TEST DRIVE<>
082018<><>

Epson EB-U05

Uživanje u dijagonali

Iako je zima vreme kada se pojavljuje najveći broj visokobudžetnih filmova u bioskopima, kada je reč o kućnom gledanju pokretnih slika leto se smatra vrhuncem sezone. Vrele letnje noći, limunada ili sok uz dobar film da ih učini podnošljivijim, za mnoge su dobitna kombinacija. Ukoliko pritom imate tu sreću da posedujete dovoljno veliko dvorište i mračnu okolinu, eto idealnih uslova za uživanje u posve drugačijem ambijentu od zagušljive sobe. Iako moderni televizori, u odnosu na video projektore, objektivno gledano pružaju kvalitetniji prikaz, bilo da je reč o zasićenju boja ili oštrini slike, sirovu veličinu slike koju pružaju projektori je nemoguće nadmašiti. Osećaj da proživljavate nešto što običan smrtnik ne bi trebalo da može da oseti u sopstvenoj sobi ili dvorištu, ceo zid ispunjen slikom, zaista je teško nadmašiti koliko god se TV industrija trudila. Kako bi ugođaj bio što savršeniji, proizvođači video projektora su takođe kroz godine menjali tehnologije prikaza slike, preko DLP-a do lasera, a pred nama je jedan od modela iz japanskog Epsona zasnovan na 3LCD rešenju koje sve češće zatičemo u kvalitetnijim uređajima.

Epson EB-U05 krase prepoznatljiv skladan dizajn i izvedba u snežno beloj boji, a dimenzijama spada u manje modele, barem kada je reč o punokrvnim a ne prenosim varijantama. Nožica za štelovanje visine je izvedena sa kliznim mehanizmom, klimavija je od varijante gde se visina podešava šrafljenjem, ali definitivno daleko praktičnija u praksi. Pored zatvaranja poklopca sočiva, ručno je moguće ručicom regulisati fokus slike, drugom podesiti zum do standardnih 1,2 puta, a tu je i treća kojom se podešava horizontalna konvergencija slike prostim pomeranjem klizača. Vertikalnu konvergenciju slike EB-U05 obavlja automatski, tako je ceo postupak podešavanja uređaja moguće obaviti veoma brzo i bez previše muke.

Pored standardnih video ulaza skrenućemo pažnju da je ovaj model opremljen sa dva HDMI porta, pa je prebacivanje sadržaja sa, recimo, TV risivera na igračku konzolu moguće jednim pritiskom dugmeta, bilo na uređaju ili daljinskom upravljaču.

Pored prenosa slike kablom, Epson u ponudi ima i opcioni Wi-Fi adapter koji, uz odgovarajuću aplikaciju, omogućava prenos slike direktno sa mobilnih uređaja. Naravno, za ovu mogućnost je potrebno izdvojiti dodatna novčana sredstva. Kod Wi-Fi veze treba uzeti u obzir da brzina i kvalitet rutera igraju presudnu ulogu, igranje mobilnih igara putem projektora bežično vezanog na telefon je, zbog prevelikog kašnjenja, potpuno nepraktično, osim ukoliko ne posedujete kvalitetnu bežičnu mrežnu opremu u stanu.

Pomenuli smo da srž uređaja predstavlja 3LCD projektni sistem, u ovom slučaju je ispraćen klasičnom živinom lampom; LED tehnologija po svemu sudeći i dalje ne može da pruži dovoljno osvetljenja za velike dijagonale. Jačina osvetljenja iznosi 3400 ANSI lumena, a kao što smo više puta pomenuli, zahvaljujući 3LCD tehnologiji ona se ne odnosi samo na belu svetlost, već na sve boje, jer nema gubitaka koji donose filteri korišćeni kod starijih DLP projektora. Kontrast od 15.000:1 je visok i u praksi je kvalitet slike na zavidnom nivou. Bela je dovoljno svetla i, očekivano, najviše zavisi od beline podloge koja se koristi, a crna ima dovoljno dubine čak i u uslovima kada nije moguće obezbediti potpuni mrak.

WUXGA rezolucija na manjim dijagonalama daje veoma oštru sliku, te se projektor može bez problema koristiti i za prezentacije bogate sitnim tekstom i detaljima. Na maksimalnoj dijagonali od 7,62 metra, naravno, oštrina osetno pada, ali u takvim uslovima korišćenja gledaoci sede dalje od platna, pa pad oštrine zapravo i nije uočljiv. Sveukupno gledano, kvalitet slike ne može parirati laserskim modelima, ali je definitivno među najboljima kada su u pitanju uređaji dostupni prosečnom domaćem kupcu projektora.

Pomenuli smo korišćenje živine lampe za osvetljenje i ona spada među standardne Epsonove modele, te ju je lako pronaći na našem tržištu i zameniti nakon 6000 deklarisanih radnih sati, a tu je i „Eco” režim koji joj dodatno produžava vek. Uprkos toplijim letnjim uslovima u kojima smo testirali projektor, kao i korišćenju klasične lampe koja generiše više toplote, buka koju projektor stvara je relativno niska i ni u jednom momentu nam nije odvlačila pažnju sa sadržaja na platnu.

Epson EB-U05 se može pazariti za oko 730 evra u domaćim maloprodajama i ovu cenu nalazimo dobro odmerenom, uzevši u obzir kvalitet slike koji se dobija. Laserski modeli će ga svakako nadmašiti, ali za njih je potrebno izdvojiti više nego duplo veću svotu novca. Sa druge strane, DLP varijante jesu jeftinije, ali pružaju osetno lošiju sliku te zapravo ne opravdavaju ostvarenu uštedu. U ovom momentu, 3LCD tehnologija, ispraćena klasičnom lampom na kojoj je baziran EB-U05, predstavlja zlatnu sredinu odnosa cene i kvaliteta, pa zato testirani model možemo toplo da preporučimo svima koji traže spravu za prikaz letnjih filmskih maratona.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Rezolucija:
1920 × 1200 px
Veličina slike:
do 7,62 m dijagonale
Jačina osvetljenja:
3400 lumena
Kontrast:
15,000:1
Konekcije:
2 × HDMI, VGA, 2 × USB, kompozitni audio i video
Ostalo:
3LCD, opcioni Wi-Fi
Dimenzije:
92 × 302 × 252 mm
Težina:
2,8 kg
Proizvođač:
Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera