TEST DRIVE<>
122018<><>

Tenda AC15 AC1900

Može i više

Na stolu za seciranje već neko vreme nismo imali neki od top modela sa natpisom „Tenda” na sebi. Grešku ispravljamo sa modelom AC15. Tenda je na ovom ruteru oznaku modela po starom običaju pomerila van fokusa i istakla oznaku AC1900 koja sugeriše zbirnu brzinu prenosa podataka ovog rutera, uz činjenicu da je u pitanju dvopojasni ruter, ruter koji radi po IEEE 802.11b/g/n/ac standardu.

Tenda se ponovo vraća modelima koji su predviđeni da stoje uspravno. Na našim stranicama ste već mogli da čitate o sličnom modelu sa oznakom AC9 (SK 7/2017). Osim uspravnog položaja, AC15 sa pomenutim modelom deli još samo oblik i dimenzije antena. Tenda je, rekosmo, ovaj model zamislila da stoji uspravno, što nije tako čest slučaj, ali možemo reći da na polici definitivno deluje drugačije. Moguć je i horizontalni položaj, jer postolje za uspravljanje dolazi odvojeno, a tu su još LAN kabl, napajanje i tehnička dokumentacija.

Prednja strana je urađena od „klobučaste” sjajne plastike, što predstavlja magnet za prašinu. Na prednjoj strani je LED niz gde imamo ’Power’, ’Internet’, tri za LAN, po jednu za oba bežična opsega, WPS, USB i SYS. Tenda je na AC15 eliminisala uska grla, pa tako na frekventnom opsegu na 2,4 gigaherca imamo brzine protoka do 600 Mbit/s, dok je na pet gigaherca to do 1300 Mbit/s. Za ovo su zadužene tri antene od po tri dBi koje se nalaze iznad uređaja. Ove antene se ne mogu menjati, a mogu se rotirati za 270 stepeni. Između antena su tasteri ’WPS’, ’Wi-Fi’ i ’’’Reset’, gde su prva dva stilizovana sa plastičnom rešetkastom površinom. Položaj ovih tastera pozdravljamo jer su lako dostupni. Poleđina rutera je sva u sitnim rupicama za hlađenje, a pri dnu je panel sa portovima. Na ovoj Tendi imamo jedan WAN i samo tri LAN porta, i svi su gigabitni. Rešenja sa samo tri LAN porta smo navikli da viđamo kod jeftinijih modela, ali ne i kod onih koji čine vrh ponude proizvođača, tako da je ovo model za male lokalne mreže. Na sredini je USB 3.0 port za priključivanje perifernih uređaja, a memorijski uređaji će ovaj port znati da cene. Na kraju, tu su još samo prekidač za uključivanje rutera i priključak strujnog adaptera.

U AC15 Tenda je spakovala Broadcomov dvojezgarni procesor sa DDR3 memorijom. CPU bi trebalo da je BCM4708A na jedan gigaherc koji je u stanju da se izbori sa pet gigabitnih portova, gde to obično jedan od njih bude WAN a ostali LAN, dakle – vidimo da je Tenda u ovom slučaju jedan izostavila. Za oba radio-primopredajnika bi trebalo da je zadužen BCM4360. Ovaj čip je sposoban za tri strima i za protoke veće od jednog gigabita. Broadcom na raspolaganju ima 256 megabajta RAM-a i 16 megabajta fleš memorije. Što se tiče snage i mogućnosti hardvera, vidimo da Tenda nije iskoristila sve.

Ruteru pristupamo preko IP adrese i dolazimo da Quick Setup Wizarda koji se pojavljuje samo prilikom prvog osnovnog podešavanja gde postavljamo SSID i lozinku. Kao i na pomenutom AC9, i ovde imamo dve zasebne mreže za oba frekventna opsega. Ovo nam govori da od smart connect funkcije u ovom ruteru nema ni traga ni glasa. Korisnički interfejs je novija verzija u kojoj dominiraju narandžasti i zeleni tonovi i po tome je, rekli bismo, prepoznatljivo. Po običaju, GUI je izdeljen u bočnu traku sa skupom opcija i centralni deo gde biramo podešavanja ili pratimo parametre. Od opcija su tu uglavnom sva koja i inače srećemo na sličnim uređajima. Izdvojićemo mogućnost isključivanja beamforming opcije, što je možda i nepotrebna opcija. Predajna snaga se može povećavati u koracima, a tu su i opcije vezane za promenu kanala i protoka. Pod opcijama za USB imamo podešavanja vezana za štampač, DLNA server i deljenje fajlova. Opcija zaista ima dosta i nema smisla sve ih ovde pominjati, ali pomenućemo jednu koju do sada nismo sretali: opciji preko koje možemo omogućiti putem Tenda App aplikacije. Napomenućemo samo da smo i bez ove opcije ruteru pristupili bez problema mobilnim uređajem.

Kada smo kod aplikacije, ona je izdeljena na Devices, gde imamo monitoring povezanih uređaja, zajedno sa protokom i opcijom uskraćivanja mreže. Pod Storage imamo pristup eventualno priključenom memorijskom uređaju. Možemo pristupiti svakom fajlu i otvoriti ga, ali ne i obrisati ga. Pod Tools imamo veliki broj opcija koje već imamo preko korisničkog interfejsa, ali pomenućemo samo Accelerate Wi-Fi, gde će aplikacija skenirati eventualne smetnje, zagušenja, protok i kvalitet signala. U uslovima u kojima smo testirali AC15 nismo imali problema ni sa jednim od ta četiri parametra.

Prilikom našeg druženja sa AC15 primetili smo da se lakše bori sa većim frekventnim opsegom nego sa manjim. Na našim testovima smo postizali zadovoljavajuće brzine, s tom razlikom da je na 2,4 gigaherca trebalo da budu i veće. Što se tiče dometa, AC15 je i tu prošao test i, na primer, prilično se bolje pokazao od Asusa RT-AC1200G+ kojeg koristi autor ovih redova. Očekivano, domet na pet gigaherca je slabiji od 2,4 gigaherca, ali sve ukupno je signal dosta jak. Tenda se za to može zahvaliti pojačivačima visoke snage, a rekosmo da se ovom snagom može upravljati, čak i preko aplikacije.

AC15 je pouzdan dvopojasni ruter, bez uskih grla, ali uskraćen za jedan port i MU-MIMO tehnologiju. Kada govorimo o protoku, Tenda je prilično odvila slavine na ovom komadu hardvera. Ostaje jedan minus u pogledu čudne odluke da na njemu budu samo tri LAN porta, iako je hardver sposoban za više. Ono što je i više nego plus je cena – u pitanju je prilično povoljan AC1900 uređaj.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GeForce RTX 2070 Gaming OC White 8G
Prestigio 17.3” PC All-in-One
Deep Cool Fan Hub
Deep Cool N80 RGB
Deep Cool Matrexx 55
HyperX Savage Exo
Acer Predator Helios 300 (PH317-52-74XN), Legion Y530 (Y530-15ICH), Asus TUF Gaming FX505G
EISSound KBSound iSelect 5”
Samsung QE55Q7FNAT QLED
Nikon Z7
Tenda AC15 AC1900
Šta mislite o ovom tekstu?
Vip Čuvarkuća (Neo iHome Kit)
Smanos K1 Smarthome DIY kit

Osnovno:
IEEE 802.11ac 5 GHz, IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Spoljašnost:
3 antene od po 3dBi, 1 × Gbit/s WAN, 3 × Gbit/sa LAN, 1 × USB 3.0, WiFi/WPS/reset/power tasteri
Funkcije:
Wireless router mode, WISP mode, Universal repeater mode, IPsec pass through, PPTP pass through, L2TP pass through, PPTP server, PPTP client, L2TP client, Samba, FTP Server, Media Server, Printer Server, Smart WiFi Schedule, Smart Power Saving, Smart LED on/off , Tenda Cloud, Tenda App
Dimenzije:
226 × 179,5 × 76,6 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera