TEST DRIVE<>
122018<><>

Vip Čuvarkuća (Neo iHome Kit)

Zaokruženo sigurno

Kod domaćeg mobilnog provajdera Vip Mobile već neko vreme u ponudi stoje paketi pod nazivom Čuvarkuća. Ovi paketi, pored same usluge kućnog interneta, gde protok zavisi od paketa, dolaze i uz sistem za kućni nadzor. Sa ovakvim sistemima smo se do sada često sretali kod drugih proizvođača, i red je da vidimo šta Vip nudi.

Iza ovog kompleta stoji firma Neo iz Šenžena, a paket se sastoji iz osam delova. Tu je senzor za vrata/prozor, te detektori dima i pokreta. Zatim, tu su IP kamera, pametna utičnica, alarm i gateway uređaj koji je i NVR (network video-rekorder). Uz sve ovo dolaze i pripadajući strujni adapteri, baterije, LAN kabl i uputstvo.

Prvo što ćemo napomenuti jeste da ceo sistem u mnogome podseća na Fibaro Starter kit (SK 12/2017). Senzor pokreta iz ovog kita je isti kao kod Fibaroa, u obliku lopte. Za napajanje koristi jednu CR123A bateriju. Do same baterije je i taster za uparivanje. Domet detekcije ovog senzora je sedam metara, a ugao vidljivosti je 110 stepeni, uz detekciju pokreta u dnevnim i u noćnim uslovima. Kroz „prozor” za PIR senzor sija i dioda u više boja. S obzirom na prečnik od samo 48 milimetara može se postaviti bilo gde, ali do 45 metara od NVR-a, jer je toliki domet ugrađene antene.

Senzor dima radi na dve CR14250 baterije. Može se montirati na plafon, ali može i stajati na polici. Za komunikaciju koristi opseg na 868 megaherca, a osim što detektuje dim, ugrađena sirena od 90 decibela će se oglasiti ako temperatura u okruženju pređe 50 stepeni Celzijusa, čak i ako dima nema uopšte. Na senzoru još primećujemo taster za povezivanje i LED.

Od senzora tu je još samo senzor za vrata/prozor. Takođe koristi jednu CR14250 bateriju, a funkcioniše potpuno isto kao i slični senzori drugih proizvođača uz pomoć magneta i dry reed cevi. Svi ovi senzori za komunikaciju koriste frekventni opseg na 868 megaherca i od izvora signala mogu da budu udaljeni do 45 metara. Uz baterije, autonomija im je do jedne godine pri čestoj upotrebi.

Za uzbunjivanje sistem koristi prilično dosadnu sirenu. Ova sirena ima oblik senzora za dim, radi na dve CR123A baterije i osim statusne LED ima još samo taster za povezivanje.

Od nesenzorskih uređaja, tu je i pametna prolazna utičnica koja je takođe identična onoj iz pomenutog Fibaro sistema. Govorimo o veoma minimalnom rešenju za jedan takav uređaj. Utičnica na sebi ima samo dugme za uparivanje koje je ujedno i statusna LED.

Za brzo reagovanje unutar sistema tu je maleni daljinac u obliku priveska za ključeve. Daljinac ima samo tri tastera koji, osim oznaka, imaju i fizička ispupčenja drugačija za svaki taster. Preko daljinca se može uključiti i isključiti alarmni sistem, a tu je i ’SOS’ taster. Daljinac radi na jednu „žeton” bateriju.

Najzanimljivija je možda IP kamera u formi PTZ sa kakvim smo se već sretali više puta. Kamera se na lokalnu mrežu može povezati bežično, a tu je i LAN port. Sa zadnje strane, pored LAN porta, imamo i 3,5-milimetarski audio-konektor, priključak strujnog adaptera koji se dobija u pakovanju, slot mikro SD kartice i 4-pinski I/O port za povezivanje alarmnih uređaja. Kamera podržava dvosmerni zvuk i može se koristiti i za potrebe slanja glasovnih poruka preko mobilnog uređaja. Sama kamera ima senzor od jednog megapiksela sa IR cut sistemom, gde su IR diode poređane oko sočiva. Snima u rezoluciji 720p. Kamera pomera glavu za 120 stepeni po vertikalnoj osi (tilt), a po horizontalnoj do 350 stepeni (pan). Uz kameru se dobija i nosač za montažu.

Ceo sistem počiva na kontroleru veličine klasičnog set-top boxa. Sa gornje strane kontrolera su LED koje govore o statusu sistema. Pozadi su USB 2.0 port, priključak strujnog adaptera, LAN i HDMI port, te dugme za reset. Kućište kontrolera se otvara i krije mesto za dvoipoinčni SATA HDD ili SSD koji možete da dokupite.

Za početno konfigurisanje potrebno je da kontroler povežemo sa ruterom LAN kablom. Nakon toga kontroleru možemo da pristupimo preko IP adrese njegovom My Host serveru i da izvršimo osnovna podešavanja. Naravno, mnogo elegantnije je preuzeti aplikaciju Čuvarkuća i pratiti uputstva, gde redom prvo dodajemo kontroler, pa u okviru njega dobijene senzore i uređaje. Inače, pored senzora dobijenih u kompletu, mogu se dokupiti i pojedinačno i na taj način moguće je prilično kvalitetno pokrivanje većeg prostora.

Aplikacija čuvarkuća na osnovnom ekranu ima tri osnovne opcije, za uključivanje i isključivanje alarma i pristup samom kontroleru. Tu imamo tabove gde pod Devices dodajemo i konfigurišemo senzore/uređaje. Cameras je deo rezervisan za video-nadzor gde imamo ekran izdeljen na četiri dela za dodavanje kamera. Dodirom na svaku od kamera imamo dodatne opcije za pomeranje kamere, zakretanje snimka, slanje glasovnih poruka i slično. Pod Records možemo pristupiti HDD/SSD i pogledati snimke. Tu su još opcije Events, Device info i Settings.

Možemo reći da je ovaj sistem zaokruženija priča od nekih sličnih sistema i da prilikom našeg druženja sa njim nismo imali nekih većih problema. Snimak kamere je u rangu kamera koje smo već imali na testu. Ceo sistem funkcioniše onako kako bi trebalo, a sistem obaveštenja ume da bude malo i dosadan, što se, na sreću, može korigovati.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GeForce RTX 2070 Gaming OC White 8G
Prestigio 17.3” PC All-in-One
Deep Cool Fan Hub
Deep Cool N80 RGB
Deep Cool Matrexx 55
HyperX Savage Exo
Acer Predator Helios 300 (PH317-52-74XN), Legion Y530 (Y530-15ICH), Asus TUF Gaming FX505G
EISSound KBSound iSelect 5”
Samsung QE55Q7FNAT QLED
Nikon Z7
Tenda AC15 AC1900
Vip Čuvarkuća (Neo iHome Kit)
Šta mislite o ovom tekstu?
Smanos K1 Smarthome DIY kit

Osnovno:
alarmni sistem i video-nadzor, 868 MHz RF
Sadržaj:
NVR kontroler, senzor pokreta, senzor dima, senzor za vrata/prozor, sirena, pametna utičnica, IP kamera, daljinski upravljač
Proizvođač:
Neo
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera