TEST DRIVE<>
112018<><>

Canyon Camera CNSS-KA1W

Za provalnike i bubašvabe

U poslednje vreme smo svedoci definisanja nove kategorije kućne varijante skupa uređaja za video-nadzor i detekciju eventualne provale (surveillance kit). Govorimo o uređajima za koje nije potreban profesionalni instalater i koje sa lakoćom mogu da postave i umreže i oni manje iskusni. Ovakvi kompleti obično dolaze sa kamerom i sa nekoliko senzora, ili u nekoj drugoj kombinaciji, te na taj način pokrivaju više aspekata nadgledanja kritičnih tački u prostoru gde su postavljeni. Do sada smo probali komplete firmi Fibaro (SK 12/2017) i Smanos (SK 4/2016, SK 1/2018), a sada nam od brenda Canyon dolazi jedan takav komplet sa kamerom, detektorom pokreta i senzorom koji se postavlja na vrata ili prozor.

Kutija dizajnom neodoljivo podseća na nešto na čemu bi trebalo da piše Tenda, ali tu sličnosti prestaju. Kamera je malo većih dimenzija u odnosu na one koje smo u poslednje vreme imali na testu, standardnog je oblika, bele boje sa sjajnim finišem, sa crnim donjim delom. Kao i sve kamere ovog tipa, i ovoj se glava zakreće u nosaču po vertikalnoj osi, a nosač u kućištu po horizontalnoj. U glavi kamere su postavljeni CMOS senzor od četvrt inča, infrared LED i senzor svetla. CMOS senzor koji je u ovoj kameri je od jednog megapiksela i u stanju je da snima video u rezoluciji 720p. Osim toga, kamera, rotirajući se u svim smerovima, može da pokrije gotovo sve uglove, jer po horizontalnoj ravni pokriva svih 360 stepeni, a po vertikalnoj do 110 stepeni. Ovo je sve standard koji smo već viđali na prethodnim kamerama o kojima smo pisali. Na telu kamere su još otvori za zvučnik i mikrofon, što će reći da kamera podržava dvosmerni prenos zvuka. Sa zadnje strane su postavljene dve antene koje se ne mogu odvojiti, LAN port, mikro SD slot i priključak strujnog adaptera. Sa donje strane je dugme za reset i mesto predviđeno za nosač kamere, koji takođe dolazi u pakovanju. Nosač može posluži ako će se kamera postavljati na zid ili sličnu površinu. Kamera se može postaviti u položaj da visi sa plafona, a u tu svrhu je u aplikaciji prisutna opcija Flip video upside-down.

Uz kameru dobijamo i senzor pokreta (PIR) standardnog oblika, za čiju montažu na zid se dobija zglobni nosač. Senzor za napajanje koristi tri AAA baterije koje dolaze u kompletu, a nama ostaje da verujemo proizvođaču na podacima prema kojima senzor pri slanju (transmission mode) „povuče” do 15 miliampera, dok je u stanju mirovanja to 25 mikroampera. Ukoliko je u pitanju situacija gde je autonomija prioritet, tu je mikro USB priključak sa strane za strujni adapter, a ispod njega i prekidač kojim se senzor može isključiti. Sa prednje strane je PIR senzor dometa do 10 metara, koji ima polje detekcije 50 stepeni po vertikalnoj i 110 po horizontalnoj ravni, a iznad njega je LED. Senzor se može postaviti na do 30 metara udaljenosti od kamere.

Komplet zaokružuje senzor za vrata/prozor koji se sastoji iz dva dela: samog senzora sa antenom na izvlačenje i magneta. Senzor radi na jednu bateriju tipa 23A (veličine kao pola AAA baterije i na 12 volti) koja se dobija u kutiji. S obzirom na to da se senzor zbog baterije mora otvoriti, iskoristili smo priliku da zavirimo u elektroniku. Tu smo videli da se za očitavanje blizine magneta koristi Dry Reed cev koja je mejkerima jako poznata. Takođe, tu je i oscilator koji radi na 433 megaherca i koji vezu sa kamerom ostvaruje preko spoljne antene. Antena se, rekosmo, može izvući i na taj način povećati domet (maksimalno do 30 metara), ali se iz tog razloga mora paziti na njenu poziciju na vratima/prozoru prilikom postavljanja.

Za konfigurisanje kamere i njeno korišćenje je potrebno preuzeti Canyon SmartCamera aplikaciju. Preko ove aplikacije se ostvaruje komunikacija kamere sa mobilnim uređajem i on se dodaje u lokalnu mrežu, a za to kamera koristi frekventni opseg na 2,4 gigaherca. Postoji nekoliko načina da se uparivanje uspešno izvede. Jedan od njih je preko Smart Link opcije, gde je potrebno da kamera skenira QR kod koji će se pojaviti na telefonu. Iz nekog razloga, iz više pokušaja ova opcija nije prošla, pa smo iskoristili Audio Signal opciju i uspešno se povezali sa kamerom. Napomenućemo da se kod ove opcije uparivanje vrši tako što mobilni uređaj ispušta određene zvukove koje kamera prati, a to sve može da traje i do dva minuta. U pitanju su, blago rečeno, nesnosni zvukovi i verujemo da se mogu upotrebiti i za izbacivanje bubašvaba i razne druge gamadi iz kuće. Dodatna napomena je da se ova operacija mora izvesti u tišini, jer u suprotnom može da bude neuspešno.

Za usmeravanje kamere po prostoru u okviru aplikacije na mobilnom uređaju ne postoji nikakav navigacijski deo, kao što smo viđali kod drugih proizvođača, već se sve svodi na pomeranje same slike prstima po ekranu, što se pokazalo kao dobro rešenje. Nažalost, kamera nema opciju uvećanja slike (zoom). Kod primanja komandi ima malo kašnjenja. Ovo smo imali i kod kamera drugih proizvođača, ali kada sa mobilnim uređajem nismo u lokalnoj mreži, dok je ovde to i u okviru lokalne mreže. Manje kašnjenje primetno je i sa snimckom. Ukoliko je neki izvor zvuka (TV, recimo) u neposrednoj blizini kamere, izazvaće nasnosnu distorziju zvuka koji će kamera poslati mobilnom uređaju. Kvalitet snimka, kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima je zadovoljavajući za ovaj cenovni rang i tu nemamo zamerki. Zamerke idu na sistem uparivanja senzora sa kamerom preko aplikacije. Naime, osim što procedura ne stoji u štampanom uputstvu, već samo u njegovoj online verziji, da bismo ih uspešno povezali potrebno je da se bavimo omraženim „pecanjem”. Dok traje operacija „kodiranja”, potrebno je više puta aktivirati senzore svaki prema svojoj nameni. Ovo nam je uspelo tek iz nekoliko pokušaja. U aplikaciji pod Security Location imamo nekoliko predefinisanih prostorija sa po osam mogućih senzora za svaku. Ako ovom dodamo mogućnost dodavanja više kamera i pregršte senzora za svaku od njih, jasno je da se može napraviti prilično dobar sistem za video-nadzor i detekciju eventualnih neželjenih gostiju i to za mnogo veći prostor od prosečnog stana ili kuće.

Možemo da konstatujemo da ovaj Canyon dobija prelazne ocene ako mu progledamo kroz prste za mušice prilikom uparivanja i povezivanja. Ipak, kada se sve postavi na svoje mesto, možemo se osloniti na ovaj sistem. Ceo sistem se može proširiti senzorima i na taj način povećati pokrivenost. Za non-stop snimanje – tu je mikro SD kartica ili oblaci. Tu su opcije za slanje notifikacija, koje mogu biti u traci obaveštenja ili putem mejla. Jedna od zanimljivih opcija je Access Point režim gde kameri možemo pristupiti jedino kada se direktno povežemo na nju. U tom slučaju ako imamo više kamera, možemo u jednom trenutku pristupiti samo jednoj kameri. U svakom slučaju zanimljiv kit.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen Threadripper 2990WX, Gigabyte X399 Aorus Extreme i MSI MEG X399 Creation
Gigabyte Z390 Aorus Pro
FSP CMT510
Crucial BX500 120/240/480GB i MX500 250/500/1000GB
Dell UltraSharp U3818DW
Dell P2719HC
Deep Cool N9
Sony Bravia AF9 OLED HDR TV
Denver BFA-15 i BFH-14 fitnes narukvice
Ubiquiti UniFi nanoHD
Ubiquiti UniFi G3 i G3 Dome
Canyon Camera CNSS-KA1W
Šta mislite o ovom tekstu?
Xoopar Boy Mini, Trendwoo Soundcup-S, iDance Cyclone CY 1000

Osnovno:
indoor kamera, 720p, Wi-Fi, pan/tilt
Spoljašnost:
dve antene, mikro SD slot, LAN
Funkcije:
vidno polje 360°, dvosmerni zvuk, sigurnosni režim sa push notifikacijama
Dodaci:
infracrveni senzor pokreta dometa 10 m, senzor za vrata/prozor, frekvencija emitovanja senzora 433 MHz
Proizvođač:
Canyon
Kontakt:
Asbis
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera