TEST DRIVE<>
122018<><>

Smanos K1 Smarthome DIY kit

Elegancijom na provalnike

Na test smo dobili još jedan sistem koji svrstavamo u kategoriju kućne varijante za nadzor i detekciju provale. Ovaj put nema prefiksa „video”, jer u ovom kitu nema kamere, što ne znači da se ne može dodati. Ceo sistem čini nekoliko senzora, kao i centralna jedinica, a sudeći po prethodnim kompletima ovog proizvođača, sa velikim interesovanjem smo pristupili unboxingu.

Prvo što vidimo po otvaranju kutije su četiri uređaja oblika hokejaškog paka, bele boje, sa aluminijumskim prstenom koji sistemu daje određeni premium look. Srce sistema čini K1 Smart Hub, jedini od svih uređaja u kompletu koji se napaja preko strujnog adaptera, mada je i u njemu litijum-jonska baterija koja je dovoljna za nekoliko sati rada, u slučaju nestanka električne energije. Hab može da se postavi na neku policu, ali i na zid. Sa zadnje strane je providni plastični nosač u obliku ploče, preko koga se hab pričvršćuje, ali i koji svetli preko LED sa zadnje strane haba. Na taj način imamo vizuelna obaveštenja, a to sve deluje veoma efektno. Iza su još ’RF’ i ’Wi-Fi’ tasteri, kao i prekidač za uključivanje samog uređaja. Tu su još i zvučnik, pomenuta LED, plastična igla za pinhole tastere i tamper prekidač. Ovaj poslednji služi da nas sistem obavesti ako neko pokuša da demontira neku od jedinica u sistemu. Hab se na lokalnu mrežu povezuje putem frekventnog opsega na 2,4 gigaherca, a za sigurnost su zadužene WEP/WPA/WPA2 enkripcije. Sa ostalim uređajima u sistemu hab komunicira dvosmernom bežičnom vezom na 868 megaherca, koja je slobodna za upotrebu u Evropi. O ovom opsegu će biti reči u nekom od narednih brojeva kada budemo detaljnije pisali o LoRa (long range) protokolu. Preko ovog vida komunikacije hab može da komunicira sa senzorima udaljenim i do 80 metara (na otvorenom). U okviru Smanos K1 sistema hab ima zaduženje da prikuplja informacije od ostalih jedinica i da šalje obaveštenja u vidu push obaveštenja i elektronske pošte.

K1 sistem se u slučaju pokretanja alarma oglašava preko sirene sa oznakom SS-20. Sirena je iste veličine kao i hab, sa istim sistemom postavljanja preko providnog nosača. I ovaj nosač ima istu ulogu da svetli preko LED koja je sa zadnje strane sirene. Sirena se napaja isključivo baterijama i to četiri tipa CR123A koje se dobijaju, a pomenućemo još i tamper prekidač. Inače, Smanos navodi da ove baterije mogu da traju i preko dve godine. Sirena, dakle, nema nikakve žice za povezivanje, a sa habom komunicira na pomenutih 868 megaherca. Sama sirena je prilično bučna, 104 decibela, a otvori za zvuk su sa prednje strane. Kada kažemo da je bučna, mislimo na zatvoren prostor; za veće prostore Smanos i inače predlaže više ovih sirena.

U kompletu je i MD-20, senzor pokreta, istih dimenzija i oblika kao i sirena i hab, i sa istim sistemom postavljanja. Providni nosač takođe ima ulogu prenošenja LED svetla, a na pozadini je i minijaturna libela za ispravno horizontalno postavljanje. Senzor ima domet od osam metara i pokriva ugao od 90 stepeni. Sa zadnje strane su pomenuta LED, tamper prekidač i dve CR123A baterije. Autonomija senzora je takođe dve godine. Ono što je kod ovog senzora pokreta zanimljivo je da je pet-friendly, što će reći da će praviti razliku prilikom detektovanja kućnih ljubimaca (lakših od oko 25 kilograma) i ljudi. Ukoliko će se senzor postavljati u ugao, tu je poseban nosač za to.

Za upravljanje ovim sistemom koristi se KP-20 tastatura sa četiri tastera. Tastatura je istog oblika, istih dimenzija kao i prethodno opisani uređaji, sa istim plastičnim nosačem i sa LED iza. Za sva četiri uređaja važi da će LED treptati crveno kada se isti odvoje od nosača. Tastatura za napajanje koristi dve CR123A baterije sa istom autonomijom. Tasteri nemaju nikakve oznake na sebi te je stoga vrlo teško provaliti unetu šifru. Osim tastera, aluminijumski prsten se takođe koristi tako što se zakreće u obe strane po potrebi. Na sredini između tastera su još tri dodatne LED. Svi pomenuti uređaji se mogu i zalepiti obostrano lepljivom trakom koja se, pored šrafova i tiplova takođe dobija u kompletu.

Na kraju, tu su još i dva senzora za vrata/prozor koji su dizajnom drugačiji od onih istog proizvođača iz X300 sistema o kojem smo već pisali (SK 1/2018). Svaki od ovih senzora se sastoji iz dva dela, radi na po jednu CR123A bateriju, a autonomija im je do tri godine. Montiraju se šrafovima ili obostrano lepljivom trakom. Sa prednje strane je jedva primetna LED.

K1 sistem se može dopuniti dodatnim senzorima koji već čine ovaj sistem, ali u drugim uređajima ovog proizvođača, poput kamere (SK 2/2018) i pametnog zvona sa kamerom (SK 7/2018) o kojima smo već pisali. Može se dodati senzor za detekciju vode WI-20 i RFID čitač tagova RD-20. RFID tagovi rade na 125 kiloherca i dolaze u više boja. Sistem inače dozvoljava bežično povezivanje do 50 podržanih uređaja na jedan hab. U svojoj maksimalnoj varijanti, K1 sistem može da predstavlja sasvim pristojan sistem za nadzor i video-nadzor, ali i svaki drugi nadzor. Pored Smanosovih dodataka, podržani su i Nest Thermostat i Amazon Alexa.

Za upravljanje sistemom potrebno je preuzeti Smanos Home aplikaciju, a o njoj smo već pisali kada smo govorili o zvonu i kameri. Prilikom dodavanja K1 u aplikaciju imali smo da biramo između pomenutog zvona, UFO kamere, K1 ili K2 sistema. Za dodavanje K1 je potrebno ispratiti korake prema uputstvu. Nakon dodavanja haba u lokalnu mrežu, redom dodajemo ostale uređaje. U okviru aplikacije za K1 imamo opciju nadgledanja svih dodatih senzora i opcije za svaki ponaosob. Hab će po potrebi slati obaveštenja ukoliko dođe do pokretanja alarma.

U vremenu u kojem živimo svedoci smo velikog broja provala, koje, nažalost, u velikoj meri prolaze bez sankcionisanja. Sistem za kućni nadzor poput ovog svakako neće sprečiti eventualnog provalnika, ali isto tako ima i svoje prednosti u smislu blagovremene dojave i uzbunjivanja. Mi svakako preporučujemo određeni stepen zaštite, a ovaj Smanos može biti odličan izbor. Elegantnog dizajna, modularan, autonoman i na kraju funkcionalan, uklopiće se u svaki ambijent. S obzirom na to da je pomenuti frekventni opseg slobodan i da postoji dosta „jamming” uređaja, to ostaje kao mali upitnik.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GeForce RTX 2070 Gaming OC White 8G
Prestigio 17.3” PC All-in-One
Deep Cool Fan Hub
Deep Cool N80 RGB
Deep Cool Matrexx 55
HyperX Savage Exo
Acer Predator Helios 300 (PH317-52-74XN), Legion Y530 (Y530-15ICH), Asus TUF Gaming FX505G
EISSound KBSound iSelect 5”
Samsung QE55Q7FNAT QLED
Nikon Z7
Tenda AC15 AC1900
Vip Čuvarkuća (Neo iHome Kit)
Smanos K1 Smarthome DIY kit
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
RF 868 MHz, WiFi 2,4 GHz, Smanos Home app
Sadržaj:
hab, detektor pokreta, tastatura, sirena, senzor za prozor/vrata
Proizvođač:
Smanos
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera