TEST DRIVE<>
072018<><>

Smanos Smart Video Doorbell

Ne, nisam kod kuće!

Iz Smanosa smo dobili uređaj koji zaokružuje alarmni sistem i sistem za kućni video-nadzor onako kako ga Smanos vidi. Pored pomenutih sistema koji čine uređaji o kojima smo proteklih meseci već pisali, Smanos u ponudi ima i „pametno video-zvono”. Smart Video Doorbell je uređaj koji je predviđen da stoji pored ulaznih vrata, gde će eventualni gost stisnuti zvono na njemu, a nama će na mobilnom uređaju stići obaveštenje i, zahvaljujući kameri ugrađenoj na uređaju, moći ćemo da vidimo ko je u pitanju. Ovo je moguće u okviru lokalne mreže, ali i van nje.

Uz uređaj dolaze šrafovi, par žica za povezivanje sa naponskim adapterom, koji se isto tako dobija, kao i „vodootporno” kućište. Poslednje navedeno je poluprovidna plastična maska koja se naprosto postavi preko ugrađenog uređaja i dobrim delom ga prekriva, ali daleko od toga da je u pitanju neka ozbiljna zaštita. Čak i sa njom ceo deo oko sočiva kamere i deo oko tastera zvona ostaju nezaštićeni. Prema proizvođaču, zvono ima IP54 zaštitu. Uređaj dolazi sa nosačem, koji se prvi ugrađuje na zid i koji ima otvor kroz koji će se provući dve žice za napajanje. Sa zadnje strane ovog Smanosa je Tamper taster, preko koga će nam stići obaveštenje ako neko pokuša da demontira uređaj sa zida. Pored njega, tu je i taster za konfigurisanje i mesta gde ćemo vijcima pričvrstiti žice napajanja. Da napomenemo da su u pitanju toreks vijci, a pripadajući odvijač se dobija u pakovanju. Sa prednje strane uređaja se nalazi sočivo koje kameri omogućava snimanje u 1080p rezoluciji. U pitanju je širokougaono sočivo sa vidnim poljem od 170 stepeni po horizontalnoj ravni i 90 stepeni po vertikalnoj. Inače, i u ovom slučaju je za video-kompresiju upotrebljen H.264 kodek. Oko sočiva su IR LED sa automatskim IR-cut filterom. Pri dnu kruga kamere se jedva nazire rupica iza koje se krije mikrofon. Na donjoj polovini kamere se nalazi taster zvona sa LED u obliku zvona, tako da će eventualni gost znati šta treba da pritisne. Iznad tastera je PIR senzor, senzor blizine, uz čiju pomoć možemo namestiti da nam stižu obaveštenja i ako se neko dovoljno približi pametnom zvonu, bez obzira na to da li je pozvonio. Ispod je zvučnik preko koga se možemo obratiti eventualnom gostu jer ovaj uređaj ima potpuni dvosmerni prenos zvuka.

Zvono radi na AC 8-24V, što je veoma bitno napomenuti. Ukoliko je u pitanju zamena postojećeg zvona gde već postoji ugrađeni transformator koji daje naizmeničnu struju u navedenom rasponu, sa povezivanjem neće biti problema. U suprotnom, potrebno je obezbediti odgovarajući napon. Ukoliko se pametno zvono povezuje na postojeći sistem, potrebno je regulator napajanja povezati paralelno u sistem prema uputstvu. Zvono ima i bateriju za back up koja omogućava zvonu da radi do dva sata.

Što se tiče visine ugradnje, proizvođač navodi da je optimalna visina oko 1,3 metra. Takođe, potrebno je skenirati Wi-Fi na mestu gde planiramo da ga postavimo. Smanosu je potrebno minimum 2 Mbit/s za normalan rad, pa ako je udaljenost od rutera prevelika, može biti problema. Kada smo kod bežičnog prenosa podataka, Smanos je dvopojasni (dual bend) uređaj i radi i na 2,4 gigaherca i na pet gigaherca, po standardima IEEE 802.11b/g/n/ac. Za zaštitu podataka koristi WEP/WPA/WPA2 enkripcije.

Za povezivanje ovog zvona sa telefonom potrebno je preuzeti Smanos Home aplikaciju, koja je dostupna na App Storeu i Google Playu, koju smo pomenuli u tekstu o UFO dome kameri (SK 2/2018). Setup preko aplikacije je izdeljen u korake, a već na prvom je video u kojem je u potpunosti pojašnjen način povezivanja Smanosa na električnu instalaciju. Nakon uspešnog instaliranja samog zvona, potrebno je dodati podatke lokalne mreže zvonu i „you are good to go”. Snimci se, naravno, ne čuvaju unutar kamere, već u Smanosovim oblacima, što je opciono. U okviru aplikacije, osim obaveštenja o eventualnoj poseti, postoje razna obaveštenja, poput stanja interne baterije i jačine Wi-Fi signala. Tu su i opcije za pravljenje snimaka i promene kvaliteta video-zapisa.

Na tržištu ima sve više sličnih uređaja sa raznim mogućnostima. Smanos ima prednost jer u ponudi ima širi spektar uređaja kojima je zadatak da se brinu o našoj sigurnosti i da nas obaveštavaju. U vremenu u kojem živimo, poseta neželjenih gostiju je sve, samo ne paranoja.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen R7 2700, R5 2600 i ASRock X470 Taichi Ultimate
MSI Core Frozr L i XL, FSP Vindale 4 i 6, LC-Power LC-CC-120-RGB
FSP CMT210
Adata Ultimate SU650
Gigabyte H370 HD3 i H310M DS2
Dell Vostro 3578
FSP NB H 110W i 65W
Divoom Bluetune-Bean, Airbeat-10, Voombox-Party 2 i Timebox
AOC I2381FH
LG (LCD)55UK6950PLB i OLED55C8PLA
Smanos Smart Video Doorbell
Šta mislite o ovom tekstu?
Adata ED600
TP-Link TL-WPA7510 AV1000 Gigabit Powerline ac Wi-Fi Kit
Mercusys AC12 i MW325R
TP-Link Archer T9E

Osnovno:
video-zvono, 1080p, dual band Wi-Fi, Android/iOS app
Ostalo:
video-prenos, dvosmerni zvuk
Proizvođač:
Smanos
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera