TEST RUN<>
102018<><>

SketchUp 2018 Pro

Za složene skice

Komercijalan program pod nazivom SketchUp ima dugu istoriju za sobom. Pisali smo o njemu i pre dve godine, a sada želimo da mu posvetimo prostor i vreme kako bismo ponovo ispravili nepravdu – SketchUp je bez razloga skrajnut i nedovoljno popularan.

I u ovogodišnjoj verziji SketchUp dolazi u pakovanju od tri programa. Pored glavnog, SketchUp, kojem je pripala glavna uloga i koji je predviđen za modelovanje, što 2D što 3D figura, i uklapanje istih u odgovarajuću okolinu, tu je i Style Builder koji služi za prenošenje projekta u nešto što podseća na skice i na taj način podržava kompletan projekat. Poslednji član ovog malog kluba je LayOut koji ima ulogu da olakša prezentaciju gotovog modela kreiranog u SketchUpu. Programi su dizajnirani da rade zajedno, to jest da Style Bulder i LayOut pružaju podršku glavnom programu – SketchUpu.

Glavna zvezda – SketchUp – jeste program predviđen za naprednije korisnike, iako u poređenju sa nekim drugim programima iz iste branše ima manje komplikovan interfejs i pruža pregršt gotovih proizvoda koji pomažu da se brže stigne od čiste radne površine do gotovog projekta. Interfejs se malo promenio otkad smo se poslednji put družili sa njim. Po defaultu nema boksa sa alatkama s leve strane. Tu je horizontalna linija u gornjem delu ekrana, koja sadrži sve poznate i neophodne alatke. Tu su alatka za odabir elemenata, crtanje osnovnih elemenata (četvorouglova, krugova, trouglova, krivih i slično), kao i alatke koje omogućavaju manipulisanje unesenim elementima. Zatim i alatka za rotiranje, kao i čuvena Push/Pull alatka koja svakom 2D elementu u jednom koraku dodaje treću dimenziju.

Za pomoć pri kreiranju tu je i direktna konekcija sa 3D Warehouse koja je svojevrsna biblioteka 3D elemenata koje možete importovati i tako obogatiti svoju zamisao i brzo doći do gotovog rezultata. Ukoliko niste zadovoljni ovakvom postavkom alatki, desnim klikom na prazan prostor pored vidljivih alatki možete otvoriti čitav meni sa spiskom i ponudom koje i kakve alatke ćete postaviti da budu vidljive i odmah dostupne. Ako pogledamo šta je sve u ponudi, možemo slobodno reći da su tvorci korisnicima ostavili dosta prostora za uređivanje radnog okruženja po svom ukusu.

Na desnoj strani se nalazi skup kartica koje imaju ulogu da oplemene početne zamisli i jednolične modele. Sem gotovih 3D likova u vidu ljudi, automobila ili komada nameštaja, u ove kartice su smešteni materijali i boje koje ćete dodeliti kreacijama. Ovde su i svi layeri koje napravite, odavde ih kontrolišete i njima manipulišete. Kao poseban dodatak, tvorci su postavili i „instruktora”. Ovaj pomagač početnicima ukazuje na funkciju i mogućnosti svake alatke, kao i prečice na tastaturi kojima se ostvaruju dodatne opcije.

Od noviteta, odnosno mogućnosti koje nismo mogli da nađemo u ranijim verzijama, prvo ćemo pomenuti načine na koje možete importovati DWG fajlove. Sada je SketchUp kompatibilniji sa fajlovima nastalim u AutoCAD-u. Importovanje se može obaviti na više načina, u zavisnosti od opcija koje izaberete pre samog procesa, a one se međusobno razlikuju po opcijama koje možete pronaći nakon obavljanja posla i načinu na koji možete manipulisati importovanim projektom. Izdvojićemo i dijalog u kome možete davati imena i simbole delovima modela. To olakšava orjentaciju i organizaciju u složenijim nacrtima koji se sastoje ne samo od layera i likova, već čiji modeli sadrže veliki broj delova ili sekcija. U istom dijalogu sada se može pronaći i ikonica Display Section Fill. Ova opcija omogućava prikaz materijala od koga je model napravljen. Jako korisna opcija u prikazu nekih arhitektonskih ili građevinskih rešenja, gde se pruža prilika da se prikaže ne samo kako će izgledati gotova građevina već i osnovni prikaz materijala od kojih je ona napravljena.

Još jedna odlična opcija je proširen dijalog u opisu komponenata. Sada svakoj komponenti u projektu možete sem definicije i opisa (kako je to ranije bilo) dodati i cenu, URL, veličinu i slične detalje koji će kupcu pomoći da donese konačan sud o projektu. U File meniju nalazi se i komanda Generate Report. Za svaku komponentu u projektu možete napraviti poseban mini-izveštaj koji će stajati pored komponente i biti povezan sa njom tankom linijom. Ovaj izveštaj se pravi tako što se klikom na ovu opciju otvara novi prozor gde vi birate za koje sve komponente želite da napravite izveštaj, kao i šta sve od informacija želite da on sadrži. Neke od takvih informacija mogu biti dimenzije, materijal, boja, cena i slično.

Realno, i pored ovih novina, nova verzija se nije drastično promenila i donela neke krupne izmene, a o periodu prilagođavanja na novu verziju nećemo ni da govorimo.

Međutim, treba naglasiti i par reči o mogućnostima LayOuta. To je program koji je specijalizovan da podrži lakšu prezentaciju gotovog projekta. U principu funkcioniše tako što se unese prikaz projekta, ali se u samom LayOutu prikaz može kopirati, zumirati, menjati mu se perspektiva i veličina, fokusirati na detalje i slično, a sve u cilju bolje prezentacije na papiru ili prezentacije u slajdovima.

Šta radi Style Builder? Kao i LayOut, i ovaj program služi kao podrška SketchUpu. Gotov projekat možete eksportovati pravo u Style Builder i odatle dodeliti vrste linija, njihovu debljinu, blur i detalje kako bi se projekat učinio kao da je nacrtan rukom.

U zaključku ćemo reći da je čitav paket izuzetno udoban za rad. Stabilan je i pouzdan i nismo imali nikakvih problema u radu. Iako je predviđen za nešto naprednije korisnike, nema ni izdaleka preopterećen interfejs niti previše opcija. Istina je da sa tim pod ruku ide i nedostatak opcija koje možete pronaći u složenijim programima, ali se SketchUp može pohvaliti sasvim solidnim opcijama, s jedne strane, i lakim savladavanjem, s druge.

Gordana RADOVIĆ

 
SketchUp 2018 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
The Bat! Professional 8.6
MacPaw CleanMyPC 1.9.7
Magix Sound Forge Pro 12
Laewo Prof. Media 8.0
Wondershare Fotophire Toolkit
Puffin Browser 7.7
HiBit Uninstaller 2.0
Data Crow 4.2.2
Total Player 1.2.0
Tweak-SSD 2.0
CloneApp 2.03
Emco Malware Destroyer 8.2
ISO Workshop 8.1
Autumn Photoshop Actions
Actual Window Guard 8.13
Chameleon 1.2
Cinematic Photoshop Action 2
Gesturefy 2.0.3
Eyegreeable 5.0
Pixelscope 4.0
Infinity New Tab 7.1.3

Tip:
3D modelovanje
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
790 MB (trial)
Cena:
695 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .sketchup .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera