TEST DRIVE<>
082018<><>

Grundig 49 VLX 7710 BP

Nemački geni

Po reakcijama čitalaca na prethodni test Grundig televizora (SK 7/2016) shvatili smo da je ovaj Nemački brend prilično nepoznat mlađim generacijama. Generacijama koje su živele u SFRJ ovaj brend je bio sinonim kvaliteta. U međuvremenu, Grundig je pretrpeo mnogo promena. Od 2007 godine preuzela ga je Turska firma Arcelik, pošto su banke odbile da Grundigu daju nove kredite. Sedište firme sada je u Turskoj, a trenutno je treći najveći proizvođač „bele tehnike” u Evropi.

Model VLX 7710 BP izgleda prilično nenametljivo. Crna plastika dominira u izradi okvira, zadnjeg panela i postolja. Viđali smo i bolji i dosta lošiji kvalitet plastike kod drugih proizvođača, ali moramo da priznamo da je ipak sasvim je pristojan za cenovni razred televizora. U vreme pisanja ovog teksta cena ovog modela je bila oko 60.000 dinara.

Skeniranje digitalnih zemaljskih kanala je proteklo veoma brzo i VLD 7710 BP je uspeo da memoriše sve kanale iz trenutno raspoloživih MUX-eva. Kvalitet (upscale) slike domaćih PAL kanala je pristojan. Vidljivi su tragovi agresivnog filtriranja šuma u slici. Efekti se najbolje vide na titlovima. Naime, fontovi namaju oštre uglove već ih filter zaobli na vrhovima (efekat sličan Median filteru u Photoshopu). Moramo da naglasimo da ovaj efekat niko u redakciji nije primetio za vreme testiranja, osim potpisnika ovih redova, pa bismo mogli da zaključimo da ovo i nije neki veliki nedostatak. Upscale FHD videa je odličnog kvaliteta i zaista je potrebno sesti jako blizu televizora da bi se „na prvu” primetila razlika između 4K i FHD rezolucije. U prevodu, procesor i algoritam za kontrolu kvaliteta slike odrađuju posao odlično, u sprezi sa IPS panelom, kada uzmemo u obzir i cenovni razred TV-a.

 
Fabrički je slika podešena veoma korektno i bili smo prijatno iznenađeni da nismo morali da se igramo sa podešavanjima da bismo dobili prirodan izgled na licu spikera Dnevnika. Slika u HDR modu je očekivano, znatno kontrastnija i prilično gledljiva, ali nedostaje pomalo „wow!” efekat koji obično takvi snimci izazivaju kod gledaoca. Ovo je verovatno zbog osetno slabijeg pozadinskog osvetljenja. Nažalost proizvođač nigde nije naveo koliko nita može da reprodukuje ugrađeni IPS panel.

Meniji, opcije i opšti izgled grafike se nisu skoro nimalo promenili u odnosu na (već pomenuti) prethodni model Grundigovog televizora koji smo testirali. Sve je svedeno na minimum, ali ne izgleda ružno. Ono što je svakako najvažnije kod televizora sa UHD rezolucijom, meniji i grafika ne usporavaju rad televizora. Sve se izvršava veoma brzo, od prebacivanja kanala do puštanja filmova iz medija plejera. EPG je pregledan i intuitivan, i podržava sve standardne opcije podešavanja tajmera za snimanje programa na USB memoriju ili HDD.

Takozvana prodavnica sa aplikacijama ne nudi izbor na kakav smo navikli kod Androida ili webOS-a, ali prisutne su najneophodnije većini korisnika, tipa YouTube i vremenska prognoza.

Podešavanja, EPG, aplikacije i YouTube
Verovatno najveća mana ovog televizora jesu mali zvučnici koji su dovoljni samo za gledanje informativnih emisija i domaćih serija. Zvuk je prilično slab, a prilikom puštanja muzike dešavale su se distorzije i probijanja već na pola snage. Za bilo kakvo filmsko uživanje ili slušanje muzike neophodno je povezati TV na spoljne aktivne zvučnike ili trenutno popularne sound-bar sisteme.

Grunding je uspeo da napravi veoma dobar balans kvaliteta izrade i multimedijalnih opcija, sa veoma pristojnom slikom kada uzmemo u obzir odnos cene preformansi. Preporučili bismo ga onima koji nemaju veliki budžet, a žele veliki ekran sa 4K rezolucijom i HDR podrškom.

Zoran OLUIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Šta mislite o ovom tekstu?
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Tip:
Smart TV
Veličina dijagonale:
49 inča (123 cm)
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Ugrađeni panel:
IPS, LCD, 8 bita + FRC, WRGB
Pozadinsko osvetljenje:
Direct LED
Procesor:
2 jezgra
Ugao vidljivosti:
178°
Osvežavanje:
60 Hz
Operativni sistem:
Smart Inter@ctive TV 4.0 Plus
Tjuner:
DVB-S2/T2/C
Zvučnici:
2 × 10 W
Zvuk:
Dolby Digital Plus, DTS Sound
Priključci:

2 × HDMI, 2 × USB, slušalice, digitalni optički audio izlaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, Ethernet (LAN), Wi-Fi, CA slot
Podržani audio/video formati:
HEVC, (H265) VP9, H264, MPEG4, MPEG2, VC1, MVC, MKV, FLAC, MP3
Ostalo:
PVR, Miracast, VESA kačenje 300 × 300 mm
Dimenzije i masa:
110 × 70 × 23 cm, 13 kg
Potrošnja:
88 W, <0,3 W standby
Proizvođač:
Grundig
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera