TEST DRIVE<>
082018<><>

FSP CMT120A

Las Vegas u malom

Koliko god ih neki smatrali kao nešto što komponente računara treba da drži na gomili, kućišta su prešla dalek put od jednoličnih, ili bolje rečeno bezličnih metalnih kutija do fensi kućišta koja deluju kao da su stigla iz nekog Sci-Fi ostvarenja. Naravno, i dalje imamo kućišta čija je osnovna svrha da u ventilatore procesora ne upadne gibanica, ali isto tako imamo kućišta na kojima je akcenat stavljen na cable management i modding. Iz firme FSP smo dobili kućište bez napajanja, sa oznakom CMT120A, koje je namenjeno za ovo poslednje, pa da vidimo šta je ovaj proizvođač spremio za potencijalne kupce.

CMT120A je ATX MIDI tower sa dimenzijama 415 × 185 × 450 milimetara i težinom od 3,74 kilograma. Napravljeno je u kombinaciji mat crne metalne konstrukcije i tamnih plastičnih stranica. Zapravo, samo su leva stranica i prednja od plastike. U pitanju je jedva providna plastika koja je ipak dovoljno providna za LED ventilatore ili LED trake. Leva stranica se pričvršćuje debelim šrafovima, a prednja se jednostavno „čupa” iz „žabica”. Kada smo kod prednje strane, FSP je postavio kontrolni panel pri vrhu gde su, redom: reset taster, 2 × USB 3.0, priključci za mikrofon i slušalice i jedan USB 2.0. Do njih su Power i HDD LED, a na kraju taster za paljenje. Postoji i verzija CMT120 sa samo jednim 3.0 USB portom gde je mesto za njega ipak ostavljeno i koji se može dodati.

Ispod prednjeg panela su mesta za dva optička drajva (5,25”). Bez zalaženja u to da li su oni neophodni, reći ćemo i to da, ako će se ovo kućište uzeti zarad modovanja, treba imati na umu da su kontrolni paneli vodenog hlađenja ili (ne)običnih LED ventilatora istih dimenzija kao i paneli optičkih uređaja. Dakle, ova mesta se mogu iskoristiti i za druge stvari. Dok smo kod drajvova, FSP je kod ovog kućišta mislio na probleme sa kablovima i konstruisao ga tako da se kablovi jedva vide. Kućište je konstruisano tako da svi kablovi idu sa desne strane, gde je desna stranica ispupčena u meri da se i najveći snop kablova napajanja može neometano provući. Osim toga, CMT120A je kućište sa „podrumom”, gde se napajanje postavlja na dno kućišta i odvojeno je limom od unutrašnjosti kućišta. Ovo ujedno znači da napajanja sa kraćim kablovima ne dolaze u obzir, kao što smo mi imali problem sa jednim Chieftec modelom. Podrum je, osim za napajanje, predviđen i za dva 3,5-inčna HDD-a. Sama unutrašnja bočna stranica je predviđena za jedan 2,5-inčni SSD/HDD. Unutrašnjost kućišta ima mesta za grafičku kartu dužine do 340 milimetara i kuler procesora do visine 160 milimetara. Drugim rečima, govorimo o relativno prostranom kućištu na koje se može postaviti matična ploča sa čak sedam PCI-E slotova.

Kućište ovog formata je predviđeno za ozbiljan hardver, a ozbiljan hardver je predviđen i da se ozbiljno hladi. U tu svrhu su ostavljena mesta za gomilu ventilatora. Uz kućište već dolazi jedan od 120 milimetara postavljen na zadnjoj strani. Dva od 120 milimetara moguće je postaviti na prednju stranicu, dva na lim podruma, a jedan na gornju stranicu kućišta. Mesto za taj poslednji je prekriveno filterom za prašinu sa magnetima i vrlo se lako skida. CMT120A je, dakle, predviđeno da se provetrava sa čak šest ventilatora. Osim klasičnih ventilatora, kućište ima mesta i za vodeno hlađenje, a unutrašnje stranice su preforirane na više mesta tako da instalacija pumpe i drugih dodataka neće predstavljati problem. S obzirom na providne stranice, kućište naprosto vrišti za LED ventilatorima i rasvetom uopšte.

Za četiri i po hiljade imamo više nego dobro kućište, koje „iz kutije” može i te kako da vrši posao. Plus su mu skroz raširena vrata modovanja, a uz odgovarajuću unutrašnju rasvetu može da šljašti kao Las Vegas ili da izgleda kao nešto „maznuto” sa Enterprajza. Pozicije ventilatora su dobro raspoređene, a cable managementu se nema šta zameriti. Podrumske prostorije su dovele do toga da u centralnom prostoru nema šta da smeta kvalitetnom hlađenju kritičnih komponenti. Razlika u ceni daje prostora za neko kvalitetno napajanje, a to može biti i neko sa FSP nalepnicom. Za ove pare, mislimo da je FSP napravo sasvim dobro kućište, a definitivno je greh ne osvetliti ga propisno.

Dejan PETROVIĆ

 
FSP CMT120A
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Osnovno:
2 × 5,25”, 2 × 3,5” i 1 × 2,5”, 7 slotova za proširenja, bez napajanja
Ventilatori:
1 × 120 mm, maksimalno 6 × 120 mm
Ostalo:
podržava Micro-ATX, ATX i Mini-ITX standard, filter za prašinu iznad gornje maske, 1 × USB 2.0, 2 × USB 3,0, konektori za slušalice i mikrofon, prozor na bočnoj stranici
Proizvođač:
FSP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera