TEST DRIVE<>
012018<><>

Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Pazite se, lopovi

Ne, nećemo opisivati obične alarmne sisteme. Model koji nam dolazi iz Smanosa dovoljno je drugačiji da pronađe mesto u vašem i našem omiljenom časopisu. X300 je alarmni sistem kojim se može upravljati putem aplikacije za mobilne uređaje. Pride, tu je mogućnost slanja SMS poruka uz korišćenje SIM kartice. Ceo sistem je modularan, što znači da ga je moguće nadograđivati ili proširivati raznim drugim dodacima koji se mogu dokupiti.

U povećoj kutiji smo prvo primetili kontrolni uređaj sa punim nazivom X300 GSM/SMS alarm sistem. U belom plastičnom kućištu elegantnog izgleda sa sjajnom prednjom završnicom nalazi se kompletan sistem koji će prikupljati podatke detektora i slati odgovarajuća obaveštenja, a po potrebi upaliti ugrađeni alarm. Uređaj je predviđen da stoji uspravno na postolju. Sa prednje strane nalaze se samo tri LED, koje izgledom podsećaju na simbol WiFi-ja, iako se ovaj uređaj ne može povezati na internet. Iznad je SOS dugme, kojim se alarm može uključiti i ručno. Sa zadnje strane su prorezi iza kojih se kriju zvučnik i alarm, dok se ispod, kada se uređaj odvoji od postolja, nalaze mikro USB port, slot SIM kartice, tamper senzor, power on/off, priključak za napajanje i conect dugme. Mikrofon je takođe ispod, ali van panela prekrivenog postoljem. Samo postolje je predviđeno da, nakon neophodnih podešavanja, povezivanja i eventualnog postavljanja SIM kartice, bude pričvršćeno vijkom. Ceo sistem radi na frekvenciji od 868 megaherca, što mu omogućava rad bez smetnji spoljnih uticaja. Na ovaj način veza senzora sa centralom je do 80 metara na otvorenom. U zatvorenom, to je naravno manje.

U sklopu sistema dobijaju se dva daljinca (RE2300) nalik onima koje srećemo kod alarma za automobile. U središnjem sivom delu su četiri tastera: ’Arm’, ’Disarm’, ’Home mode’ i ’SOS’. Iznad su dve LED koje signaliziraju da li smo postavili sistem kao aktivan ili ne. Daljinac se može otvoriti, ukoliko se ukaže potreba za zamenom baterije. Svi tasteri imaju svoje osnovne uloge, ali se kombinacijom njih broj komandi može povećati.

Jedan od samo dva detektora koji se dobijaju u osnovnom paketu je bežični kontaktni detektor (DS2300), koji se postavlja na vrata ili prozor i koji se sastoji iz dva dela. Detektor napajaju dve CR2032 baterije, a osim signalne LED, tu je i tamper prekidač. Ovi tamper prekidači i senzori inače služe da signaliziraju centrali ako je detektor/modul/uređaj odvojen od mesta na koje je postavljen ili ako je otvoren. Ako se bilo koji tamper prekidač aktivira, istog trenutka će se aktivirati i alarm.

Drugi detektor je senzor pokreta (PIR – MD2300) koji za napajanje koristi dve AA baterije, a uz njega dolazi i zglobni nosač pomoću koga se detektor može postaviti bilo gde. Iza detektora nalazi se test dugme, a kada se detektor otvori, tu je i tamper prekidač. Na visini od dva metra domet PIR senzora je oko osam metara.

U kutiji još nalazimo sve neophodne šrafove i tiplove, ali i stikere koji su lepljivi sa obe strane. Naime, ovi detektori, osim šrafovima, mogu se pričvrstiti za ravnu površinu lepljenjem. Zanimljiv dodatak je i nalepnica sa znakom upozorenja da je objekat pod 24-časovnom zaštitom Smanosa. Tu je i strujni adapter, a Smanos u sebi ima i ugrađenu litijumsku bateriju tipa „18650”, kapaciteta 1200 mAh koja će, za vreme nestanka struje, napajati centralu oko 15 sati.

Za upravljanje ovim alarmnim sistemom može se preuzeti namenska aplikacija koja postoji za Android i iOS operativne sisteme. Telefon sa Smanosom komunicira preko SIM kartice putem telefonskog broja. Podrazumeva se da je SIM kartica aktivna i da na njoj uvek ima kredita. Sama kartica mora biti standardna SIM, za nano ili mikro SIM kartice je potreban adapter. Preko aplikacije dobijamo obaveštenja o eventualnom alarmu tako što će nas Smanos „pozvati” ili poslati nam poruku. Preko aplikacije se sistem može uključiti i isključiti (arm/disarm), ali ne i direktno pozvati. Slušalica na početnom ekranu nas zapravo vodi u poruke. Takođe, može da se dodeli do pet korisnika jednom alarmnom sistemu, ali se isto tako može dodati više sistema jednom korisniku. Sistem, naravno, može bez problema da radi i bez SIM kartice, ali u tom slučaju i bez mogućnosti korišćenja mobilnih uređaja. Aplikacija dozvoljava i dodavanje Smanosove kamere (SK 4/2016), pa se tako ceo sistem može zaokružiti. Podešavanja mogu da se obave putem SMS poruka, a komande se nalaze odštampane na uputstvu. Kodovi se moraju pamtiti ili morate nositi uputstvo sa sobom kada krenete na posao ili na odmor, što nije dobro rešenje. Možda bi bilo zgodno da u okviru aplikacije postoji sekcija sa spiskom komandi koje po potrebi odmah šalju SMS.

Za ovih nekoliko dana, koliko je sistem radio kod nas, nismo našli nijednu veću primedbu. Jačina internog alarma nas je bučno iznenadila sa svojih 105 decibela. Verujte nam na reč da nimalo nije prijatno slušati alarm duže od nekoliko sekundi u prostoriji od dvadesetak kvadrata. Jačina sirene se može korigovati. Sistem podržava do 50 „priključaka” i do deset daljinaca. Osim dva daljinca koja se dobijaju, može se dokupiti spoljna (strobe) sirena, dodatna unutrašnja, ripiteri signala, RFID tastatura, SOS taster i još dosta toga. Možda i jedina negativna stvar kod ovog sistema jeste baš SIM kartica jer, da bi sve funkcionisalo kako je zamišljeno, treba izdvajati određenu svotu novca za kredit ili pretplatu. Takođe, sve su ređe standardne SIM kartice, a nema svako adaptere za manje kartice. Nije nerešiv problem, ali jedan perforiran SIM adapter ne bi mnogo povisio cenu uređaja.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
SMS/GSM alarm sistem, 868MHz
Ostalo:
PIR detektor, Door/Window detektor, Remote control × 2, dimenzije 175 × 39 × 97 mm
Proizvođač:
Smanos
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera