TEST DRIVE<>
102018<><>

MSI B450M Mortar, Gigabyte B450M DS3H i Asus Prime B450M-K

Za rad i razonodu

Posle predstavljanja novih modela i fanfara koje su ispratile pojavu Ryzen procesora druge generacije, red je da se pozabavimo i malo skromnijim modelima ploča koje mogu da ugoste ove procesore. Jedan je gejmerski model, za igrače skromnijih prohteva i finansija, dok su druga dva namenjena ljudima koji ne polažu mnogo pažnje na matičnu ploču prilikom odabira komponenata nove mašine ili koji, prosto, ni ne znaju šta je matična ploča i kompjuter kupuju kao monolitno parče bele tehnike.

 
MSI B450M Mortar je dobar primer pristupačne gejmerske ploče. Kao takva, dosta pažnje posvećuje estetskom utisku i uz sivo-crne tonove deluje vrlo elegantno. Mystic Light LED osvetljenje svojim blještavilom znatno kvari taj vizuelni balans, ali takvi su trendovi kad je gejmerski hardver u pitanju. Ostatak vizuelnog, ali i opšteg utiska donekle kvare tehnički detalji, poput šestofazne naponske sekcije koja je samo u jednom delu prekrivena hladnjakom, kao i SATA konektori od kojih su samo dva od ukupno četiri postavljena pod uglom od 90 stepeni. Naponska sekcija potpomognuta je aluminijumskim kondenzatorima slabijih karakteristika u odnosu na današnje standarde kada su gejmerske ploče u pitanju, što uz slabo hlađenje njenih komponenata ne obećava sjajne mogućnosti overkloka.

Micro-ATX format ploče uslovio je i još neke kompromise, poput smeštanja bržeg M.2 slota između procesora i grafičke kartice, gde će se garantovano peći kao na ražnju uz iole jači hardver. Drugi (sporiji) M.2 slot je ipak bolje pozicioniran i nije baš direktno na udaru toplog vazduha kulera grafičke kartice.

Pored PEG slota, tu je još jedan PCI-E slot pune dužine, ali koji je izveden po x4 standardu, kao i dva PCI-E x1 slota od kojih će jedan svakako biti neupotrebljiv ako se koristi grafička kartica. Čak su podržane i Crossfire konfiguracije, ali takav setup na ovoj ploči nikako ne preporučujemo.

Zvučna podrška prilično je tanana i za nju je zadužen vremešni Realtekov ALC892 čip kome društvo prave Chemicon audio-kondenzatori. Nema dodatnih pojačala za slušalice, niti elektromagnetnog štita, ali prosek donekle vade pozlaćeni audio-konektori.

Zadnjim panelom dominiraju USB portovi koji su izvedeni po svim standardima koji se danas koriste i kojih je čak osam. Video-izlazi izvedeni su uz pomoć HDMI i DisplayPorta, dok je analogni D-Sub konektor izostao. Od ovih konektora koristi će imati samo vlasnici APU modela zasnovanih na AM4 platformi, jer Ryzen modeli ne raspolažu integrisanom grafikom. Kuriozitet za ovu klasu ploče predstavlja Flashback+ taster na zadnjoj strani ploče, kojim je omogućeno automatsko flešovanje BIOS-a bez instaliranog procesora, što je nekad izuzetno korisna stavka.

Mortar predstavlja prosečno kvalitetnu osnovu za gejmersku Ryzen konfiguraciju srednje klase. Njena ciljna grupa su manje zahtevni igrači, a njima svakako ima šta da ponudi, naročito ako se u obzir uzme i pristupačna cena koja je tek nešto viša od 100 evra.

Naredna dva modela daleko su manje zanimljiva. Skromnijih mogućnosti i sa više kompromisa, namenjena su kancelarijskoj upotrebi i manje zahtevnim korisnicima. Cena im je za oko 20 evra niža od Mortara, a međusobno se razlikuju u nekim detaljima, pa će krajnjim korisnicima možda više odgovarati analogni video izlaz na Asusovom modelu, dok će drugima prioritet biti veći broj USB portova kod Gigabyteovog modela. No, krenimo redom.

Gigabyte B450M DS3H ipak ne spada u baš najjeftinije modele Gigabytea, pa tako može da ugosti i dve grafičke kartice, pa čak i da podrži Crossfire režim, ali tako nešto je gotovo neupotrebljiva opcija na ploči ovih dimenzija i karakteristika.

Naponska sekcija izvedena je u sedam faza, od kojih hladnjak prekriva njih pet. Preostale dve ionako su zadužene za napajanje grafičkog dela čipa kod APU modela, pa hlađenje njegove naponske sekcije nije na listi prioriteta.

Uprkos tome što se ne svrstava među gejmerske modele, sivo-crni tonovi daju ploči upečatljiv vizuelni utisak. Jedino odsustvo podrške za LED šareniš (izuzev konektora za LED kulere) ovoj ploči onemogućava da bude svrstana međ’ igrački hardver. Doduše, ni zvučna podrška ne može da se pohvali naročitim mogućnostima uz Realtekov ALC887, koji bi po godinama već mogao da bude đak prvak.

Za pohvalu je svakako velik broj USB portova na zadnjem panelu, kao i M.2 slot koji prima SSD uređaje dužine do 110 milimetara, a što je bila prava umetnost smestiti na ovoli(c)koj ploči. Podrška za analogne monitore je izostala, ali je zato tu HDMI port, pa bi ova ploča mogla da posluži kao osnova za neki HTPC.

Asus Prime B450M-K takođe je sivo-crn, izgleda elegantno, ali sem toga nema mnogo šta da ponudi. Šestofazna naponska sekcija uskraćena je za bilo kakav vid hlađenja, a njene komponente su na najnižem nivou kada se uporede sa današnjim standardima. Uprkos tome što nije ništa manjih dimenzija od prethodno pomenutih modela, komponente naponske sekcije bespotrebno su zbijene tik uz procesorsko podnožje, a takođe raspolaže i sa svega dva memorijska slota, što ograničava ukupan kapacitet radne memorije na 32 gigabajta. Iako to nije veliki minus, šteta je uskratiti mogućnosti čipseta i time ploču poistovetiti sa najslabijim A320 modelima.

PEG slot je, takođe, postavljen preblizu procesorskog podnožja, pa će (de)instalacija čak i ispodprosečne grafičke kartice uglavnom biti propraćena psovkama. Ništa bolje nije prošao ni M.2 slot koji se našao odmah ispod PEG slota i potencijalni SSD osudio na kuvanje u izduvu kulera grafičke kartice. Uglavnom, deo ploče iza zadnjeg panela je prilično praznjikav, dok je ostatak žestoko nakrcan komponentama koje smetaju i korisniku i jedne drugima. Zato ploča generalno izgleda kao da ju je osmislio neko ko ima malo ili nimalo iskustva u ovom poslu, a ne renomirani Asus. Jedina njena potencijalna prednost u odnosu na prethodno pomenute modele je VGA izlaz i oba PS/2 konektora, što će jedino znati da cene ljudi koji monitor, miš i tastaturu iz prošlog milenijuma ne bi zamenili ni za živu glavu.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
MSI B450M Mortar, Gigabyte B450M DS3H i Asus Prime B450M-K
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Thin Client Wyse 3040
Antec P7 Silent
LC-Power AiRazor LC-CF-120-PRO-RGB i LC-CF-PRO-RGB-COMBO
Acer Aspire 3 (A315-41-R5BB)
Gembird MF-95-01 i MF-95-02
Vivax APM-1040 CD radio (Bluetooth, SD/USB)
Kyocera Ecosys P5021cdn
Silicon Power Armor A60, Armor A62, Armor A85 i Diamond D30
Canyon Wireless Sport Earphones, Silicon Power Blast Plug BP51 i B61, Energy Sistem Sport Bluetooth Coral
Sony SRS-XB01 Extra Bass
Nikon Z7 (prvi utisci)
Microlab Solo 9C
LG SK5 i SK10Y
PocketBook Basic 3, Aqua 2, Touch HD2 i InkPad 3
Netgear AC2600 Nighthawk X4S Smart WiFi Gaming Router
TP-Link Archer T2UHP
Tenda Nova MW3 Mesh AC1200

MSI B450M Mortar
Čipset/podnožje:
AMD B350/AM4
Memorija:
DDR4, 4 slota, maksimalno 64 GB @ 3466 MHz, Dual channel
Napajanje i naponska sekcija:
1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V, 6-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
1 × PCI-E 3.0 x16 (x16) + 1 × PCI-E 2.0 x16 (x4), podrška za dvostruke Crossfire konfiguracije, 2 × PCI-E 2.0 x1, 2 × M.2 PCIe/SATA x4 (PCI-E 2.0/3.0) (80 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
2 × USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 2 × USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima
Mreža:
1 × Realtek 8111H-CG Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC892, Chemicon audio kondenzatori, pozlaćeni audio konektori, optički izlaz, podrška za 7.1
Hlađenje:
pasivno hlađen deo naponske sekcije, pasivno hlađen čipset, 4 × PWM konektori za ventilatore
Ostalo:
aluminijumski kondenzatori, Mystic Light pozadinsko LED osvetljenje + konektor za eksternu RGB LED traku, CPU/DRAM/VGA/Boot error svetlosna indikacija, BIOS Flashback+ taster, podrška za eksterni RS-232 (serijski) i paralelni port, EM oklopljen PEG slot
Dimenzije:
24,3 × 24,3 cm, m-ATX
Proizvođač:
MSI

Gigabyte B450M DS3H
Čipset/podnožje:
AMD B350/AM4
Memorija:
DDR4, 4 slota, maksimalno 64 GB @ 3200 MHz, Dual channel
Napajanje i naponska sekcija:
1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V, 6-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
1 × PCI-E 3.0 x16 (x16) + 1 × PCI-E 2.0 x16 (x4), podrška za dvostruke Crossfire konfiguracije, 1 × PCI-E 2.0 x1, 1 × M.2 PCIe/SATA x4 (110 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 4 × USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima
Mreža:
1 × Realtek 8111H Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC887, Chemicon audio kondenzatori, podrška za 7.1

i optički izlaz
Hlađenje:
pasivno hlađen deo naponske sekcije, pasivno hlađen čipset, 2 × PWM konektori za ventilatore
Ostalo:
aluminijumski kondenzatori, podrška za eksterni RS-232 (serijski) port
Dimenzije:
24,4 × 21,5 cm, m-ATX
Proizvođač:
Gigabyte
Kontakt:
List Computes

Asus Prime B450M-K
Čipset/podnožje:
AMD B350/AM4
Memorija:
DDR4, 2 slota, maksimalno 32 GB @ 3200 MHz, Dual channel
Napajanje i naponska sekcija:
1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V, 6-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
1 × PCI-E 3.0 x16 (x16), 2 × PCI-E 2.0 x1, 1 × M.2 PCIe/SATA x4 (80 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
2 × USB 3.1 (tip A), 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima
Mreža:
1 × Realtek 8111H Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC887, Elna audio kondenzatori, podrška za 7.1 i optički izlaz
Hlađenje:
pasivno hlađen čipset, 2 × PWM konektori za ventilatore
Ostalo:
aluminijumski kondenzatori, podrška za eksterni RS-232 (serijski) port
Dimenzije:
22,6 × 22,1 cm, m-ATX
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera