TEST DRIVE<>
122018<><>

Deep Cool Matrexx 55

Povoljna staklarija

Proizvodi kompanije Deep Cool veoma su intrigantni. Većina spada u „galanteriju” koja pokušava da pridobije potencijalnog kupca niskom cenom. Sa druge strane, ova kompanija ponekada izbaci veoma kvalitetne, ekstravagantne i skupe proizvode. Kućište nesrećnog imena Matrexx 55 čini se treba da pomiri ova dva ekstrema, nudeći kupcu delić elegancije i pristojan kvalitet izrade, po niskoj ceni.

Proizvođač tvrdi da bočne „škrge” obezbeđuju dovoljno vazduha za dobro hlađenje ali, iako su veće od proseka, ovaj model, kao i većina modernih kućišta, nije dizajniran sa hlađenjem na umu, već jednostavnom krilaticom: „staklo = estetika”. Panel sa konektorima se nalazi na vrhu prednje maske i sadrži jedan USB 3.0 i dva porta izvedena po starijem 2.0 standardu, kao i audio-konektore. Nije nam jasno zašto proizvođači stavljaju samo jedan USB 3.0 port na kućišta, jer konektor na ploči obezbeđuje vezu za dva... Valjda je tako jeftinije. Pored tastera za uključivanje i restart, nalazi se i taster za kontrolu osvetljenja ugrađene RGB LED trake koja može da se kontroliše i sa ploče. Lim je tanak, ali, opet u skladu sa trendovima, dobro obrađen i strateški ispresavijan i zanitovan kako kućište ne bi držala samo dobra volja.

Unutrašnji prostor je velika neopstruisana „rupa”, dakle ovde izostaje megapopularni podeljeni prostor sa „podrumom” za napajanje i hard-diskove. I pored ovoga, proizvođač je ostavio dovoljno prostora za sakrivanje kablova. Interesantno je prisustvo otvora za ugradnju uređaja formata 5,25 inča, iako je prednja maska komadina stakla. U pitanju je najnormalnija praksa proizvođača kućišta da koriste istu osnovu za više modela. Ukoliko ste uporni, možete da ugradite optički uređaj koji će imati „bezbednosnu” karakteristiku da zahteva skidanje maske kako bi se koristio). Alternativno može da se ugradi neki informacioni LCD panel koji će biti vidljiv kroz prednje staklo ili rezervoar odgovarajućeg formata. Otvoren prostor omogućava podršku za E-ATX format, iako se radi o kućištu skromnih dimenzija. Otvorena unutrašnjost daje prostor od 370 milimetara za grafičke karte, odnosno 168 milimetara za procesorske hladnjake. U pakovanju se dobija i plastični držač za grafičke karte koji se postavlja na kavez za uređaje za skladištenje podataka.

Kavez je jedina stvar koja opstruiše neopstruisani unutrašnji prostor. Sadrži dve „šrafles” fioke u koje mogu da se smeste uređaji formata 3,5 i 2,5 inča. Još dva uređaja formata 2,5 inča postavljaju se na nosač matične ploče.

Deep Cool Matrexx 55 nema ugrađene ventilatore, ali njegova niska cena kompenzuje ovaj nedostatak. Ako volite sami da birate tip i broj ventilatora, ovo je čak i plus. Sa druge strane, prostora za ugradnju ima sasvim dovoljno. Iza prednje stranice mogu da se montiraju tri ventilatora prečnika 120 milimetara, na zadnjoj za još jedan istog prečnika, a ispod gornje je prostor za dva, prečnika 120 ili 140 milimetara. Nažalost, ventilatori na prednjoj strani blokiraju deo otvora za uvlačenje vazduha čime se dodatno smanjuje potencijal za hlađenje.

Pomenuti otvor za uređaje formata 5,25 inča dodatno odvaja prednje i gornje otvore pa u ovako malo kućište mogu da se smeste jedan 360 radijator na prednjoj i jedan 240 ispod gornje stranice, sa sve fitinzima i cevima između njih. Radijatori ipak ne smeju da budu deblji od 30 milimetara. Kako je protok vazduha ograničen, ovu „mogućnost” treba posmatrati sa čisto estetske strane. To ili Dremel u ruke.

Deep Cool Matrexx 55 na našem tržištu košta manje od pedeset evra. Iako nije najkvalitetnije i svakako ima nedostataka, za ovaj novac dobijate verovatno najjeftinije kućište sa kaljenim staklo, a da se razumemo, to i jeste motiv za kupovinu ovog i sličnih modela. Solidan prostor za igranje sa konfiguracijom takođe nije na odmet.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GeForce RTX 2070 Gaming OC White 8G
Prestigio 17.3” PC All-in-One
Deep Cool Fan Hub
Deep Cool N80 RGB
Deep Cool Matrexx 55
Šta mislite o ovom tekstu?
HyperX Savage Exo
Acer Predator Helios 300 (PH317-52-74XN), Legion Y530 (Y530-15ICH), Asus TUF Gaming FX505G
EISSound KBSound iSelect 5”
Samsung QE55Q7FNAT QLED
Nikon Z7
Tenda AC15 AC1900
Vip Čuvarkuća (Neo iHome Kit)
Smanos K1 Smarthome DIY kit

Dimenzije:
440 × 480 × 210 mm
Prostor za HDD/SSD:
1 × 5,25”, 2 × 3,5"/2,5”, 2 × 2,5”
Ventilatori:
6 × 120 mm ili 4 × 120 mm + 2 × 140 mm)
Ostalo:
podržava Mini-ITX, Micro ATX, ATX i E-ATX standard, prednja i bočna strana od kaljenog stakla, filter za prašinu na gornjoj strani i ispod napajanja, LED RGB traka sa tasterom za promenu modova i uključivanje, 1 × 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori za slušalice i mikrofon
Proizvođač:
Deep Cool
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera