TEST DRIVE<>
082018<><>

Benq GL2580HM

Potencijalna igračka

Ovaj monitor privukao nas je povoljnom cenom i neuobičajenom veličinom dijagonale. Svedenog je dizajna, u crnom kućištu sa mat površinama i blagim teksturama na pozadini, i ne preterano vitak. U njemu je panel TN tipa, Full HD rezolucije. Od ovakvog proizvoda nismo očekivali nikakvo iznenađenje, ali ono se ipak dogodilo. No, krenimo redom...

Plastično postolje daje mu dovoljnu stabilnost, mada omogućava samo podešavanje nagiba. Vrlo lepo je omogućeno da pomalo sakrijete kablove tako što oni ulaze u samu osnovu postolja, a zatim prolaze žlebom (pokrivenim poklopcem) kroz „nogu” postolja i dalje do konektora. Prednja strana krije prvo iznenađenje, a to je da je ekran udaljen od ivica monitora (sem donje) svega četiri do pet milimetara. Monitor ne nosi etikete „Virtualy Borderless”, ili „InfinityEdge”, ali jeste takav. Tasteri ispod desne ivice su mehanički i prilično tvrdi, a ekranski meni ne sadrži neke posebne opcije i najčešće ćete ga koristiti za izbor profila prema onome što trenutno radite (Standard, Low Blue Light, Movie, Game, Photo, sRGB, Eco, User).

Ekran nas je iznenadio kvalitetom, s obzirom da se ipak radi o panelu TN tipa. Podrazumevano je brzog odziva tačaka, svetlina je dovoljna, a raspon boja sasvim dobar. Nemamo zamerke na uniformnost pozadinskog osvetljenja, a jedino smo primetili da su najsvetlije nijanse sive slabo razlikuju jedna od druge. Za TN panel, uglovi vidljivosti su odlični.

Dakle, reklo bi se da je ovo običan kancelarijski ili kućni monitor, za Office, surf i pomalo multimediju. Međutim, jedna opcija u podešavanjima monitora zove se Advanced Motion Acceleration i ona nas je navela da o ovom modelu razmišljamo na drugi način, bez obzira što je u pitanju samo blago poboljšanje stvari kada su u pitanju brze promene na ekranu (kod nekih drugih proizvođača ovo je obična Overdrive opcija).

Ne, ovo nije gejmerski monitor, nema naprednih opcija namenjenih igranju akcionih igara, nema ni Freesync ni G-Sync tehnologija. Ipak, ovo je brzi panel TN tipa i igranje je itekako moguće. Dodatno, naše kolege iz stranih medija tvrde da ga je moguće overklokovati sa 60 na 75 herca (mi, nažalost, nismo imali dozvolu da to probamo, jer smo imali model iz prodavnice). Ako svemu tome dodamo i tanke ivice oko ekrana, kao i povoljnu cenu, pada nam pamet da je ovo, zapravo, idealan monitor za cenovno prihvatljivu igračku postavku sa dva ili tri monitora. Uz određene kompromise, naravno. Budimo realni, ne može svako sebi da priušti ni „pravi” gejmerski monitor, a kamoli više njih.

Tihomir STANČEVIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Šta mislite o ovom tekstu?
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Osnovno:
24,5”, 1920 × 1080 px, TN, 8 bit (6 bit + FRC), W-LED
Ostalo:
kontrast 1000:1, osvetljaj 250 cd/m2, vreme odziva 2 ms, uglovi vidljivosti 170°/160°, vertikalno osvežavanje 60 Hz, spektar boja 72% NTSC
Priključci:
DVI, VGA, HDMI, audio izlaz
Ostalo:
zvučnici 2×1 W
Proizvođač:
Benq
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera