TEST DRIVE<>
082018<><>

Tenda V300

Mrežni univerzalac

U moru mrežnih uređaja koje smo dobili da gustiramo dok ne prođu monsunske kiše, zatekao se i jedan modem/ruter od Tende. Ovi uređaji nemaju tako široku primenu, a i kod nas nisu tako česti gosti. Zastupljenost na tržištu je možda mala, ali postoje i imaju primenu. Iz tog razloga vam predstavljamo model V300, uređaj koji se može postaviti kao VDSL2 modem, žičani ili bežični ruter, ili kao svič.

Tenda je pored uređaja u kutiju spakovala sve što treba: LAN kabl, telefonski kabl, spliter, napajanje i uputstvo. V300 je uređaj dopadljivog dizajna gde je donji deo siv a gornji beo. Na gornjem panelu su poređane čak 11 LED, što je možda i rekord. Te LED su u više boja, a redom idu: PWR, Internet, USB, WPS, WLAN, 4 × LAN, DSL i T koja je rezervisana. Sa zadnje strane između dve bele omnidirekcione antene od po 5 dBi je sabijeno mnogo toga. Počevši od telefonskog RJ11 porta i četiri megabitna LAN porta, od kojih se prvi može koristiti kao WAN ukoliko ćemo uređaj koristiti kao najobičniji ruter. Četvrti LAN port se može koristiti i kao IPTV port, ako se za tim ukaže potreba. Tu je i USB 2.0 na koji se može priključiti neki memorijski uređaj za deljenje sadržaja u okviru lokalne mreže, a može se na njega priključiti i 3G/4G dongle. Do njega su dva dugmeta, i to WPS i WLAN kojim se uključuje i isključuje bežična mreža. Dalje su priključak strujnog adaptera i ’On/Off’ dugme. Za ’Reset’ dugme ovde jednostavno nije bilo prostora, pa je postavljeno sa donje strane pored jednog od mesta predviđenih za pričvršćivanje uređaja.

Ovaj modem/ruter radi po IEEE802.11b/g/n i IEEE802.3, 802.3u protokolima. Za bežičnu razmenu podataka koristi frekventni opseg od 2,4 gigaherca. U okviru bežičnog prenosa podataka omogućene su brzine do 300 Mbit/s. Za žičanu varijantu smo rekli da se Tenda odlučila za portove od sto megabita. Od tehnologija koje su ovde prisutne, a zadužene su za deljenje sadržaja u okviru mreže, pomenućemo MIMO. Proizvođač ne navodi, ali vrlo verovatno je u putanju 2×2, s obzirom na cenovni rang. Od naprednijih tehnologija, poput beamforminga, ovde nema ni traga ni glasa. Bez obzira na to, Tenda se svojim antenama sasvim dobro snalazi u porodičnoj kući na sprat od stotinak kvadrata po nivou. Inače, pokrivenost nekog objekta više zavisi od pozicije uređaja nego od njegovih samih mogućnosti.

U zavisnosti od situacije, priključujemo određeni način povezivanja na internet. Ukoliko je u pitanju ADSL, povezujemo Tendu telefonskim kablom preko splitera. Ako će se koristiti 3G/4G dongle nekog mobilnog operatera, tada ćemo iskoristiti USB port. Ako ćemo ga koristiti kao najobičniji ruter, tada mrežni kabl ide na LAN port 1, to jest u takvoj kombinaciji na WAN port. Što se tiče modela 3G/4G adaptera, Tenda ne navodi spisak podržanih.

Tendi, naravno, pristupamo preko web pregledača. Korisnički interfejs je, zbog većih mogućnosti uređaja, malo drugačiji nego kod klasičnih Tendinih rutera, a tu prvenstveno mislimo na delove koji se tiču načina konekcije na internet. U samom startu imamo slikovito prikazano koju konekciju je uređaj registrovao, pa samim tim pod Link Type biramo između VDSL, ADSL, Ethernet i 3G/4G. U ovom delu se vrše osnovne postavke uređaja. Osim toga, tu su i dva posebna dela interfejsa: Advanced i IPTV. Pod „naprednim” delom imamo pregršt opcija, podešavanja i statističkih podataka. Neke od opcija su namenski vezane na tip konekcije sa internetom, dok su ostale uopštene za uređaj. Navešćemo samo delove vezane za dijagnostiku eventualnih problema, sigurnosne postavke, listu klijenata, ali nismo nigde našli mogućnost pravljenja mreže za goste. Ova opcija, rekli bismo, već spada pod „obaveznu opremu”. Takođe, u okviru Advanced Setup su natrpane opcije za sve tipove konekcija, a smatramo da je trebalo da budu odvojene radi lakšeg upravljanja uređajem. Naprednijim korisnicima ovo, naravno, neće smetati, ali smatramo da oni i neće kupiti ruter ovog cenovnog ranga. Ukoliko idemo na IPTV, na početnoj stranici dolazimo na IPTV podešavanja, ali na istu grupu opcija do koje bismo došli i pod Advanced da smo preturali po opcijama. IPTV je zapravo prečica ka tom skupu opcija.

Tenda, nažalost, očigledno ne haje puno na podršku za aplikacije na mobilnim uređajima. Za sada podrška postoji za uređaje sa prefiksom AC, F9 i Nova. V serija spada u grupu uređaja koja za sada nema podršku za Tenda Wi-Fi aplikaciju.

Obično Frankenštajn bude... Frankenštajn. Mi bismo pre ovaj uređaj nazvali univerzalcem koji se sasvim dobro snalazi u svakoj od uloga, a može ih igrati nekoliko. Nismo pomenuli da ovaj modem/ruter ima i zaštitu od udara groma do 6000 volti. Pritom se na internet može povezati na više načina, a možemo ga koristiti kao ruter, modem, svič. Sa priključenim memorijskim uređajem imamo zgodno rešenje za deljenje sadržaja u okviru lokalne mreže. USB port na jeftinijim mrežnim uređajima zapravo predstavlja retkost. Za četiri hiljade dinara, smatramo da je Tenda dala dovoljno za ovako univerzalno rešenje. Za naprednije opcije i mogućnosti, treba napredniji uređaj koji „naprednije” i košta.

Dejan PETROVIĆ

 
FSP CMT120A
LC-Power Gaming 994B Vitreous
HyperX Predator 2933 DDR4 RGB 32GB Kit
Epson EB-U05
Epson EcoTank L3060
LC-Power LC-25U3-C2
Dell S2319H/S2419H/S2719H InfinityEdge
Benq GL2580HM
Delta Agilon VX Line-interactive UPS
Grundig 49 VLX 7710 BP
Adata SE730H External SSD i HD710M External HDD
TP-Link Archer T4U
Tenda U1, Tenda W311MI i Mercusys MW300UM
Tenda V300
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda A301 i Mercusys MW300RE
Mercusys MS105 i MS108, Tenda SG105 i SG108

Osnovno:

IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz, 300 Mbit/s, 4 × LAN, 1 × USB 2.0, Wireless Modem Router, 3G/4G Wireless Router, Wireless Router, Switch
Ostalo:
Wireless MAC Filtering, Support 64/128 bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPS, PPPoE, PPPoA,IPoA, MER, Bridge, 3G/4G Backup, Storage Sharing (Samba, FTP), Media Server (DLNA), Support 6RD & DS-Lite, IPv6 and IPv4 dual stack, DDNS, IGMP Multicast, VLAN, 802.1Q, Routing
Dimenzije:
157,8 × 105,2 × 29,4 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera