TEST DRIVE<>
082018<><>

Epson EcoTank L3060

Bežično i povoljno

Ink-džet štampači japanske kompanije Epson su od pojave L serije gotovo jedini smisleni izbor za kupovinu novog uređaja, ukoliko vam je bitno koliko vas košta svaka pojedinačna strana. Revolucionarni pristup kojim je Epson CISS (continuous ink supply system – sistem za neprekidno napajanje mastilom) preneo iz dotadašnjeg domena modifikacije izvođene u privatnoj režiji, koja povlači gubljenje garancije, u deo koji dolazi fabrički instaliran od strane proizvođača, u potpunosti je promenio način na koji se posmatra ekonomska strana korišćenja štampača koji koristi mastilo. Eliminisanje preskupih kartridža, koji su često bivali skuplji od samog štampača, kao i drastično povećanjem intervala između potrebe za dopunjavanjem mastila, L seriju je učinilo ne samo uporedivom, već često i boljom čak i od tradicionalno najisplativije laserske tehnologije.

Novi Epsonov model oznake EcoTank L3060 drži se proverenog recepta te, kada je srž uređaja u pitanju, ne donosi previše novina u odnosu na starije predstavnike L serije. L3060 je multifunkcijski uređaj, što u ovom slučaju podrazumeva da pored štampe postoji mogućnost skeniranja i fotokopiranja dokumenata.

Sa rezolucijom od 1200 × 2400 tačaka po inču, skener je definitivno iznad proseka, što i te kako ume da znači kod arhiviranja fotografija. Kako je u pitanju osnovniji model, poklopac skenera je bez sistema za automatsko uvlačenje papira, pa se dokumenti mogu skenirati isključivo jedan po jedan. Na izradi se štedelo i plastika ne ostavlja utisak preteranog kvaliteta, te bi trebalo povesti računa o preteranom maltretiranju poklopca, kako bi se šarke sačuvale od loma.

Glava za štampu može da se pohvali sa solidnih 180 mlaznica za crnu, i po 59 mlaznica za boje, što je manje od Photo serija kada je boja u pitanju, ali veći broj mlaznica crne boje jasno govori o osnovnoj nameni ovog štampača. To svakako ne znači da L3060 nije pogodan za štampu dokumenata u boji - sa rezolucijom od 5760 × 1440 tačaka po inču oštrina je zagarantovana, uz veoma dobro zasićenje boja i bez gubljenja sitnih detalja. Photo serija, naravno, pruža nešto bolje rezultate pri ozbiljnoj štampi fotografija, ali smatramo da će većini korisnika L3060 bez problema zadovoljiti sve potrebe i kada je u pitanju štampa ovakvog materijala.

Očekivano, štampa teksta je bez greške, Epson tradicionalno ima odlične rezultate pri štampi crne, bez „razmrljavanja” i, što je bitnije, čak i u brzim Draft režimima štampe nema preteranog gubljenja zasićenja boje. Slika jeste nešto sivlja u najbržem režimu, ali za razliku od slova koja bukvalno izgledaju isprano kod većine jeftinih štampača, ovde tog problema nema. Brzinski rezultati su pristojni, sa 19 stranica teksta A4 formata u minutu, u Draft režimu, i 11 stranica u minutu kod normalne štampe, većina kućnih, pa čak i manje zahtevnih poslovnih korisnika, neće se žaliti na dugo čekanje odštampanih dokumenata. Šlag na tortu je mogućnost Wi-Fi povezivanja, kako na lokalnu bežičnu mrežu, tako i korišćenjem Wi-Fi Direct protokola, što će obradovati sve koji se ježe kablova i vole mobilne tehnologije.

Bočice sa 70 mililitara mastila na srpskom tržištu koštaju od 800 do 1000 dinara, a pružaju oko 7500 stranica za crnu i oko 6500 stranica u boji, što daje otisak u boji po ceni manjoj od dinara. Pritom, Epson, za razliku od većine koji uz uređaj isporučuju inicijalne kertridže manjeg kapaciteta, daje dodatnu bocu crnog mastila, što pruža neverovatnih 13.000 crno-belih otisaka do prvog dokupljivanja mastila. Kada se osvrnemo na cenu koja jedva prelazi 150 evra, Epson L3060 ne možemo da ne preporučimo: za ovaj novac jeftinije štampe nema, kvalitet otiska je dobar, a tu su i uvek tražena bežična komunikacija i web aplikacije za daljinsku štampu.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Rezolucija štampe:
5760 × 1440 tpi
Rezolucija skenera:
1200 × 2400 tpi
Konekcija:
USB 2.0, Wi-Fi, Wi-Fi Direct
Ostalo:
sistem za neprekidno napajanje mastilom (CIS)
Proizvođač:
Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera