TEST DRIVE<>
082018<><>

Tenda A301 i Mercusys MW300RE

Bez pobednika

Kada se radi testiranje nekog uređaja najbolje je da ih imamo više jer tada možemo direktno da upoređujemo određene funkcije. U ovom broju imamo uporedna testiranja više različitih uređaja, a sada to radimo sa mrežnim ekstenderima. Imamo na stolu Tendin model A301 i Mercusys MW300RE. Produživači su sličnih karakteristika i dobra je prilika da ih vidimo zajedno na delu. Opet, prošle godine (SK 2/2017) smo na testu imali Tendin model iste oznake pa ćemo sada videti da li je proizvođač promenio išta više sem kućišta.

Krenućemo prvo od Tende. Ova novija verzija A301 modela ima, rekosmo, novo kućište. Tenda se ovaj put odlučila za kućište nešto nižeg profila u odnosu na prethodni model, gde su sve četiri okolne strane prošarane sitnim otvorima za ventilaciju. S obzirom na to da je uređaj malo deblji nego inače, nije zgodno postaviti ga negde u prolazu, tim pre što se i on na električnu instalaciju priključuje preko euro utikača. Sa donje strane se nalazi megabitni LAN port koji može da posluži za neki udaljeni računar koji nema bežični adapter ili ukoliko ćemo uređaj koristiti kao AP. Odmah do LAN porta je i pin hole za reset. Sa strane su ovaj put pljosnate omnidirekcione antene od po tri dBi, a na prethodnom modelu su bile okrugle. Prednja strana je blago stilizovana i možemo slobodno reći da ovaj model izgleda dosta bolje od prethodnika. Na njoj su WPS dugme i tri LED, i to Signal, WPS i PWR.

Produživač radi po IEEE 802.11b/g/n standardu, što će reći da radi na frekventnom opsegu na 2,4 gigaherca. Pri tom, podatke prenosi brzinama do 300 Mbit/s . Može se postaviti kao pristupna tačka ili kao ponavljač, a sve se to radi preko korisničkog interfejsa kome, kao i uvek, pristupamo preko web browsera. Za one manje iskusne problem može da predstavlja uputstvo koje je na raznim jezicima, ali nema nijednog iz regiona, pa čak ni engleskog. Ovakvo uputstvo smo zatekli i kod prethodnog A301. Ipak, to nas nije sprečilo da Tendu dodamo našoj lokalnoj mreži i da je podesimo.

Nakon osnovnog konfigurisanja, A301 možemo preneti na željeno mesto i pri tome treba voditi računa o dometu signala sa rutera. Tenda će nam preko signalne LED govoriti da li je pozicija dobra ili se treba malo približiti ruteru. A301 se može postaviti kao ponavljač i tada će proširiti našu lokalnu mrežu bežičnim putem, ali se može koristiti i kao pristupna tačka. U tom slučaju ćemo Tendu LAN kablom povezati na mrežu, a ona će je dalje deliti bežičnim putem.

Korisničko sučelje je onakvo kakvo smo sretali kod novijih Tendinih uređaja, dakle nije kao kod prethodnika. U okviru GUI-ja imamo mogućnost biranja moda, izmenu SSID i lozinke, postavljanja klijenata u crnu listu sa zabranom pristupa internetu i još par osnovnih stvari. U principu, interfejs je izdeljen na pet segmenata ali je sve to moglo da se nađe i na jednom tabu, jer kod ovakvih uređaja i nema mnogo šta da se podešava.

Signal sa A301 je dobar i možemo reći da je za potrebe proširivanja mreže dobar izbor. Prilikom testiranja smo imali skroz upotrebljiv signal na nekih 12 metara udaljenosti kroz par zidova, a verovatno i koji metar dalje. Kiša nas je sprečila da vidimo kakva je situacija van kuće. Za predstojeća letovanja ovo je nešto što ozbiljno treba uzeti u razmatranje.

Mercusys uređaji pokazali su se kao povoljna a opet dobra rešenja u sferi mrežnih uređaja. Njihov MW300RE je ekstender bele mat boje sa sjajnom prednjom stranom. Izgledom i oblikom antena nas je podsetio na TP Linkov RE450 (SK 2/2018), što i ne treba da čudi ako znamo ko stoji iza Mercusysa. I ovaj proširivač je po obodu prošaran sitnim otvorima za ventilaciju. Na električnu mrežu se takođe priključuje preko euro utikača. Antene sa strana se uspravljaju,kao i kod pomenutog TP Linka, a spojevi antena sa kućištem ne deluju baš čvrsto, ali su u redu. Uređaj sa donje strane ima reset i WPS dugmad, ali od LAN porta ni traga, ni glasa. Sa prednje strane primećujemo jednu LED koja nam, između ostalog, govori idealnu udaljenost od rutera.

Kod istočnih online trgovaca se isti ovaj uređaj može naći pod imenom Mercury, što je jako zanimljivo ako vidimo da pretragom kod Mercusysa pod ovom oznakom imamo drugačiji model sa tri antene. Daljom pretragom smo uvideli da je naziv Mercury za dalekoistočno tržište od istog proizvođača, a da je ovo zapravo V1 model. Trenutno je kod proizvođača aktuelan V3 sa istom oznakom. V2 ne postoji.

U lokalnu mrežu ga dodajemo kao i slične uređaje, preko web browsera. Korisnički interfejs je, za razliku od Tende, puniji opcijama i statističkim podacima, ali sam GUI je odrađen loše. Na monitoru od 22 inča sve to izgleda kao kada čitate novine sa udaljenosti od par metara. Definitivno pogrešan izbor fonta i njegove veličine. Ako zažmurimo na jedno oko, interfejs nudi dosta toga. Uređaj se ne može postaviti kao pristupna tačka, ali za RE mode zato imamo mogućnost menjanja snage predajnika, filtriranja MAC adresa, pa čak i da omogućimo DHCP server, sve ono što Tenda nema. Manje iskusne može da zbuni i prvo konfigurisanje, jer skeniranjem dostupnih mreža one neće biti poređane po snazi, već nasumično. Takođe, indikator snage skeniranih mreža će biti izražen u dBi, a ne slikovito, što je jako retko.

Mercusys ima za nijansu bolji domet od Tende, a rekli bismo da je opet za nijansu stabilniji. Razlog tome može biti i dostupna MIMO tehnologija, nešto što u Tendinim specifikacijama nismo našli. Tenda sa druge strane ima mogućnost povezivanja LAN kablom sa klijentom i postavljanja kao pristupna tačka. Rekli bismo da oba uređaja imaju svoje prednosti i mane. Zajednička im je propusna moć od 300 Mbit/s i frekventni opseg na 2,4 gigaherca.

Dejan PETROVIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Šta mislite o ovom tekstu?
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Tenda A301
Osnovno:
AP Mode and Repeater Mode, 2,4 GHz, 2 × 3 dBi antena
Ostalo:
Reset/WPS Button, WPA/WPA2-PSK (default), Firmware upgrade, Restore factory settings, Login password, and Reboot
Dimenzije:
80 × 57 × 45 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Nebo ITS

Mercusys MW300RE
Osnovno:
Range Extender, 2,4 GHz, 2 × 3 dBi antena
Ostalo:
Reset/WPS Button, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK encryption, Wireless MAC Address Filtering, Domain Login Function, Transmit Power Control
Dimenzije:
99 × 62 × 38 mm
Proizvođač:
Mercusys
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera