja, dodgeovanja i tri vrste napada. To možda zvuči kao ništa posebno, ali je u praksi gotovo idealno, jer obezbeđuje zabavnu raznolikost sa dovoljno prostora da veština dođe do izražaja, nakon što uz igru provedete izvesno vreme. Dok napredujete kroz Tartaros, sa svakom očišćenom sobom imate priliku da izaberete neki perk koji će na neki način pojačati Zagreusove borbene sposobnosti ili predmet koji će potpuno izmeniti njegov borbeni stil (tip oružja koji koristite menja vrstu napada).

Ipak, kada neumitno ostanete bez zdravlja, to nije kraj, već ćete se ponovo naći u Hadovoj kući, gde interakcijom sa prisutnim likovima priču neprestano pomerate unapred. Ovde imate priliku i da trajno unapredite Zagreusove sposobnosti, koristeći energiju i ključeve koje ste stekli tokom borbi, da biste se, zatim, upustili u još jedan pokušaj napuštanja očevog carstva smrti. Taj ciklus smenjivanja akcije i pripovedanja funkcioniše tako prirodno da čovek prosto mora da bude impresioniran umešnošću nadahnutih autora. Da stvar bude još bolja, čak i kada prvi put uspete da prebrodite sve izazove i sve protivnike koje igra baca pred vas porazite u furioznoj borbi praćenoj brutalno dobrom muzikom, to i dalje nije kraj. Igru je potrebno preći čak devet puta da biste ispratili sve niti priče utkane u ovu predivnu tapiseriju.

U igračkoj industriji se na gotovo dnevnom nivou potvrđuje citat iz Nolanovog „Dark Knighta” da ili umreš kao heroj ili živiš dovoljno dugo da postaneš negativac. Supergiant Games jedan je od retkih živih heroja, dokaz da dobar studio može da opstane godinama, stvarajući kvalitetne naslove. Bez pokušaja da se zgrnu pare na brzaka, bez štancovanja nastavaka na godišnjem nivou, bez povećavanja broja zaposlenih kako bi se hranila pohlepa, bez nehumanog cruncha.

Tri godine. Potrebno je tri godine da dvadesetak talentovanih ljudi napravi dobru igru. Više od pola tog vremena Hades je proveo u Early Accessu. Tokom tog perioda, razvojni tim je slušao igračku zajednicu i strpljivo polirao ovaj dijamant do blistavog sjaja, a koji je sada pred nama. Skromni autori Hadesa stavili su na svoje delo cenu od dvadeset jednog evra, a pošto se radi o jednom od najboljih ovogodišnjih naslova koji jednostavno ne smete da propustite, ta ponuda je pakleno dobra.

Potrebno: dvojezgarni procesor na 2,4 GHz, 4 GB RAM, DirectX 10 grafička kartica, 1 GB VRAM, Windows 7 SP1

Poželjno: dvojezgarni procesor na 3,0 GHz, 8 GB RAM, DirectX 10 grafička kartica, 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: roguelite akcioni RPG u okruženju iščašene grčke mitologije

Platforma: Windows, macOS, Switch

Veličina: 15 GB

Studio: Supergiant Games

Izdavač: Supergiant Games

Adresa: i.sk.rs/357733

PEGI: 12

91


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama