TEST DRIVE<>
022017<><>

Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender

Produživač dometa

Dopadljivi uređaj iz Tende u obliku čovečuljka sa podignutim rukama, zapravo je univerzalni bežični proširivač dometa. Teorijska brzina za bežični prenos podataka na ovom uređaju je 300 Mbit/s po 802.11 b/g/n standardima. Sa jednim tasterom i jednim RJ45 portom, činilo se da će nivo funkcionalnosti na ovom „produživaču” biti asketski, ali nije tako.

Uređaj podržava WPS, tako da je moguća automatska konfiguracija bez unosa šifre za zaštićene SSID-ove. Naravno, za ovakav vid konfiguracije biće neophodno i da vaš bežični ruter podržava WPS (veliki broj modernih bežičnih rutera ima ovu funkciju). Procedura se svodi na pritisak WPS tastera na ruteru, a zatim pritiskate jedini taster na A301, što je zvanična oznaka ovog Tenda ekstendera. Ekstender će se prijaviti kao novi bežični uređaj na vašem ruteru, a onda će se resetovati i probuditi sa sopstvenim SSID imenom identičnim onom na vašem ruteru. Od tog momenta, ekstender možete da prebacite u deo domaćinstva gde vam je potrebna bolja veza, a svi vaši Wi-Fi uređaji (u blizini ekstendera) od tog trenutka će se bez problema (umesto na ruter) konektovati na ekstender, jer je njegov signal u lokalu jači.

Ukoliko na svom bežičnom ruteru imate više od jednog SSID-a, moraćete ručno da konfigurišete ekstender, ali, iako je to na prvi pogled delovalo kao neuredna i loše definisana procedura, u stvari je vrlo jednostavna. U tu svrhu možete da iskoristite bilo koji bežični uređaj, a procedura je kratka i logična. Povežete se na novi Tenda SSID (recimo telefonom ili tabletom), zatim iz brauzera pristupate adresi za konfiguraciju (re.tendacn.com) i na toj stranici skenirate dostupne SSID-ove. Zatim odaberete željeni SSID, unesete šifru i snimite te podatke, što će biti okidač za reset ekstendera i buđenje u novom režimu, a Wi-Fi interfejs sa vašeg rutera biće dostupan i tamo gde ga ranije nije bilo.

Rezultati koji se ekstenderima postižu, variraju u zavisnosti od strateškog pozicioniranja bežičnog rutera i ekstendera na površini koju treba da pokriju. Ekstender sam po sebi nije u stanju da ubrza postojeći slab protok mrežnih informacija. Njegova glavna funkcija je da poboljša vezu (pouzdanost) sa Wi-Fi uređajima koji su udaljeni od glavnog rutera/gateway-a. Brzina protoka podataka će zavisiti pre svega od kvaliteta prijema originalne Wi-Fi konekcije na ekstenderu, a to opet zavisi od toga kako pozicionirate ruter i Wi-Fi ekstender. Brzina koju ekstender ostvaruje sa glavnim ruterom, ujedno je i maksimum koji može da obezbedi na ponovljenom SSID-u.

Odlična odlika ovog ekstendera je da radi na svim ruterima i na svim protokolima, pa ćete tako, recimo svom starom iPadu, moći da podarite i one SSID-ove sa kojima je ranije bio „nekompatibilan”. Pošto je procedura za konfiguraciju veoma jednostavna, a uređaj veoma mali, mnogi korisnici će lako odlučiti da ponesu sa sobom ovaj ekstender na put, i konačno reše problem lošeg prijema u hotelima, apartmanima i mezonetima, koji iz nekog „nepoznatog” razloga, domaćini ne uspevaju da reše duže od decenije.

Pošto ovaj ekstender ima i Ethernet port, to vam omogućava i da svoj desktop računar udaljite od rutera i da ga preko A301 zapravo povežete na bežičnu mrežu bez razvlačenja mrežnih kablova. Štaviše, zbog brzine ovog ekstendera i kvaliteta prijema Wi-Fi signala, moguće je preko Ethernet porta i nekog dodatnog malog sviča priključiti i više od jednog računara (konzole, TV-a, VoIP telefona...) bez razvlačenja mrežnih kablova po kući.

Tenda A301 ima dve spoljašnje antene, pa su prijem i emisija signala veoma kvalitetni. Na žalost, ekstender ne poseduje „prolazni” šteker na sebi, što znači da ćete morati da „žrtvujete” jednu utičnicu na zidu da biste imali kvalitetniji Wi-Fi signal u tom delu domaćinstva. Rebra za pasivno hlađenje nalaze se na zadnjem zidu uređaja i tokom testiranja uređaj nije bio čak ni mlak.

Interesantno je da uz ovaj uređaj stiže i štampano uputstvo na osam jezika, ali ne i na srpskom ili engleskom jeziku, koje korisnici na našem tržištu najčešće koriste. Na sreću, na samom pakovanju je odštampan ilustrovani Quick Start Guide na engleskom jeziku, a procedura za konfiguraciju ionako nije komplikovana, pa bi trebalo da se snađu i manje iskusni korisnici. U paketu se našlo mesta i za kratki mrežni kabl od oko 60 centimetara, koji radi korektno, ali ne odaje utisak naročito kvalitetnog kabla. Uz uređaj, uputstvo i pomenuti mrežni kabl, dobijate i mini resource CD sa uputstvom i softverom.

Što se sigurnosti tiče, ekstender možete da konfigurišete tako da propušta bežične uređaje filtriranjem MAC adresa, da radi u 64/128-bit WEP modu, kao i da koristi AES i/ili TKIP tip enkripcije. Za uređaj ove klase i namene to je sasvim dovoljno za bezbedno korišćenje. Iako po specifikacijama ekstender može da „dobaci” 100 metara u enterijerima, i čak do 300 metara na otvorenom, ove razdaljine će u mnogome zavisiti od konfiguracije zidova i materijala koji se nalaze između ekstendera i uređaja sa kojima komunicira. Praksa pokazuje da ćete unutar svog doma moći efikasno da pokrijete od 15 do 30 metara. Sve preko toga spada u domen samo teoretske pokrivenosti i izuzetno slabog signala za bilo kakvo suvislo korišćenje. Takođe, za prosečne zidove, možete računati da ćete sa svakim zidom izgubiti po jednu Wi-Fi „crticu”, a ukoliko imate bilo kakvu elektroniku ili metal na „prolaznim” zidovima, slabljenje Wi-Fi signala će možda biti i veće.

Sve u svemu, uz malo umešnosti oko pozicioniranja ekstendera u odnosu na vaš ruter i površinu koju želite da pokrijete, dobićete sasvim prihvatljiv Wi-Fi signal, koji će biti uglavnom dovoljno jak da zasiti prosečan Internet link. Ukoliko vam je potrebno značajno brže od toga, verovatno treba da se okrenete nekoj drugoj mrežnoj tehnologiji.

Stevan JOSIMOVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Šta mislite o ovom tekstu?
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Osnovno:
Wi-Fi ekstender, 802.11b/g/n
Ostalo:
MAC Filter, 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA, WPA2, dve spoljne antenice, dimenzije 110 × 55 × 39 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera