TEST PLAY
Frostpunk : The Last Autumn
Miodrag KUZMANOVIĆ 
1. februar 2020.

Dok jesen u vama tuguje i dok sanjate čemprese, setite se da može i gore. Može da dođe zima koju morate da preživite u gradu koji je zagađeniji od Norilska ili Kalkute, slušajući klovnove koji vas ubeđuju da je sve u redu.

The Last Autumn je DLC kampanja koja obrađuje poslednju jesen pre permanentne zime

Nesrećnim Englezima u viktorijanskoj steampunk apokalipsi kudikamo je gore – njihov svet je zahvatilo globalno zahlađenje koje je planetu pretvorilo u opšti ekvivalent Severnog pola. Epopeju o preživljavanju iskusili smo u osnovnoj igri, a sada nas čeka prolog koji je za klasu kvalitetniji i uzbudljiviji od golog Frostpunka.

The Last Autumn je DLC kampanja koja obrađuje poslednju jesen pre permanentne zime, jesen u kojoj su industrijske ekspedicije izgradile masivne parne generatore u pustopoljinama, koji će sa prvim snegovima dočekati izbeglice i omogućiti im da prežive. Na početku sve deluje mnogo lakše, jer ne morate da se borite sa hladnoćom (napolju je +10), ali stepen izazova postaje bolno evidentan kad doživite prvo otpuštanje zbog probijanja rokova.

Naime, generator ćete graditi u fazama, organizujući radničko naselje i logističku podršku koja postaje sve komplikovanija kako posao napreduje. Svaka faza ima vremenski rok za završetak radova, a pošto vi niste matori Mrkah koji lakonski sve rešava pre rokah, saplitaćete se o ovaj limit dok vam resursna mehanika ne postane druga priroda. U odnosu na osnovnu igru, ekspanzija donosi potpuno nove objekte, nove zakone, tehnologije i gejmplej mehaniku, od kojih će vam, pored rokova, najviše muke zadavati štrajkovi i stalni zahtevi radnika za boljim uslovima života i rada.

Industrijska revolucija bila je tradicionalni poligon za gradualnu borbu za sindikalna i radnička prava, a ovde vas to natezanje čeka u kompresovanoj formi. Ako šljakeri nisu zadovoljni, rad u objektu će da stane dok pregovorima ne rešite situaciju. Odsustvo bezbednosti na radu predstavlja primarni razlog za nezadovoljstvo i štrajk, pogotovo kad položite temelje strukture generatora, pa krenu grubi radovi pod zemljom, urušavanja, otrovni gasovi i drugi hazardi. Bezbednost na radnom mestu možete da unapređujete ediktima, poput obavezne inspekcije mašinerije nakon rada (što podiže nezadovoljstvo, jer traži dodatni radni čas), podizanjem objekata koji rešavaju neki pojedinačni problem (recimo, ventilacioni sistem koji prosto proždire zalihe uglja) ili podizanjem privremenih struktura (skele) koje traju 24 sata i zahtevaju dodatne resurse. Radnike u štrajku možete da odobrovoljite i donošenjem nekog edikta koji im ide u korist ili poboljšava kvalitet života – skraćivanje radnog vremena, pojačani obroci, legalizovana prostitucija i drugi faktori mogu da snize stepen nezadovoljstva i povećaju radnu motivaciju, snižavajući rizik od štrajka.

Dok balansirate između dobre volje zaposlenih i ograničenih resursa koji su vam na raspolaganju, sat za kompletiranje određene faze radova sve vreme otkucava. Probleme ne možete da odlažete pod tepih, jer će svaki nerešeni promoliti glavu u najnezgodnijoj situaciji i višestruko vam otežati posao. Ako, recimo, zanemarite zdravstvenu zaštitu i gradnju stambenih objekata, pa zbog naglog povećanja obima posla uvezete masu dodatnih radnika iz Engleske (jesen je, brodovi još idu...), doći ćete u situaciju da ćete imati armiju beskućnika koji će se porazboljevati zbog nekoliko noći na otvorenom i koje nećete imati gde da lečite, jer imate jednu ambulantu sa pet ležaja. Zaguljenost izazova je totalna, jer su svi logistički i personalni faktori uvezani kao creva, a jedan nerešeni problem uvek ima kaskadne posledice na kompletnu situaciju.

The Last Autumn je deo season passa za Frostpunk koji košta 25 evra, mada može da se kupi posebno za 17 evra. Meni je znatno bolji od osnovne igre, a verovatno će biti i vama.

Potrebno: Intel Core 2 Duo / ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon R7 370

Poželjno: Intel Core 2 Quad / ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce 970 / Radeon RX 580

Ova igra je: hard-core ekspanzija za viktorijansku, steampunk postapokaliptičnu upravljačku simulaciju

Platforma: PC (Windows)

Veličina: 8,5 GB

Studio: 11 bit studios

Izdavač: 11 bit studios

Adresa: www.frostpunkgame.com

PEGI: 16

84

Naš video:
i.sk.rs/357354


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama